Cum alegi tipul de otet potrivit si de ce e periculoasa dieta cu otet de mere Interviu

Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 08:15
61603 citiri
Cum alegi tipul de otet potrivit si de ce e periculoasa dieta cu otet de mere Interviu
Foto: Nutrishape

Te-ai intrebat vreodata daca otetul pe care il folosesti este cel mai bun si sanatos?

Nutritionistul Raluca Mocanu (www.nutrishape.ro) explica intr-un interviu acordat Ziare.com la ce trebuie sa fii atent atunci cand alegi otetul, dar si de ce nu este recomandat in curele de slabire, desi este foarte popular.

Specialistul a explicat cum trebuie consumat otetul pentru a nu ajunge sa fie periculos pentru sanatate.

Exista foarte multe tipuri de otet. Care este cel mai intalnit tip?

Otetul este acidul acetic diluat in apa, intrebuintat in alimentatie drept condiment sau conservant. Este un lichid cu gust acru si este produs prin fermentarea naturala acetica a vinului, a berii, a fructelor etc. cu ajutorul bacteriei mycoderma aceti sau prin diluarea cu apa a acidului acetic concentrat. Este incolor, cu miros caracteristic, intepator si care se amesteca in orice proportie cu apa.

In prezent, in lume se fabrica o gama variata de sortimente de otet. Cea mai mare cantitate rezulta prin transformarea alcoolului in fermentatie alcoolica. Se obtine otet din vinuri albe si rosii, din bere si malt, din cidru, din fructe (mere si pere, banane, mango, lamai, nuci de cocos), iar in Asia din alcoolul de orez.

Otetul si multiplele lui intrebuintari

Cum trebuie sa alegem otetul?

Ar fi bine sa alegeti unul de calitate, pentru ca exista pe piata si sortimente de sinteza, asa ca trebuie mereu urmarita eticheta. Ar trebui sa fie un singur ingredient si ar trebui sa se faca precizarea ca este fermentat din substratul respectiv: mere, orez sau struguri, deci in niciun caz obtinut din otet industrial, apa si cine stie ce alte ingrediente.

Se pot pune coloranti in ele, se pot pune diversi alti aditivi care pot sa te pacaleasca sa cumperi un alt produs care nu este otetul traditional. Pentru a fi siguri de calitatea otetului, un alt sfat este sa fiti atenti la culoare.

Daca ne uitam la otetul acela din vin distilat, produs industrial, el e foarte limpede, cu un miros foarte pronuntat. Otetul de mere natural e mai galbui, daca e nefiltrat, e chiar usor tulbure si are depuneri pe fund si aceste depuneri sunt absolut normale.

Cand poate otetul sa devina periculos pentru sanatate?

Aciditatea otetului poate cauza probleme. Un studiu efectuat in randul adolescentilor a stabilit ca otetul consumat regulat creste eroziunea dintilor. In cazul persoanelor cu ulcer gastric se recomanda consumarea lui cu prudenta, pentru ca poate agrava boala.

Cura cu otet de mere este una dintre cele mai populare diete la care apeleaza oamenii, in special femeile, care cauta o slabire rapida, insa putini stiu ca aceasta este o alegere proasta. O astfel de dieta nu da roade, ba mai mult, poate face mult rau organismului. Otetul pe stomacul gol poate provoca ulcer sau in cel mai bun caz o jena usoara.

Otetul de mere nu arde grasimile, dar poate provoca ulcer. Continutul de vitamina C, de vitamina E, cat si cel de saruri minerale este util in organism, dar nu este eficient intr-o cura de slabire.

Exista o limita in privinta cantitatii care trebuie consumata?

In cazul consumului de otet, functioneaza principiul moderatiei, adica in cantitati mici este benefic, in schimb in exces este periculos. Un consum ridicat de otet poate duce la hipokaliemie (nivel scazut de potasiu in sange) si osteoporoza. Metabolizarea alimentelor acide necesita scoaterea mineralelor din oase, iar in timp oasele se demineralizeaza si apare osteoporoza.

Otetul traditional este bun pentru a imbunatati metabolismul, in special pentru reducerea rezistentei la insulina, chiar scaderea glicemiei, evident, in cantitati mici. Otetul contine acid acetic, care este un ingredient cu un PH foarte mic, acid, exista riscul sa facem chiar gastrita daca avem o predispozitie, exista riscul sa ne agraveze refluxul gastroesofagian, pe langa faptul ca este un ingredient foarte neplacut la gust. In niciun caz nu trebuie baut pe stomacul gol.

La ce trebuie sa mai fim atenti cand alegem un tip de otet?

Atunci cand alegem un tip de otet este foarte important sa tinem cont de calitatea sa, sa apara pe eticheta faptul ca este fermentat din substratul respectiv, ca de exemplu: mere, struguri, orez etc. Diferenta dintre un otet de calitate si unul industrial o mai face si absenta aditivilor.

Atunci cand consumam otet trebuie alternat cu zeama de lamaie, care este mult mai indicata decat otetul de mere si, daca totusi folosim acest ingredient constant in alimentatia noastra, este bine ca intotdeauna sa il consumam cu legume alcaline, ca sa ii scadem din proprietatile acide foarte ridicate. Deci in niciun caz nu trebuie baut pe stomacul gol.

Deci niciun tip de otet nu poate fi folosit simplu si de sine statator?

Da, nici un tip.

Internetul reprezinta o importanta sursa de informatie. Care este cel mai cunoscut mit legat de otet?

Internetul nu este neaparat o sursa sigura a informatiei corecte. Intrebuintarea otetului in curele de slabit ramane in continuare doar un mit.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#nutritionist otet, #cum alegi otetul, #tipuri de otet, #dieta otet, #dieta otet mere , #alimente