Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Cum sa scapi definitiv de mucegai (ghidul complet)

Advertorial
Joi, 18 Iunie 2020, ora 15:31
85865 citiri
Cum sa scapi definitiv de mucegai (ghidul complet)

Mucegaiul este o problema reala in foarte multe locuinte. Adesea, acesta poate cauza probleme serioase de sanatate, mai ales persoanelor sensibile.

De cele mai multe ori, inlaturarea acestuia se dovedeste a fi foarte dificila, dar noi iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre mucegai, care sunt principalele cauze si cum sa scapi de mucegai definitiv cu cateva produse de la Decorator Shop.

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este o ciuperca microscopica ce are nevoie de umezeaza pentru a se putea inmulti prin spori. Acestia circula prin aer si se fixeaza in locurile umeze: pe pereti (adesea in spatele mobilei), in colturi, in baie (mai ales daca nu exista un geam prin apropiere).

De obicei, mucegaiul se prinde in cele mai ascunse locuri, deoarece acolo umiditatea este mai mare. Din aceasta cauza, deseori, mucegaiul este descoperit abia dupa ce se extinde pe o portiune mai mare sau dupa ce apar probleme se sanatate. Este indicat ca macar o data pe an, sa verificati toate coluturile, cotloanele si in spatele mobilei pentru a va asigura ca nu exista mucegai.

In cazul in care exista mucegai, trebuie sa ai in vedere faptul ca expunerea indelungata la mucegai poate duce la conditii de viata nesanatoase, in special la persoanele cu alergii sau astm.

Care sunt cele mai comune tipuri de mucegai?

Cel mai comun este mucegaiul alb. Acesta formeaza o pelicula alba spre gri si are o textura asemanatoare celei de vata.

Mucegaiul Stachybotrys Chartarum are o culoare negru-verzui si este mai periculos decat alte tipuri de mucegai, intrcat poate provoca simptome chiar si la persoanele sanatoase, nu doar celor alergice sau cu astm.

Penicillium este un mucegai albastru-verzui care apare cel mai des pe peretii locuintelor.

Alti factori care favorizeaza aparitia mucegaiului

Stim deja ca mucegaiului ii place umezeala. Acesta umezeala poate aparea si persista din mai multe motive. Incalzirea insuficienta sau neuniforma a imobilului poate duce la umezeala in locurile mai reci.

Izolarea necorespunzatoare a peretilor poate produce umeazeala in interior acestora.

Puntile termice pot duce la condens care, din nou, va favoriza formarea mucegaiului.

Aerisirea insuficienta (mai ales a bailor) poate duce la acumulare de umeaza si condens pe pereti.

De asemenea, infiltratiile de apa nedetectate, pot duce la formarea foarte rapida a mucegaiului.

Care sunt zonele in care poate aparea mucegaiul?

Daca mucegaiul apare pe podea sau pe partea inferioara a peretilor, acesta ar putea sa fie cauzat de un subsol umed (daca locuiti la casa sau la parter) sau o teava fisurata sau infiltratii de la vecini.

Daca exista infiltratii in subsol, acestea trebuie eliminate de urgenta, altfel mucegaiul se va extinde cu rapiditate. Dupa eliminarea sursei inflitratilor, peretii pot fi tratati cu o vopsea speciala pentru zone umede.

Mucegaiul pe tavan sau la imbinarile peretilor cu tavanul, este cauzat de obicei de scurgeri sau umezeala in pod (sau de la vecinii de deasupra).

Precipitatiile patrund in fisurile si fantele acoperisului, precum si la imbinarea acoperisului si a cosului de fum. Solutia este o etansare completa a acoperisului cu o solutie dedicata.

Daca locuiti la casa si apare mucegaiu pe pereti, deseori, acesta e cauzat de o izolare termica necorespunzatoare care poate crea punti termice sau care nu mai lasa peretii sa "respire", astfel creandu-se umezeala.

