Cum se dezvolta copilul in ultimele saptamani de sarcina?

Advertorial
Vineri, 07 Mai 2021, ora 12:18
13558 citiri
Cum se dezvolta copilul in ultimele saptamani de sarcina?
dezvoltare copil sarcina FOTO: Nestle Corp

Trimestrul 3 de sarcina este, pentru multe femei, plin de emotii si nerabdare. Acesta reprezinta intervalul 7-9 luni sau saptamanile 28-40. Ultimele saptamani de sarcina te tin in suspans, deoarece stii ca se apropie momentul mult asteptat, cel al nasterii. Tot in acest trimestru mama poate experimenta simptome mai puternice, deoarece bebelusul este mai mare si pune presiune pe tesuturile din jurul uterului. Constipatia, urinarea frecventa, durerile de spate si sold, contractiile Braxton-Hicks sunt doar cateva dintre posibilele manifestari din trimestrul 3.

In ultimul trimestru, fatul isi finalizeaza dezvoltarea si se pregateste pentru schimbarea mediului de viata. Desi pana in ultimele saptamani de sarcina, dezvoltarea acestuia este aproape completa, in ultima luna au loc cateva retusuri care il pregatesc pentru nastere. Iata cum se dezvolta copilul in saptamanile 35-40:

Saptamana 35

In aceasta saptamana, aproape toate organele si sistemele sunt dezvoltate. Creierul fatului si conexiunile neuronale inca se dezvolta. Plamanii sunt dezvoltati aproape complet, iar fatul exerseaza respiratia ritmica. Sistemul imunitar se fortifica, deoarece copilul primeste anticorpi de la mama. Cresc depozitele de tesut adipos de sub pielea fatului, astfel incat temperatura corpului sa poata fi tinuta sub control in afara uterului.

Saptamana 36

In continuare, se acumuleaza grasime sub pielea fatului, ceea ce ii confera forme mai rotunde. In aceasta saptamana, copilul poate sa coboare cu capul in jos spre pelvis, pregatindu-si astfel pozitia pentru nastere. Creierul se dezvolta rapid, iar fatul are miscari mai bine coordonate - afla ce vei simti in saptamana 36 de sarcina. Acesta poate raspunde prin miscari la sunet si atingere, poate clipi si isi poate intoarce capul.

Saptamana 37

Copilul ocupa aproape tot spatiul din uter, iar acest lucru nu ii mai permite miscari largi. Pielea fatului capata o nuanta de roz si se netezeste. La finalul acestei saptamani, sarcina este considerata la termen. In aceasta saptamana, cresterea copilului incetineste. Daca pana acum castiga in jur de 220 de grame pe saptamana, de acum inainte va castiga aproximativ 30 de grame pe saptamana. In acest moment, fatul are o inaltime de aproximativ 50 cm si o greutate de cca 3 kg.

Saptamana 38

Puful (lanugo) de pe suprafata corpului fatului dispare aproape in intregime. Acesta primeste in continuare anticorpi, dar si tesut adipos. Placenta incepe sa se deterioreze, pierzandu-si incet din functii. Din aceasta saptamana, te poti astepta sa nasti in orice moment. 95% dintre bebelusi se nasc inainte cu 2 saptamani fata de termen.

Saptamana 39

Fatul este pregatit sa faca cunostinta cu mediul extern. Membrele acestuia sunt puternice, iar unghiile sunt complet dezvoltate. Cu siguranta, pana in acest moment fatul s-a asezat cu capul in jos. Trebuie sa fii atenta la semnele unui travaliu si sa nu il confunzi cu un travaliu fals reprezentat de contractiile Braxton-Hicks. Travaliul produce contractii mai puternice, frecvente, care nu se amelioreaza.

Saptamana 40

A sosit saptamana mult asteptata, in care vei face cunostinta cu copilul tau. Greutatea copilului va fi in jur de 2,8 - 4,2 kg, iar inaltimea va fi de 45-56 cm. Bineinteles ca nu este neaparat sa nasti acum. Unii copii se nasc in cursul urmatoarelor 2 saptamani.

Chiar si in momentul nasterii, organismul bebelusului nu poate indeplini toate functiile. Spre exemplu, acesta va plange fara lacrimi, deoarece canalul lacrimal nu este complet dezvoltat. Desi puful (lanugo) ar fi trebuit sa dispara pana acum, dupa nastere copilul poate prezenta inca zone cu lanugo, care se vor curata ulterior de la sine. Dupa ce bebelusul se naste, cordonul ombilical va fi taiat, insa va ramane prins de ombilicul acestuia si se va desprinde singur la un moment dat.

In concluzie, in ultimele saptamani de sarcina, fatul isi finalizeaza dezvoltarea si se pregateste pentru nastere. Nu uita de programarile pentru controlul medical si fii gata de intalnirea mult asteptata cu cel mic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#dezvoltare copil, #sarcina, #dezvoltare sarcina , #sarcina