Cum alegem un dezinfectant de maini eficient

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 05:48
3871 citiri
Cum alegem un dezinfectant de maini eficient
Foto: Pixabay

Odata cu pandemia, specialistii au accentuat importanta dezinfectarii mainilor, in lupta cu raspandirea microorganismelor. Era deja demonstrat de numeroase studii microbiologice ca germenii se pot transmite si printr-o simpla strangere de mana. Asadar, dezinfectarea este indispensabila pentru reducerea incarcaturii microbiene.

Microorganisme patogene sunt prezente cam peste tot si tot timpul in jurul nostru, pe diferite obiecte sau suprafete cu care intram in contact, astfel ca este esential sa avem grija de igiena mainilor. Doar astfel putem evita eventuale boli, mainile fiind cel mai predispuse la contaminare si, implicit, la transmiterea virusurilor si bacteriilor.

Factorii care influenteza transferul microorganismelor si cresc ratele de contaminare sunt destinatia suprafetelor, tipul de microorganism, nivelul de hidratare si dimensiunea inocularii.

Numeroase studii au demonstrat ca mainile contaminate pot reprezenta vehicule pentru contaminarea si raspandirea anumitor agenti patogeni. Cu cat timpul in care nu ne dezinfectam mainile este mai mare, cu atat creste gradul de contaminare - al nostru si al oamenilor sau obiectelor/suprafetelor cu care intram in contact, noteaza Descopera.ro.

Pentru a indeparta 99% dintre virusuri, bacterii sau germeni, este recomandata folosirea unui dezinfectant de maini ce contine intre 60% si 95% alcool. Insa, si dezinfectantul are afect doar daca este utilizat corect. Mai exact, trebuie aplicata o cantitate suficienta pe maini (minim 3 ml), inclusiv in zona incheieturilor, a unghiilor si a spatiilor dintre degete. Timpul de reactie trebuie sa fie de aproximativ 30 de secunde, pana la uscarea completa.

Asadar, dezinfectantul este optiunea cea mai buna si la indemana, mai ales cand suntem in afara casei. Este, insa, foarte important sa stim sa alegem un dezinfectant eficient.

Una dintre cele mai mari greseli este utilizarea unor produse neavizate de Ministerul Sanatatii. O alta greseala frecventa este modul de depozitare al acestora. De mentionat ca produsele de acest tip trebuie pastrate la temperaturi cuprinse intre 5 si 25 de grade si ferite de razele soarelui.

Specialistii recomanda solutiile lichide sau sub forma de gel, care sa aiba in compozitie si substante hidratante, pentru protejarea mainilor uscate, deshidratate sau sensibile.

Pentru activitati in medii inchise, precum birouri, mijloace de transport, magazine, fabrici etc. este recomandat sa optam pentru un dezinfectant de maini pe baza de alcool izopropilic, etanol sau propanol, cu o compozitie de alcool de peste 60%.

In cazul in care activitatea presupune interactiunea frecventa cu diferiti oameni, pe langa produsele antiseptice (de tip sapun) este esential sa folosim cat mai des un dezinfectant pe baza de alcool.

Daca lucram intr-un mediu ce implica o igienizare frecventa, de exemplu in restaurant, trebuie sa optam pentru un dezinfectant pe baza de alcool, care functioneaza impotriva unei mari varietati de microorganisme si care are in compozitie si glicerol - pentru a preveni uscarea pielii.

Trebuie luat in calcul ca exista produse care contin substante testate in prealabil pe anumite tipuri de bacterii, inainte de a fi puse in vanzare. Acesti dezinfectanti contin anumite ingrediente specifice care elimina bacteriile precum Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae.

In concluzie, inainte de a achizitiona un dezinfectant de maini, trebuie sa verificam daca este produs de o companie cu experienta in domeniu, avizat de Ministerul Sanatatii si, bineinteles, trebuie sa citim descrierea completa a produsului, pentru a ne asigura ca este eficient si nu apa de ploaie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
#coronavirus, #pandemie, #sanatate, #virusuri, #bacterii, #spalat pe maini, #gel dezinfectant , #bacterii
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pentru cei nealergici la spirtul de 70°, acesta este cel mai potri