Cum pot fi salvati 95 de nou-nascuti in fiecare ora in lume

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:04
2251 citiri
Cum pot fi salvati 95 de nou-nascuti in fiecare ora in lume

Nu mai putin de 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume - 830.000 de bebelusi pe an - daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere, arata un studiu efectuat de Salvati Copiii International.

Raportul arata ca, daca bebelusii ar primi colostru - primul lapte matern, in prima ora de viata, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar sansele de supravietuire s-ar tripla.

Mai mult, daca mamele ar continua alaptarea in urmatoarele 6 luni, ar fi cu pana la 15 ori mai putin probabil ca un copil dintr-o tara in curs de dezvoltare sa moara din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.

Practici chestionabile ale companiilor producatoare de subtituenti ai laptelui matern

Studiul subliniaza practicile de marketing chestionabile ale unor companii producatoare de subtituenti ai laptelui matern. Desi exista din 1981 un Cod international adoptat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru practicile de marketing aplicate in cazul substituentilor laptelui matern, acest cod este incalcat adesea.

In estul Asiei si Pacific, numarul mamelor care alapteaza a scazut de la 45% in 2006 la 29% in 2012. In Pakistan, 20% din asistentii sociali au primit materiale promotionale de la reprezentantii companiilor producatoare de substituenti de lapte matern. In China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistentii sociali sau au fost contactate direct de producatori.

In 2010, in Romania a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern. Proiectul de lege este inregistrat la Camera Deputatilor (camera decizionala) inca din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sanatate si familie si Comisiei pentru industrii si servicii.

Salvati Copiii Romania a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptarii proiectului de lege.

"Am trimis o scrisoare catre presedintii celor doua comisii, doamnei Rodica Nassar - Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie si domnului Iulian Iancu - Presedintele Comisiei pentru industrii si servicii, in care am aratat ca este vitala adoptarea acestui proiect de lege.

Vorbim despre inlesnirea alinierii la standardele internationale, dar si despre necesitatea de a participa la o dezbatere intensa pe tema drepturilor consumatorilor, in general, si despre drepturile mamei si copilului, in special. Romania trebuie sa fie parte in dezbaterea pentru instituirea unei legislatii adecvate si eficiente in domeniul reglementarii marketingului pentru substituentii de lapte matern", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In Romania, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sanatatii, in 2011, 15% din copiii nascuti in Spitale Prietene ale Copiilor au fost alaptati in prima jumatate de ora de viata, de 3 ori mai multi comparativ cu nou-nascutii din alte maternitati. Rata copiilor alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata a fost de 20,4%.

Alaptarea predominanta este cea mai frecventa forma de hranire a copiilor cu varsta pana la 6 luni.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#bebelusi lapte matern, #colostru bebelusi importanta, #alaptare san importanta, #nou nascuti alaptare , #bebelusi