Cum ai grija de vedere iarna daca porti lentile si ce este sindromul ochiului uscat

Sambata, 18 Februarie 2017, ora 14:00
6867 citiri
Cum ai grija de vedere iarna daca porti lentile si ce este sindromul ochiului uscat
Foto: Videt

Purtarea lentilelor de contact poate fi problematica iarna, indiferent daca ai mai avut sau nu probleme oculare in trecut. Temperaturile scazute si razele ultraviolete reflectate de zapada sunt factorii de mediu care te pot afecta. Asadar, este important sa iti iei cateva masuri de protectie suplimentare in sezonul rece.

Printre afectiunile care pot sa apara in mod neasteptat se numara sensibilitatea ochilor, senzatia de uscaciune sau lacrimarea din reflex.

Ziare.com a discutat cu Dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog, despre riscurile purtarii lentilelor de contact iarna si cum iti poti proteja ochii pentru un sezon de neuitat, indiferent daca pleci in vacanta la ski sau vrei doar sa te bucuri de zapada in timp ce te plimbi prin oras.

Care sunt pericolele ascunse ale iernii?

Factorii de mediu care iti pot da batai de cap iarna sunt temperaturile scazute, vantul puternic si uscat, umiditatea aerului si intensificarea razelor UV, reflectate de zapada.

"Desi iarna pare un anotimp umed din cauza zapezii si a precipitatiilor sub forma de lapovita, acest sezon este, de fapt, cel mai uscat. Problemele oculare survin din cauza combinatiei dintre temperaturi si umiditatea scazuta. Ochiul nu se mai poate lubrifia corespunzator prin secretiile lacrimale naturale, ceea ce duce la dezvoltarea sindromului de ochi uscat", ne-a spus Dr. Beatrice Voiculescu.

Sindromul ochiului uscat

Din cauza vantului puternic resimtit iarna, purtatorii de lentile pot dezvolta sindromul ochiului uscat. Aparitia acestui sindrom este favorizata si de deshidratarea intregului organism.

Printre simptomele resimtite se numara senzatiile de intepatura, arsura sau mancarime, iritatia la vant puternic, sensibilitate la lumina, senzatia de nisip in ochi sau chiar incetosarea vederii.

Citeste si Cum sa iti protejezi ochii atunci cand te uiti la TV - care este distanta optima

"Pentru ameliorarea simptomelor sindromului de ochi uscat, se pot utiliza produse de lubrifiere suplimentara. Purtatorii de lentile de contact pot folosi lacrimi artificiale sau solutii de intretinere care contin si lubrifiant. Prin utilizarea acestor produse se compenseaza astfel deficitul de lacrimi produse in mod natural de ochiul uman.

Este recomandata evitarea contactului direct si petrecerea unui timp indelungat in preajma surselor de caldura uscata, precum calorifere electrice, semineuri, aragaze sau aparate de aer conditionat", precizeaza dr. Beatrice Voiculescu.

Protectia impotriva razelor UV este obligatorie

Razele ultraviolete emise de soare isi fac simtita prezenta si in anotimpul rece. Chiar daca nu sunt sesizabile cu ochiul liber, acestea iti pot da batai de cap daca nu te protejezi corespunzator.

"Razele UV sunt reflectate iarna de zapada in proportie de 85%. Nu este obligatoriu ca afara sa fie insorit pentru ca aceste raze sa afecteze sanatatea oculara, asadar nu trebuie neglijata protectia UV daca vrem sa ne protejam impotriva cataractei sau degenerescentei maculare. Purtatorii de lentile de contact pot folosi cu incredere ochelari de soare cu filtru UV 400, precum si lentile cu filtru UV incorporat", a precizat medicul oftalmolog.

Ce masuri de protectie preventive trebuie sa iei

Respectarea termenului de inlocuire a lentilelor este una dintre principalele reguli pe care utilizatorii trebuie sa o respecte, indiferent de sezon. Proprietatile lentilei scad semnificativ dupa depasirea termenului de garantie, iar oxigenul transmis catre ochi va fi insuficient.

Vezi si Lucrezi toata ziua la calculator? La ce riscuri iti expui ochii si cum poti sa-i ajuti

Mentine-ti organismul hidratat prin consumarea unei cantitati semnificative de lichide. Acest lucru te va ajuta sa ameliorezi disconfortul resimtit la nivelul ochiului.

Ai grija sa incluzi in alimentatia ta alimente bogate in Omega 3, precum peste gras (somon, ton, macrou), seminte de in, dovleac sau nuci. Omega 3 este un acid gras esential, responsabil pentru buna dezvoltare vizuala si functionarea retinei si te va ajuta sa combati sindromul ochiului uscat.

Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog

Optica Medicala Videt

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cum porti lentilele de contact iarna, #lentile contact iarna, #ochi lentile contact iarna , #afectiuni