Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > bacterii
A   A   A

Cum au devenit bacteriile rezistente la antibiotice. Se folosesc de o strategie care, in sfarsit, a fost identificata

Cum au devenit bacteriile rezistente la antibiotice. Se folosesc de o strategie care, in sfarsit, a fost identificata
Foto: Arhiva Pixabay
Folosirea la scara larga a antibioticelor este de vina pentru aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice, una dintre cele mai mari amenintari globale in acest moment. Aceasta face in prezent 700.000 de victime anual, iar pana in 2050 se estimeaza ca va omori 10 milioane de oameni.

In acest context este esential sa se stie cum devin bacteriile rezistente la antibiotice, pentru a stopa acest fenomen. Un studiu recent al Universitatii Newcastle din Marea Britanie chiar asta a facut si a concluzionat ca una dintre strategiile folosite de bacterii este schimbarea formei.

Reusesc sa faca asta renuntand la peretele celular, cel care le da forma de obicei sferica. Nu toate supravietuiesc, dar cele care reusesc sunt practic nedetectabile in organism fara acest perete celular. Nu le mai poate ataca nici sistemul imunitar si nici antibioticele, pentru ca medicamentele au ca tinta tocmai acest perete celular, arata Science Alert.
In lipsa lui, moment in care iau o forma neregulata, adesea asemanatoare literei "L", sunt invizibile in organism si nici antibioticele nu le mai pot face rau, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Communications. Inclusiv bacterii precum E.coli folosesc aceasta strategie.

Mostrele folosite in acest studiu au fost obtinute de la pacienti in varsta, cu infectii urinare recurente.

Citeste si S-au descoperit bacteriile in stare sa-si fabrice singure alcool, chiar in intestinele noastre. Asa apare o boala grava

A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 08:39

 Articol citit de 8599 ori

Citeste si: