De cata sare avem nevoie pentru a fi sanatosi

Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 05:40
8726 citiri
De cata sare avem nevoie pentru a fi sanatosi
Foto: Pixabay

In trecut, sarea era foarte greu de procurat, iar valoarea ei era atat de mare incat nimeni nu-si ingaduia sa o risipeasca. Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. Deficitul de sare in organism poate provoca mari probleme: diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala, slabiciune fizica si dificultati de concentrare. Din pacate, cei mai multi dintre noi consuma mai multa sare decat are nevoie organismul.

Sarea este alcatuita din 40% sodiu (Na) si 60% clor (Cl). Pentru o buna functionare, organismul uman are nevoie de sare - mai ales de sodiu. Dar ce cantitate este sanatoasa?

Necesarul de sare al organismului nostru este infim, mult sub limita a ceea ce consuma un om obisnuit, care nu refuza alimentele procesate, precum mezelurile.

Conform specialistilor din Statele Unite, un adult ar trebui sa ingere maxim 2.300 de miligrame de sodiu in fiecare zi - o cantitate extrem de mica raportata la 3.400 de miligrame cat consuma un american obisnuit, noteaza Live Science.

In ce priveste doza minima de sare necesara bunei functionari a organismului uman, Paul Whelton, de la Tulane University, precizeaza aceasta este de aproximativ 1500 mg pe zi.

Conform Food and Drug Administration (FDA), 1500 mg pe zi este cantitatea de sare recomandata pentru adultii hipertensivi (cu tensiunea ridicata), iar Center for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda tot atat pentru bebelusii sub trei ani.

Alte organizatii sugereaza, insa, ca adultii pot trai si cu mai putin. Conform American Heart Association (AHA), nivelul minim necesar este de sub 500 mg zilnic.

Din pacate, aceasta cantitate este imposibil de atins, cel putin in Statele Unite. Din cele 3.400 mg de sare consumate zilnic, circa 2.400 provin din mancarurile procesate sau semipreparate. Astfel, in primul rand, ar trebui sa se renunte la acest tip de mancare.

Un nivel sub minimul mentionat (500 mg/zi) poate duce la o serie de probleme majore, mai ales la aparitia hiponatremiei, care apare atunci cand sodiul este prea diluat in corp, ducand la suprasaturarea celulelor cu apa. Celulele inflamate pot declansa o multime de probleme de sanatate, precum durere de cap, greata, oboseala, iar in cazuri extreme, chiar moarte.

Totodata, si excesul de sare poate provoca multe probleme de sanatate: hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism si impiedicarea absorbtiei de calciu - care afecteaza sistemul osos, crescand riscul de osteoporoza.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #sarea naturala, #exces, #deficit, #cantitate, #doza , #sanatate