Casele din lemn sunt cele mai vulnerabile: mucegaiul patrunde adanc in fibra lemnului si deterioreaza fragmente intregi de perete, iar singura solutie este indepartarea lor si inlocuite cu altele noi.

Ce probleme de sanatate sunt cauzate de expunerea la mucegai?

Anumite categorii de persoane prezinta o sensibilitate crescuta daca sunt expuse la mucegai, in special nou-nascutii, copiii mici si varstnicii, care nu au un sistem imunitar foarte puternic.

Care sunt simptomele expunerii la mucegai?

Expunerea la mucegai poate cauza simptome precum:

● nasul infundat

● tuse seaca

● gat iritat

● respiratie suieratoare

● inrosirea ochilor

● vedere in ceata

● fotosensibilitate

● iritatii cutanate

"Eruptiile cutanate se pot manifesta fie sub forma dermatitelor de contact alergice, fie sub forma urticariei. In dermatita alergica de contact apar zone rosii, cu edem, uneori vezicule, cruste, scuame, intens pruriginoase, in functie de stadiul de evolutie, care depasesc zona de contact cu alergenul.

Urticaria are manifestari relativ similare, dar leziunile sunt trecatoare, apar si dispar in intervalul a 24 de ore, cu aparitia concomitenta pe alte zone.

In cazurile severe pot fi acompaniate de umflarea buzelor, pleoapelor, a altor zone ale corpului, de dificultati respiratorii, putand evolua spre forme severe de soc anafilactic", avertizeaza dr. Ioana Simian, medic dermatolog.

De asemenea, cei care sufera deja de diverse alergii ar putea experimenta o exacerbare a simptomelor neplacute. In cazurile grave si rare, mucegaiul poate afecta sistemul nervos, cauzand febra, dureri de cap, tulburari de memorie, schimbari de dispozitie si dificultati majore de respiratie.

Din cauza mucegaiului, bolnavii de boli cronice, in special cei cu afectiuni pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia obstructiva cronica, ar putea sa sufere de infectii la nivelul plamanilor.

Un raport al Institute of Medicine, dat publicitatii in 2004, arata ca exista o legatura clara intre expunerea la mucegaiurile de interior si problemele tractului respirator (tuse, respiratie ingreunata etc.) - inclusiv in randul persoanelor aparent sanatoase -, astm si hipersensibilitatea pulmonara.

De asemenea, studii recente subliniaza efectul expunerii la mucegai in cazul copiilor care sunt diagnosticati cu astm in copilarie.

Cum putem preveni aparitia mucegaiului? (12 metode)

1. Principala metoda de prevenire a mucegaiului consta in mentinerea umiditatii din locuinta la valorile normale, intre 30 si 60%.

Poti face acest lucru cu ajutorul unui dezumidificator, un aparat care extrage umiditatea in exces din aer.

Efectele utilizarii unui dezumidificator sunt optime in camere precum bucataria, baia, dormitorul sau incaperi unde circulatia aerului este foarte slaba (pivnita, garaj, pod etc.).

De asemenea, dezumidificatorul poate fi de ajutor si in uscarea unei camere care a suferit o inundatie.

2. Foloseste materiale si vopsele lavabile speciale pentru eliminarea puntilor termice si a umiditatii.

Un exemplu de material special pentru prevenirea mucegaiului este reprezentat de combinatia dintre Glet Gata Preparat Termoizolant si Vopsea Lavabila Termoizolanta.

Acestea elimina puntile termice din zonele in care sunt aplicate si elimina posibilitatea formarii condensului si a umiditatii cauzate de acesta.

3. Nu folosi covoare in baie sau in zone under ar putea sa ramana umede perioade indelungate.

4. Asigura aerisirea zilnica a tuturor incaperilor, inclusiv baia dupa ce faci dus sau monteaza-ti un ventilator in cazul in care baia nu dispune de fereastra

5. Deschide fereastra in timp ce gatesti sau pune in functiune hota de aragaz, care indeparteaza aburii formati si reduce din umiditate

6. Nu usca rufele pe calorifer sau pe sarme din interiorul casei

7. Nu lasa prosoapele folosite sau alte rufe umede in masina de spalat, ci spala-le imediat sau intinde-le la aer curat, ca sa se usuce.

