Cum ajuta legumele organismul uman

Joi, 02 August 2012, ora 14:28
11779 citiri
Cum ajuta legumele organismul uman

Multe persoane citesc sau aud spunandu-se ca legumele ar fi foarte bune, dar nu stiu de ce, in ce sens se rasfrange acest bine asupra organismului uman.

Legumele contin apa cam in aceeasi proportie ca si corpul uman. Consumate cu consecventa stimuleaza memoria, ajuta digestia, combat depresia, sunt anticancerigene si remineralizante, tonifica organismul si adesea au ajutat la vindecari miraculoase.

Trebuie stiut, de asemenea, ca legumele nu contin colesterol, daunator sanatatii, si, pentru multiplele lor beneficii, nici nu sunt scumpe, mai ales in aceasta perioada cand umplu cu generozitate, tarabele din piete.

Castravetii, de exemplu, sunt aliment, medicament, dar si un produs cosmetic natural de exceptie. Datorita calitatilor sale terapeutice, castravetele poate fi folosit ca remediu natural in tratarea intestinelor iritate, a reumatismului si gutei, constipatiei, arsurilor solare.

Fiind un bun laxativ, castravetele contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Semintele de castravete trateaza afectiuni variate precum tusea, probleme cu expectoratia, probleme ale tenului. Ridurile pot fi combatute prin aplicarea unor creme ori masti pe baza de castravete.

Rosiile de gradina, rosiile noastre romanesti, care pot fi gasite numai in piata, nu sunt perfecte ca forma, dar au o aroma mai placuta decat cele aduse din alte tari, cea pe care o stim de demult, un gust mai apetisant si un efect mai tolerant asupra organismului, dar si o compozitie care le recomanda ca pe cele mai apreciate legume ale verii.

Astfel, pe langa 90% apa, in compozitia rosiilor se gasesc vitamine, minerale, enzime si alte substante active de care organismul uman are nevoie. Pe langa toata aceasta bogatie de vitamine, minerale si fibre alimentare care normalizeaza digestia, rosiile mai contin si licopen, un antioxidant de temut, care lupta cu cancerul si care este eliberat in cantitati mari mai ales atunci cand rosiile sunt gatite.

Dovleceii sunt foarte bogati in apa, cam 95% din masa lor, dar pulpa si, mai ales, coaja contin mari cantitati de vitamina B9, vitamina A, magneziu, fosfor si potasiu, fibre alimentare.

Dovleceii au cele mai bune efecte terapeutice atunci cand sunt consumati in stare cruda, lucru care se intampla mai rar. Prin fierbere sau prajire, dovleceii isi pierd o parte din principiile active. Raman insa fosforul, magneziul, potasiul, fibrele alimentare si in forma aceasta, gatiti, se recomanda cardiacilor si hipertensivilor, dar si persoanelor supraponderale.

Vinetele fac parte din categoria legumelor despre care nutritionistii sustin ca previn aparitia unor grave probleme de sanatate, cum ar fi bolile hepatice, cancerul, anemia, osteoporoza, afectiunile cardiace sau degenerative, precum maladia Alzheimer.

Pentru ca au o valoare calorica foarte mica, de numai 18%, vinetele sunt recomandate in curele de slabire. Apa din compozitia lor stimuleaza detoxifierea organismului, iar fibrele potolesc foamea rapid si mentin digestia buna. Pentru ca au un continut redus de zaharuri, vinetele pot fi incluse in dieta persoanelor care sufera de diabet.

Specialistii sustin ca vitaminele si mineralele din legume sunt mai eficiente decat cele din fructe in prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului, a obezitatii si imbatranirii precoce.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#legume sanatate, #legume sanatoase, #rosii sanatate, #castravetele beneficii organism, #dovlecei proprietati, #vinete cura slabire , #legume