Covrigi, produse de patiserie, pizza congelata - Ce risti daca le mananci? - Interviu cu un nutritionist

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 07:47
21353 citiri
Covrigi, produse de patiserie, pizza congelata - Ce risti daca le mananci? - Interviu cu un nutritionist
Foto: Arhiva personala

Obisnuiesti sa mananci covrigi? Dar pizza congelata semipreparata? Nici nu ai idee cat de mult rau ii faci organismului.

Elena Nemtuc, nutritionist si NLP Practitioner NutriShape explica intr-un interviu Ziare.com cat de daunatoare sunt produsele de la patiserie, dar si ce alternative avem.

Cat de periculoase sunt produsele de panificatie si patiserie pentru organism?

Pentru buna functionare a organismului avem nevoie de echilibru. Asadar, avem nevoie si de grasimi. Trebuie sa avem insa in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de grasimi: nesaturate, saturate si trans. Inainte de a ajunge la cele continute de produsele de panificatie, facem o scurta harta a grasimilor bune: mononesaturate (continute in uleiul de masline, avocado, nuci si seminte diverse) si polinesaturate (peste, soia, seminte de in, ulei de floarea soarelui, soia, in si porumb) . Avem nevoie de ele pentru buna functionare a organismului, pentru controlul colesterolului "bun", reducerea inflamatiei si buna functionare a inimii.

Grasimile periculoase sunt cele saturate si trans. Grasimile saturate se regasesc in mare parte din alimente, chiar si in cele catalogate drept sanatoase, cum ar fi carnea de pui. Este insa important in acest caz sa acordam o mare atentie echilibrului alimentar si sa asiguram aport de grasimi sanatoase. Acest tip dauneaza bunii functionari a inimii si creste nivelul colesterolul "rau".

Obtinute printr-un proces de hidrogenare, grasimile trans stau la baza produselor de patiserie (sub forma de margarina) sau sunt folosite in industria alimentara pentru ca rezista la incalziri repetate, fiind ideale pentru fast food. Fara a ne lansa in definiri complexe, este important sa tinem cont de cateva aspect: grasimile trans afecteaza buna functionare a inimii, cresc nivelul colesterolului LDL ("rau"), dar si mai mult, impiedica formarea celui bun, cresc riscul aparitiei bolilor cardiace (nu sunt cauza unica, insa au impact negativ) si cresc inflamatia (care sta la baza unor afectiuni precum: diabet, boli cornice, infarct).

Pericolul ascuns in sandvisurile ambalate - In ce conditii poti face meningita Interviu cu un nutritionist

Daca e sa raspundem la intrebare, toleranta fata de produsele de panificatie ar trebui sa fie zero. Impactul negativ asupra organismului, al unui singur element regasit in acestea este coplesitor si trebuie sa mentionam ca pe langa grasimile trans, in aceste produse, regasim sare, zahar - cu mult peste cantitatile necesare organismului pe zi, faina alba.

Pericolul creste atunci cand sunt combinate acestea cu crenvursti sau alte astfel de produse?

Dupa cum am mentionat anterior, produsele de patiserie in sine sunt extrem de nocive. Separat, crenvurstii sunt o categorie a mezelurilor. Obtinute din amestecuri de carne si slanina (sau chiar resturi) in principiu, "asezonate" cu condimente si conservanti, coloranti in functie de producator si, bineinteles, potentiatori de aroma, mezelurile contin grasimi saturate si sunt daunatoare sanatatii.

In cazul in care cresterea colesterolului si buna functionare a inimii nu reprezinta argumente suficient de solide, sa aruncam o privire scurta si asupra continutului caloric care este extrem de crescut in astfel de produse (un produs standard, crenvusti in aluat, fara a lua in calcul aluatul contine aproximativ 110 calorii si 350 mg sodiu).

Asocierea lor cu produsele de patiserie si, mai mult, gatirea lor in diferite tipuri de aluat le creste potentialul daunator.

Dintre toate produsele pe care pe putem gasi la o covrigarie sau patiserie exista unele mai putin periculoase? Adica un rau mai mic?

Cu siguranta o veste trista, dar nu. Avem insa mereu alternativa: pregatim acasa (inlocuim faina alba cu cea integral, controlam cantitatea de sare adaugata, avem grija ce ingrediente folosim), ascultam ce ne transmite organismul atunci cand are "pofta de covrigi" si ii dam exact ce trebuie, avem mereu la indemana un pachetel cu de toate sa rontaim la nevoie (seminte, migdale, fructe).

Ce ne puteti spune despre placintele congelate pe care le gasim in magazine si care pot fi bagate in cuptor pentru cateva minute?

Aliatii comoditatii, cu siguranta. Ce ar fi de spus? Faina alba, conservanti, zahar, sare. Continutul e variabil evident (fie ca sunt cu branza sau cu fructe), sugeram insa o placinta facuta acasa, dupa vechile retete ale bunicii si poate adaptate putin (cu altfel de faina si zahar).

Este dificil sa estimezi cat de periculoase sunt, pentru ca aici discutam si de locul lor in stilul general de viata. Tinand insa cont de modul in care sunt preparate, de ingredientele folosite este practic o alegere intre sanatate si boala, pe termen lung. Asadar, raspunsul este cumva evident. Fara a deveni insa militantii excluderii lor, sugeram atentie la echilibru.

Pe termen lung, daca lasam abaterile sa devina obisnuinta, alegem sa ne punem singuri sanatatea in balanta. Cu siguranta, mancarea reprezinta o zona de confort, in care ne retragem deseori, insa o simpla proiectie in viitor a rezultatului pe care il poate avea lipsa grijii pentru aceste obiceiuri ar putea sa ne convinga.

Ce contin acestea si care sunt cele mai periculoase ingrediente?

Aici trebuie sa avem in vedere doua aspecte: blat si umplutura. Blatul contine faina de grau, mai multe tipuri de uleiuri rafinate si partial hidrogenate, agenti de colorare, de umezire, margarina, stabilizatori, reglatori si diverse tipuri de E-uri.

Umplutura, de branza de exemplu, contine aproximativ 40% branza, apa, amidon, stabilizatori, sare, zahar, uleiuri si altele. Etichetele cuprind toate detaliile; este foarte bine sa le analizati cu atentie inainte de a lua decizia consumarii produsului respectiv.

Placinta facuta in casa blatul contine aproximativ patru ingredient, iar umplutura doua sau trei, in functie de aromele pe care vreti sa le adaugati. Blatul poate fi tinut si la congelator 2-3 zile.

Cat de periculoasa este pizza semipreparata, gasita in hipermarketuri?

Pizza congelata face parte din aceeasi categorie: produse semipreparate, cu aport mare de sare si zahar si fara nutrienti. Bineinteles, nici aici nu este de neglijat asocierea intre faina alba si diferitele tipuri de grasimi trans utilizate, colorantii de tipul carotenilor, aromele si extractele de condimentele, siropuri si evident, clasicii conservanti.

Din nou, revenim la echilibru. Consumata pe termen lung, asociata cu alte elemente lipsite de aport calitativ va determina o schimbare drastica a calitatii vietii: aport caloric mare, va determina acumularea de grasime, lipsa de nutritienti - carente.

Ar fi mai bine ca oamenii sa o faca acasa cu blat facut de ei insisi?

Cu certitudine. Comparativ cu pizza congelata, inclusiv pizza cumparata de la o pizzerie este mai sanatoasa.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#pericol sanatate covrigi, #pericol sanatate produse patiserie, #pizza congelata pericol , #nutritie