Creierul functioneaza ca ... Internetul

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 20:15
3991 citiri
Creierul functioneaza ca ... Internetul

Creierul functioneaza ca Internetul, sustine un studiu elaborat de un grup de cercetatori americani.

Raportul a fost realizat de oamenii de stiinta de la Univestity of Southern California si a fost publicat marti in revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, relateaza ziarul spaniol ABC.

"Scoarta cerebrala este ca un internet in miniatura, are nenumarate retele locale care se conecteaza la retele regionale mai mari si, in ultima instanta, cu coloana vertebrala a Internetului", a explicat Larry Swanson, unul dintre autorii studiului.

In cazul soarecilor - pe care s-au efectuat cele mai multe experimente in acest domeniu - stratul cel mai profund al scoartei cerebrale este constituit din doua retele locale: una care dirijeaza vazul si procesul de invatare si o alta care se ocupa de functiile corpului si regleaza functiile organelor si muschii.

Ai un smartphone? Iata cum iti afecteaza creierul!

Stratul exterior al scoartei este format din inca doua retele: una pentru miros si alta care da sens informatiilor ce provin de la celelalte trei retele. Aceste lucruri dovedesc faptul ca anumite fluxuri de informatii sunt "integrate" genetic in creier, a afirmat Larry Swanson.

Studiul este rezultatul unui urias efort de sistematizare a datelor cuprinse in articole de specialitate aparute in ultimii 40 de ani. Coordonatorul colectivului, Mihail Bota, a creat o baza de date pornind de la peste 16.000 de rapoarte despre conexiuni neuronale, fiind luate in calcul atat forta conexiunilor, cat si fiabilitatea metodei folosite pentru descoperirea acestora.

Pe de alta parte, un specialist de la Indiana University, Olaf Sporns, a analizat conexiunile neuronale si a ajuns la concluzia ca, pe langa "retelele locale mentionate" deja, s-au identificat si "noduri", centre de trafic neuronal de importanta vitala, puternic interconectate si care asigura legatura dintre diferitele retele locale. Unele studii au demonstrat ca, daca aceste "noduri" sunt afectate, pot aparea boli neurodegenerative si epilepsia.

Cercetatorii de la Univestity of Southern California spera ca, in viitor, baza de date referitoare la creierul soarecilor sa fie folosita in analizarea creierului uman. Totodata, echipa isi propune sa extinda actuala "harta" a conexiunilor neuronale de la scoarta cerebrala la intregul sistem nervos.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#creierul functioneaza Internet, #creier similar Internet, #creier asemanare Internet , #creier