De ce este periculos sa mancam mult de Paste. Totul tine de ce am facut in ultimele sapte saptamani

Vineri, 30 Aprilie 2021, ora 13:24
2242 citiri
De ce este periculos sa mancam mult de Paste. Totul tine de ce am facut in ultimele sapte saptamani
Meniu carne si cartofi la cuptor FOTO pixabay.com

Produsele pe care le consumam la masa de Paste nu sunt periculoase daca le consumam cu masura. Cei care au tinut post este bine sa stie ca fortarea organismului cu un numar mare de calorii duce la probleme de sanatate.

Organismul uman poate suferi o reactie secundara in momentul schimbarii bruste a alimentatiei, de la una bazata pe vegetale din perioada de post, la una bogata in carne, grasimi si carbohidrati, atrage atentia sefa Disciplinei de Nutritie comunitara si igiena alimentelor din cadrul Universitatii de Medicina din Targu Mures, Monica Tarcea.

"Trecerea brusca de la perioada de retinere la consumul de carne, grasime, alimente de origine animala, adica de la perioada de post, catre acele alimente traditionale care sunt pe farfurie in zilele de Paste practic este un abuz alimentar urmat de o serie de repercusiuni. Nu pentru toata lumea, dar pentru unii poate sa apara aceasta reactie secundara a organismului care este socat de schimbarea brusca a alimentelor din farfurie", a spus medicul, potrivit Digi 24.

"Postul este bine-venit, indiferent de motivatia pe care o avem, si, in aceeasi masura, in momentul in care trecem la acest tip de alimentatie specifica perioadei de Paste, trebuie sa fim mult mai atenti la ceea ce punem in farfurie. Ca principale recomandari, pentru cei care au tinut post si se apropie de ziua de Paste, este important sa constientizeze ca exista acest risc alimentar, ca aceste alimente dense de origine animala, de la retete simple pana la alimente care contin mai multe grasimi, mai multe proteine, care sunt incarcate din punct de vedere caloric, si asocierile cu care suntem obisnuiti pot sa aiba repercusiuni neplacute", a adaugat ea.

Potrivit specialistului in nutritie, cei care au tinut post in ultima perioada ar trebui sa fie atenti la cantitatea de alimente pe care o consuma si sa reduca numarul de mese cu care erau obisnuiti in perioada de post.

"Trebuie sa fie atenti in special la cantitatea pe care o consuma, sa incercam sa consumam mai putin decat am face-o de obicei, sa incercam sa reducem numarul de mese cu care eram obisnuiti in perioada de post, sa incercam sa reducem la macar doua mese pe zi, ar fi mult mai usor pentru organism sa se adapteze la aceasta modificare brusca de dieta. Aceste doua mese cu diferenta intre ele de cateva ore generoase, 5 - 6 ore cel putin, ne-ar ajuta organismul sa digere mai usor, sa se adapteze la aceasta incarcatura calorica densa de proteine, de grasime, inclusiv de carbohidrati si sa evitam, pe cat posibil, aceste efecte secundare neplacute care pot sa apara", spus Tarcea.

Pentru evitarea acestui disconfort si a acestui aport suplimentar caloric, ar trebui sa avem o proportie reprezentativa de vegetale in farfurie, astfel incat sa nu fim tentati sa consumam alimente grele in mod excesiv, iar astfel sa apara disconfortul abdominal.

O alta recomandare formulata de dr. Monica Tarcea este legata de dulciuri, despre care spune ca ar fi bine sa fie consumate la pranz, dar in niciun caz seara.

"Suntem obisnuiti sa adaugam dulciurile la final, insa nu este cea mai buna recomandare. In perioada de Paste, este bine sa consumam aceste dulciuri fie dimineata, fie la pranz, dar in niciun caz dupa cina. Alimentele dense si mai ales dulciurile, care contin un amestec mixt de grasime, faina, zahar, fructe dulci, incarca mult organismul, in special peste noapte, ingreuneaza digestia si apar acele crize la unii dintre noi, crize biliare, crize pancreatice, din cauza socului adus de zaharuri si grasimi", a spus Tarcea.

Nutritionistul ne recomanda sa nu uitam de supe, chiar daca am fi tentati sa trecem direct la friptura de miel, fiindca acestea ne vor ajuta la digestie si ne vor determina sa mancam mai putin.

"Poate unii prefera sa treaca la un aliment mai consistent de felul doi, dar supa poate preintampina dispepsia, mai reduce din foame si astfel vom manca mai putin si poate chiar vom renunta la desert ulterior. Ne dorim sa consumam produse din miel sau diverse retete de dulce, este in regula, dar daca incepem cu o supa, restul cantitatilor care urmeaza se pot reduce", a spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Nutriționista Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt alimentele care trebuie evitate de persoanele care țin post pentru a nu se îngrășa. Ea subliniază că rolul...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#masa de Paste, #meniu, #nutritionist, #dupa postul pastelui , #dieta