8. Efectueaza o verificare atenta a instalatiilor sanitare si inlocuieste sau repara robinetii care curg ori tevile care au scurgeri de apa.

9. Izoleaza conductele si alte suprafete reci pentru a evita formarea condensului.

10. Izoleaza bine ferestrele sau schimba-le daca prezinta fisuri prin care poate patrunde apa

11. Nu uda excesiv plantele de apartament.

12. Formarea mucegaiului pe pereti sau pe tavan poate fi prevenita si prin adaugarea unei solutii speciale antimucegai in vopseaua lavabila atunci cand zugraviti.

Cum putem elimina mucegaiul?

Daca nu ati reusit sa preveniti formarea mucegaiului, atunci acesta trebuie eliminat cat mai repede.

Pentru a scapa total de mucegai, acesta trebuie eliminat de pe absolut toate suprafetele si locurile unde este prezent. Chiar daca acesta nu se afla intr-un loc usor vizibil, mucegaiul poate fi detectat dupa mirosul sau specific de umezeala.

Asadar, trebuie sa gasim toate locurile care au mucegai si sa le tratam cu o solutie dedicata pentru eliminarea completa a mucegaiului.

In cazul in care mucegaiul deja prospera in anumite zone din locuinta ta, ai grija la solutiile cu care il cureti si la metodele de protectie!

In cazul expunerii la solutiile de indepartare a mucegaiului fara masuri de protectie, pot aparea diverse probleme dermatologice.

"Pot fi intalnite manifestari similare de dermatita alergica de contact sau urticarie. Acestea nu apar imediat expunerii si evolueaza ca severitate la distanta dupa contactul cu substanta incriminata. O alta categorie de manifestari induse de contactul cu astfel de substante sunt dermatitele iritative de contact.

Spre deosebire de cele alergice, acestea apar strict pe zona de contact cu substanta incriminata in momentul expunerii, nu afecteaza alte zone ale corpului si se reduc ca intensitate dupa indepartarea agentului cauzator.

Expunerea la produse care au la baza clorul, in special expunerea cronica, de lunga durata, intalnita la profesionstii in curatenie, genereaza eruptii acneiforme sub forma comedoanelor, leziunilor chistice si nodulilor pe fata, in spatele urechilor, pe coapse sau brate", atentioneaza medicul dermatolog Ioana Simian.

Cum sa cureti mucegaiul in siguranta:

● nu amesteca produse care contin amoniac cu unele care contin clor - se vor elibera compusi toxici pentru plamani;

● foloseste intotdeauna manusi de cauciuc, masti de protectie si ochelari speciali si deschide larg ferestrele;

● dupa terminarea curateniei, lasa aerul sa patrunda in incapere cel putin 15 minute.

Acum ca ai aflat cate ceva despre mucegai, cum sa il previ cu solutii speciale pentru eliminarea puntilor termice si a umiditatii, a venit momentul sa iti recomandam si solutia optima pentru combaterea mucegaiului care deja se simte ca acasa in imobilul tau.

Este vorba, binenteles, de Solutia biocida Sanitol, disponibila la cel mai bun pret la Decorator Shop.

Acesta contine subtante biocide ce elimina mucegaiul, ciupercile si algele. Este solubil in apa, patrunde adanc in substraturi, distruge rapid si eficient microorganisemele si poate fi ultilizat atat in interior, cat si in exterior.

Acum ca esti "inarmat" cu toate cunostintele necesare pentru a scapa definitiv de mucegai, vrem sa aflam parerea ta!

Tu ce solutii ai folosit (care fie a functionat, fie nu) sau ce solutie o sa incerci prima data pentru a elimina mucegaiul din casa ta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#viata sanatoasa, #mucegai, #sanatate , #sanatate