Cum se tratează arsurile solare. ”Iaurtul, mirea și sarea aplicate pe pielea afectată pot complica evoluția acestora și pot lăsa sechele”

Sambata, 24 Iulie 2021, ora 21:45
5641 citiri
Cum se tratează arsurile solare. ”Iaurtul, mirea și sarea aplicate pe pielea afectată pot complica evoluția acestora și pot lăsa sechele”
Oamenii stau la plajă în soarele puternic FOTO Unsplash.com

Arsurile solare sunt des întâlnite în perioada verii. Mai toată lumea își programează concedii pe litoral, fie în România, fie pe alte plaje din străinătate. Medicii recomandă prudență atunci când ne expunem la soare. Sunt anumite intervale de timp în care razele ultraviolete nu sunt extrem de dăunătoare pielii, iar expunerea trebuie să se facă gradual.

În cazul în care arsura s-a produs și s-a instalat starea de rău, iată câteva sfaturi utile de la doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicină de urgență la Spitalul Nicolae Oblu Iași.

”Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei. Dacă vă simțiți rău mergeți la medic. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul a mai arătat că în cazul în cazul în care este deja prea târziu să preveniți arsurile de soare, atunci dușul sau baia rece poate fi un bun start în ameliorarea durerii, iar ulterior se poate administra un medicament antiiflamator, desigur, la recomandarea doctorului. Nu trebuie aplicate creme sau loțiuni topice pe zonele arse de soare, ci numai unguente sau creme antibacteriene.

Când apar bășicile, acestea trebuie lăsate să se vindece natural, fără a fi sparte. Zona afectată trebuie spălată cu apă și săpun pentru a nu se infecta. apoi trebuie aplicat unguientul antibiotic. De asemenea, este indicată răcirea, în continuare cu comprese cu apă și hidratate cu produse bazate în special pe extracte din aloe vera.

După câteva zile, zona afectată începe să se ”cojească”. Este deosebit de important ca pielea să fie protejată de razele solare și menținută la un nivel optim de hidratare până la vindecare.

Cum să nu ajungem la spital cu arsuri și insolație

”În primul rând, expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16. Iar dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare, iar senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri”, a explicat Dr. Ciuhodaru.

Aplicați produsele de protecție ”puțin mai mult decât ar trebui”

Desigur, produsele de protecție nu trebuie să lipsească nimănui, atunci când merge la plajă însă și acestea trebuie aplicate în funcție de tipul pielii și de vârstă. Pentru copii și persoanele cu pielea albă nu ar trebui să fi utilizate loțiuni sau creme cu factor de protecție mai mic de 50. Iar bebelușii nu ar trebui expuși deloc radiațiilor ultraviolete.

”Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ”este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă. Puteți utiliza geluri sau spray-uri, iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice.

Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50, putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25”, a mai explicat Ciuhodaru.

Cum trebuie să aplicăm crema de protecție

Chiar dacă sunt rezistente la apă, produsele de protecție solară nu trebuie aplicate în momentul în care ne pregătim să intrăm în piscină sau expunerea la soare, ci mult mai înainte.

”Soluțiile trebuie fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute”, mai spune medicul.

Foarte important, în cazul arsurilor solare, este să acționezi rapid.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#arsuri solare remedii, #arsuri solare ultraviolete, #cat stam la plaja , #stiri sanatate