Corectarea și îndepărtarea sechelelor după traumatisme faciale prin chirurgie estetică reconstructivă

Advertorial
Luni, 06 Septembrie 2021, ora 14:54
5322 citiri
Corectarea și îndepărtarea sechelelor după traumatisme faciale prin chirurgie estetică reconstructivă
chirurgie estetica FOTO: freepik.ro

Fețele noastre sunt oglinda identității. În cazul producerii unui accident, boală, defect sau o operație eșuată care vă desfigurează fața, acest lucru poate fi dificil atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. O cale de a vă reduce înapoi atât aspectul trăsăturilor faciale, cât și încrederea în sine este să apelați la chirurgia estetică reconstructivă.

1. Ce este chirurgia reconstructivă?

Chirurgia reconstructivă este efectuată pentru a restabili funcția și aspectul normal și pentru a corecta deformările create de defecte congenitale, traume sau afecțiuni medicale, inclusiv cancer. Exemplele includ repararea buzelor și a palatului, reconstrucția sânului în urma unei lumpectomii sau mastectomii pentru cancerul de sân și intervenția chirurgicală reconstructivă după leziuni arse. De obicei, chirurgia reconstructivă este considerată necesară din punct de vedere medical și este acoperită de majoritatea planurilor de asigurări de sănătate.

Chirurgia reconstructivă este utilizată atunci când lipsește o cantitate semnificativă de țesut ca urmare a traumei sau a îndepărtării chirurgicale. O grefă de piele poate fi necesară dacă rana nu poate fi închisă direct. Dacă este implicată o suprafață mare, se utilizează o grefă de piele subțire cu grosime divizată, constând doar din epidermă.

Din păcate, deși aceste grefe supraviețuiesc transplantului cu mai mult succes și se vindecă mai repede decât alte tipuri de grefe, acestea sunt neplăcute din punct de vedere estetic, deoarece aspectul lor diferă semnificativ de cel al pielii normale. Într-un mic defect, în special unul care implică fața sau mâna, se folosește o grefă de piele cu grosime completă, formată din epidermă și dermă, iar pielea este, în general, donată din ureche, gât sau zona inghinală.

Expunerea oaselor, nervilor sau tendonului necesită un lambou de piele. Acesta poate fi un lambou local, în care țesutul este eliberat și rotit dintr-o zonă adiacentă pentru a acoperi defectul, sau un lambou liber, în care este utilizat țesutul dintr-o altă zonă a corpului.

Un exemplu de lambou local este rotația țesutului adiacent (piele și țesut subcutanat) pentru a acoperi defectul rămas de la eliminarea unui cancer de piele. O clapă liberă este utilizată atunci când cantitatea de țesut necesară nu este disponibilă local, ca în cazul unei leziuni la nivelul piciorului inferior de la o bara de protecție a automobilului. Cantitatea și tipul de țesut necesar și aportul de sânge disponibil determină tipul de lambou care trebuie utilizat. Alimentarea cu sânge trebuie să fie adecvată pentru a alimenta clapa separată și marginea plăgii.

Extensorii de țesuturi sunt un alt mod de a crea țesut suplimentar care poate fi utilizat pentru acoperirea unui defect. Rezervoarele gonflabile din plastic sunt implantate sub pielea normală a unei zone adiacente. Timp de câteva săptămâni, rezervorul este extins cu soluție salină pentru a întinde pielea deasupra, care este apoi utilizată pentru a acoperi defectul.

2. Diferența dintre chirurgia reconstructivă și chirurgia cosmetică

Chirurgia cosmetică este efectuată pentru a îmbunătăți aspectul cosmetic general prin remodelarea și ajustarea anatomiei normale pentru a o face mai atractivă din punct de vedere vizual. Spre deosebire de chirurgia reconstructivă, chirurgia estetică nu este considerată necesară din punct de vedere medical. Mărirea sânilor, ridicarea sânilor, liposucția, abdominoplastia (abdominoplastia) și liftingul facial sunt exemple populare de proceduri de chirurgie cosmetică.

Cum sunt ele similare?

În realitate, există adesea o suprapunere semnificativă între chirurgia plastică reconstructivă și cea cosmetică, deoarece acestea împărtășesc multe dintre aceleași principii chirurgicale care stau la bază. Indiferent de tipul de chirurgie plastică care se efectuează, obiectivul final ar trebui să includă întotdeauna maximizarea rezultatului cosmetic cât mai mult posibil. Indiferent de procedura planificată de chirurgie plastică, este foarte important ca pacienții să discute din timp rezultatul cosmetic anticipat cu chirurgul lor pentru a se asigura că sunt îndeplinite așteptările corespunzătoare.

Liniile dintre chirurgia reconstructivă și cea estetică sunt încețoșate în ceea ce privește acoperirea asigurării. Anumite condiții pot fi considerate fie „reconstructive”, fie „cosmetice”, în funcție de situația specifică a pacientului. Un exemplu perfect este rinoplastia (intervenția chirurgicală a nasului), care este adesea efectuată pentru a îmbunătăți aspectul nasului, dar poate fi necesară și pentru a restabili respirația nazală normală și aspectul normal după o fractură nazală proastă.

3. Care sunt indicațiile pentru operația de reconstrucție facială?

Din cauza faptului că fiecare traumatism facial are o particularitate individuală, fiecare procedură va fi una unică. Înainte de a efectua operația, chirurgul dumneavoastră vă va lua un istoric detaliat pentru a se informa de evenimentul care a cauzat traumatismul și va evalua cazul pe baza rezultatelor dorite de dumneavoastră și necesitatea medicală a intervenției chirurgicale.

De exemplu, în cazul unei mărci traumatice care vă influențează vorbirea, respirația sau alte funcții vitale de la nivelul feței, arsuri sau sechele faciale, chirurgul vă va ajuta să analizați toate avantajele și riscurile unei intervenții chirurgicale pentru a putea lua o decizie.

Pentru tratamentul adecvat cu ajutorul chirurgiei reconstructive pentru corectarea unui defect facial obținut în urma unor traumatisme puteți apela la echipa de specialiști din cadrul clinicii Venart din Cluj-Napoca, fondată pe principiul excelenței serviciilor chirurgicale, care o vastă experiență în efectuarea acestui tip de procedură, lăudându-se cu rezultate uimitoare care au schimbat viețile multor oameni care au apelat la serviciile oferite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#chirurgie estetica, #chirurgie reconstructiva, #chirurgie cosmetica , #sanatate