Cum sa devii mai destept pe zi ce trece

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 12:47
36917 citiri
Cum sa devii mai destept pe zi ce trece
Foto: Forbes

Cu totii am vrea sa devenim mai destepti peste noapte. Mai ales ca am tot auzit la televizor ca noi, oamenii, ne folosim de fapt doar o mica parte din creier. Unii contesta aceasta afirmatie, altii cred cu tarie in ea. Ce e cert insa este ca toti ne-am dori sa fim mai inteligenti.

Potrivit oamenilor de stiinta, inteligenta nu este ceva mostenit si se poate modifica in timp in functie de ce alegem sa facem, ce scoala urmam, ce profesie avem si ce alegem sa facem in timpul liber. Creierul este precum un muschi. Cu cat este mai mult pus la treaba cu atat isi mareste capacitatea de functionare. Stimulii pot face creierul mai puternic, potrivit How Stuff Works.

Specialistii recomanda mai multe metode prin care oricine isi poate "antrena" creierul crescandu-si in timp capacitatea de memorare, de relationare, de interconectare a informatiilor si de creare.

Timpul liber, folosit cu cap

Meditatia poate fi una dintre metodele prin care putem creste capacitatea cerebrala. De mii de ani oamenii mediteaza. Metodele meditatiei pot fi diferite de la o cultura la alta, de la un om la altul.

Totusi, in linii mari, acest exercitiu mental presupune un moment de liniste, introspectie, exercitii de respiratie si obtinerea unei stari de calm. Potrivit cercetatorilor care au scanat sute de creiere, se pare ca meditatia nu numai ca modifica gradul de inteligenta dar modifica si structura cerebrala. Cercetatorii spun ca meditatia influnteaza pozitiv memoria, functionarea, atentia si capacitatea de concentrare a creierului.

Creierul lui Einstein vs. creierul omului normal. Un studiu recent arata diferenta

Creierul, ca multe alte parti ale corpului uman, are nevoie de exercitii regulate pentru a-si mentine forta si vitalitatea. Astfel de exercitii pot fi facute si in timpul liber rezolvand integrame, jucand sudoku sau facand un puzzle. Pentru cei care vor mai mult, se poate trece si la urmatorul nivel.

Poti rezolva probleme de matematica, algebra sau geometrie, sau poti invata o limba straina noua. Cititul este o activitate foarte importanta pentru dezvoltarea creierului. Nu conteaza ce citim atata vreme cat citim in mod regulat. Chiar si citirea acestui articol lucreaza creierul.

Poti chiar sa te joci si sa iti pui memoria la treaba incercand in fiecare zi sa retii semnificatia unui cuvant pe care nu il cunosteai din dictionar. Pentru cei ceva mai lenesi sau cu foarte putin timp la dispozitie, creierul poate fi stimulat prin schimbarea rutinei zilnice. De exemplu, poti intr-o dimineata sa incerci sa tii periuta de dinti in cealalta mana sau sa schimbi drumul spre serviciu.

Unele bacterii stimuleaza inteligenta

Mai mult, unii recomanda, daca poti, sa faci cat mai multe calatorii. Contactul cu alte culturi si asimilarea lor stimuleaza creierul intr-o mare masura. In general, invatarea lucrurilor noi, indiferent de domeniu, te poate face mai inteligent in timp.

Multi isi stimuleaza creierul prin setarea unor teluri, pe zi sau pe saptamana. Atingerea acelor teluri si sentimentul de implinire precum si mentinerea unei monitorizari asupra activitatilor contribuie semnificativ la cresterea capacitatii creierului de a stoca si mai multe informatii.

Cum joaca feste creierul: Sindromul savantului sau omul bucla

Urmatoarea metoda de a-ti creste capacitatea cerebrala poate suna foarte ciudat dar oamenii de stiinta au demonstrat ca este eficienta: inghite bacterii. Cercetatorii de la Colegiul Sage din Statele Unite au aratat in 2010 ca unele bacterii influentau soarecii sa fie mai inteligenti.

Astfel, dupa "infuzia" cu bacterii, soarecii au demonstrat ca nu se mai temeau la fel ca inainte, au devenit mai curiosi si au gasit mai repede iesirea din labirint. Se pare ca unele bacterii care se gasesc frecvent in pamant stimuleaza dezoltarea neuronala. Asta nu inseamna ca ar trebui sa incepem sa mancam pamant ca sa devenim mai destepti. Se pare ca este de ajuns sa lucram in gradina sau sa ne plimbam prin parcuri sau pe munte.

Lasa creierul sa stocheze informatiile acumulate

Somnul este o alta componenta extrem de importanta pentru activitatea cerebrala. Somnul are inca foarte multe necunoscute pentru oamenii de stiinta. Un lucru este insa cert. Acestia s-au inselat multe vreme sustinand ca activitatea cerebrala se opreste cat dormim.

Teoria actuala este ca somnul este acea perioada in care creierul stocheaza informatiile pe care le-a primit in timpul zilei. Se recomanda intre sase si opt ore de somn pe noapte pentru a obtine beneficiile asociate.

Exercitiile fizice contribuie de asemenea la cresterea activitatii cerebrale. Prin simplul fapt ca efortul creste fluxul sanguin, creierul se oxigeneaza mai bine. Si alimentatia este importanta.

Mai multe produse precum pestele, ouale, proteinele si legumele verzi au dovedit a avea un efect pozitv asupra creierului. De asemenea, ceaiul verde sau nucile si alunele sunt bune pentru memorie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#creier metode destep, #exercitii creier capabil, #metode inteligenta mare, #exercitii memorie , #creier