Cum sa ne protejam ochii la mare sau la piscina Interviu

Vineri, 15 Iulie 2016, ora 07:44
13116 citiri
Cum sa ne protejam ochii la mare sau la piscina Interviu
Foto: Videt

Suntem in plin sezon estival si fiecare dintre noi cauta sa se relaxeze cat mai des la mare sau la piscina. Exista, insa, cateva pericole pe care ar trebui sa le cunoastem inainte sa intram in apa.

Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog la Optica Medicala Videt, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre cum sa ne protejam ochii la piscina sau la mare.

Care sunt pericolele la care ne supunem ochii atunci cand mergem la piscina?

In timpul sezonului estival, ochii pot fi afectati daca nu ii protejam corespunzator. Bazinele de inot si piscinele care nu sunt foarte bine intretinute din punct de vedere sanitar pot cauza conjunctivita de piscina, o afectiune destul de intalnita in randurile celor care frecventeaza astfel de locuri.

Aceasta afectiune este de doua tipuri: Conjunctivita iritativa si Conjunctivita infectioasa. Conjunctivita iritativa apare din cauza clorului aflat in cantitati prea mari in apa, iar cea infectioasa, din cauza prezentei unei cantitati prea mici de clor (favorizeaza transmiterea adenovirusurilor sau Chlamydiei, prezente in apa).

Cele mai frecvente simptome sunt inrosirea ochilor, dureri oculare, senzatie de arsura sau "nisip in ochi" si secretie lacrimala apoasa.

Cat de mult dauneaza ochilor clorul din piscina?

Clorul din piscina, in cantitati mult prea mari, este nociv pentru sanatatea ochilor. Conjunctivita iritativa se manifesta prin inflamarea conjunctivei, inrosirea ochilor si senzatia de intepatura si disconfort ocular. Apare destul de repede, uneori in cateva ore si necesita un tratament imediat.

Multe persoane se intreaba de ce au ochii rosii dupa ce fac baie la piscina. Clorul este de vina sau exista si alte cauze?

Clorul este si el un factor, insa inrosirea ochilor dupa o zi de distractie la piscina poate fi cauzata si de o infectie, nu doar de clorul excesiv. Aici vorbim deja de conjunctiva infectioasa, cauzata de adenovirusuri sau Chlamydia. Ele se dezvolta usor in apa, daca piscina contine o cantitate prea mica de clor.

Citeste si ce afectiuni ale pielii risti atunci cand mergi la piscina

La cat timp dupa ce am facut baie intr-o piscina putem sta linistiti ca pericolul a trecut? Care este perioada maxima in care se poate manifesta o afectiune?

Perioada de la contactul cu apa din piscina si pana la aparitia simptomelor este de aproximativ o saptamana. De obicei, la inceput este afectat un singur ochi, apoi conjunctivita devine bilaterala.

Exista aceleasi pericole si cand facem baie in mare?

Daca persoana poarta lentile de contact, da, exista pericole. Inotul in mare cu lentilele de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor si chiar la afectiuni mai grave - cancer corneal, care pot duce ulterior la pierderea vederii.

Indiferent ca vorbim de apa marii sau de o piscina cu apa clorurata, aceasta contine microorganisme si agenti patogeni pe care clorul nu le poate elimina si care pot cauza deteriorarea corneei, infectii sau ulcer.

Apa marii contine tot felul de microbi si virusuri care se pot atasa de lentila de contact. Acestia pot infecta si inflama corneea, lucru ce poate duce la pierderea vederii sau chiar la nevoia de transplant de cornee.

Aproape toate lentilele de contact folosite astazi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase si permit atat substantelor chimice, cat si bacteriilor sa se depuna pe interiorul lentilei si sa preseze pe suprafata ochiului, cauzand infectii si iritatii puternice.

Ce putem face pentru a ne proteja atunci cand facem baie in piscina sau in mare?

Pentru inot trebuie utilizati ochelarii speciali, care pot preveni contactul dintre apa si ochi.

Cei care poarta lentile de contact ar trebui sa stie ca ele nu sunt recomandate pentru inot. Totusi, daca este cazul sa fie utilizate, trebuie sa fie folosite doar impreuna cu o protectie suplimentara (ochelari pentru inot). Cea mai sigura solutie este combinatia lentile de unica folosinta (aceste lentilele pot fi aruncate imediat dupa utilizarea lor in apa) si ochelari pentru inot.

De asemenea, igiena corespunzatoare a ochilor si mainilor este foarte importanta atat inainte de intrarea in apa din mare sau piscina, dar mai ales dupa. Este recomandat sa ne spalam foarte bine mai ales pe maini, pentru a nu transmite bacteriile prin atingerea ochilor cu mana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ochi piscina, #pericole ochi baie piscina, #pericole lentile ochi mare , #afectiuni