Cum purtam lentile de contact la piscina si la mare

Sambata, 16 Iulie 2016, ora 20:23
7011 citiri
Cum purtam lentile de contact la piscina si la mare
Foto: Videt

Exista multe avantaje ale folosirii lentilelor de contact in sezonul cald, insa daca nu respecti anumite principii de utilizare la mare sau la piscina, te poti trezi cu probleme de sanatate, cu consecinte neplacute pe termen lung.

Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog la optica Videt, explica pentru Ziare.com care sunt riscurile purtatului lentilelor in apa.

Purtatul lentilelor de contact in piscina sau la mare reprezinta un risc pentru ca apa din piscina (care contine clor), dar si cea proaspata sau de mare, pot face lentila sa se contracte si sa produca iritatii puternice.

"Daca va indreptati catre piscina sau mare cu planuri de inot, lasati-va lentilele de contact acasa daca nu aveti si ochelari de protectie pentru inot de tip goggles.

Inotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor si chiar la afectiuni mai grave, (cancer corneal) care pot duce ulterior la pierderea vederii", sustine dr. Voiculescu.

Medicul ne sfatuieste sa evitam contactul lentilelor cu orice fel de sursa de apa (robinet, cada, dus, piscina, jacuzzi, apa marii sau lacuri).

"Indiferent ca vorbim de apa proaspata sau de o piscina cu apa clorurata, apa contine microorganisme si agenti patogeni pe care clorul nu le elimina, si care pot cauza deteriorarea corneei, infectii sau ulcer", continua dr. Voiculescu.

Indiferent de sursa apei, aceasta contine microorganisme care ne pot da batai de cap. Microbii si virusii prezenti in apa se pot atasa de lentila, ducand la inflamarea corneei. Aceasta inflamare poate duce chiar la pierderea vederii sau la necesitatea unui transplant de cornee, in cazurile cele mai grave.

Protejeaza-te de acanthamoeba si de alte bacterii

Acanthamoeba este o bacterie periculoasa pentru purtatorii de lentile de contact. Ea se poate intalni atat pe sol si in praf, cat si in sursele de apa proaspata, lacuri, mlastini, izvoare fierbinti, bai fierbinti si in bazine de inot sau piscine. Acanthamoeba este prezenta si in aparatele de aer conditionat si umidificatoare.

"Aproape toate lentilele de contact folosite astazi sunt lentile moi. Acestea sunt poroase si permit atat substantelor chimice, cat si bacteriilor sa se depuna pe interiorul lentilei si sa preseze pe suprafata ochiului, cauzand infectii si iritatii puternice", spune dr. Voiculescu.

Ce faci daca ai inotat cu lentilele de contact

Daca ai inotat cu lentilele de contact, in ciuda riscurilor, uite cateva sfaturi care te pot ajuta pe viitor.

1. Scoate lentilele imediat dupa ce ai inotat - incearca sa reduci pe cat posibil prelungirea contactului dintre lentila si ochi pentru a limita posibilitatea de transmitere a unei infectii.

2. Dezinfecteaza-le in solutia speciala timp de 24 de ore - imediat dupa iesirea din piscina, dezinfecteaza lentilele de contact purtate. Ai grija sa le lasi la curatat suficient timp cat solutia sa actioneze si sa o curete de toate impuritatile cu care ar fi putut lua contact pe durata inotului.

Citeste si ce afectiuni ale pielii risti cand mergi la piscina

Curatarea completa a lentilei in solutie speciala ar elimina complet riscul ca aceasta sa absoarba bacterii si sa infecteze ochiul, adauga medicul.

3. Foloseste lentile de contact zilnice special create pentru a fi purtate cateva ore. Lentilele acestea trebuie aruncate imediat dupa sesiunea de inot. Folosirea unor lentile zilnice poate sa limiteze extinderea unei posibile infectii, daca sunt aruncate imediat. Totusi, aceasta metoda poate fi la fel de riscanta pentru sanatatea ochilor, bacteriile din apa infiltrandu-se la fel de usor.

4. Alterneaza cu o a doua pereche de lentile de contact sau cu ochelari de vedere. Este important sa reduci la minimum timpul de purtare a lentilelor cu care ai inotat si sa le dezinfectezi imediat. Poti utiliza o alta pereche de lentile sau ochelari de vedere pe durata curatarii perechii pe care ai folosit-o la inot.

5. Nu amana vizita la oftalmolog! Daca observi simptome precum: roseata ochilor, iritatii, durere sau sensibilitate la lumina dupa utilizarea lentilelor de contact in apa, un consult de specialitate este obligatoriu! Amanarea lui poate inrautati situatia si poate duce la consecinte grave pentru sanatatea ochiilor.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cu lentilele de contact la piscina, #lentile contact piscina pericole, #boli lentile contact piscina , #ingrijire corp