Cum poti sa adormi mai repede. Studiul care a descoperit cele mai eficiente metode

Marti, 27 Aprilie 2021, ora 04:00
7407 citiri
Cum poti sa adormi mai repede. Studiul care a descoperit cele mai eficiente metode
Un somn sanatos FOTO: newsmax

Persoanele care nu pot adormi sau atipesc greu pot avea afectiuni medicale, o problema psihiatrica sau chiar medicamentoasa. Cum privarea de somn poate avea consecinte dramatice, un studiu a reusit sa gaseasca metode, care te pot ajuta sa adormi mai rapid.

Studiul efectuat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Nationala Cheng Kung din Taiwan a demonstrat ca melodiile calmante puse la culcare pot ajuta oamenii sa lupte cu insomnia, potrivit Newsmax.

"Am constatat ca terapia muzicala a fost eficienta pentru adultii in varsta, care au tulburari de somn. Aceasta este prima metoda", a declarat profesorul Yen-Chin Chen, de la Universitatea din Taiwan si co-autor al studiului.

"A doua varianta o reprezinta ascultarea unei muzici sedative, care este mult mai eficienta decat ascultarea unor piese ritmate. De asemenea, ascultarea de muzica mai mult de patru saptamani a dat rezultate mult mai bune pentru adultii varstnici, care au tulburari de somn", a completat profesorul.

In cazul in care oamenii dorm suficient, atunci ei isi pot imbunatati gandirea si functia de memorare, precum si nivelul de energie si sanatatea, s-a constatat in studiul realizat.

Autorii analizei au remarcat ca adultii cu varsta de 60 de ani si mai mult, dorm mai bine atunci cand asculta muzica timp de 30 de minute pana la o ora, inainte de culcare. Iar cel mai mare beneficiu este acela cand ei fac acest exercitiu timp de cel putin o luna.

Oamenii trebuie sa mearga la culcare, simtindu-se in siguranta

Ascultarea muzicii lente, calmante, a dus la un somn mai bun. Cercetatorii au constatat ca acest "antrenament" cu muzica a redus ritmul cardiac si a scazut tensiunea arteriala, reducand stresul si anxietatea.

Adultii mai in varsta au nevoie de 7-9 ore de somn in fiecare noapte, apreciaza expertii, potrivit Institutului National privind imbatranirea din Statele Unite.

Dr. Rafael Pelayo, specialist in somn de la Centrul de Medicina din Stanford, California vorbeste despre cauzele care duc la insomnie. "Exista multe motive pentru care o persoana in varsta poate dormi prost. Majoritatea problemelor se vor imbunatati atunci cand ele sunt abordate corect".

El considera ca cel mai mare potential al muzicii, ca un ajutor pentru somn, este pentru cei care au probleme legate de stres. Ascultarea unor piese lente, odihnitoare, ii poate ajuta pe oameni sa intre in starea corecta de spirit pentru a adormi.

"Oamenii ar trebui sa mearga la culcare simtindu-se in siguranta, confortabili si iubiti. Aceasta este starea de spirit necesara. Asa dorm copiii nostri si asa trebuie sa ganditi si dvs., adultii", a explicat medicul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#somnul, #insomnie cauze, #insomnie remedii, #insomnie recomandari , #sanatate