Consumul de oua poate creste riscul de diabet. Care e cantitatea optima

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:10
9774 citiri
Consumul de oua poate creste riscul de diabet. Care e cantitatea optima
Foto: Pixabay

Ouale sunt foarte bogate in substante nutritive cu rol esential in mentinerea starii de sanatate. Cu toate acestea, noile cercetari ale Universitatii din Australia de Sud arata ca un consum excesiv de oua poate creste riscul de diabet.

Oul este o adevarata comoara de vitamine si compusi sanatosi: vitaminele A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu, zinc si Omega 3.

Un studiu realizat de Universitatea din Australia de Sud, in parteneriat cu Universitatea Medicala din China si Universitatea din Qatar, a constatat insa ca persoanele care consuma in mod zilnic un ou de 50 de grame (un ou mic) - sau mai multe - si-au crescut cu 60% riscul de a suferi de diabet.

Studiul s-a desfasurat intre anii 1991-2009 si este primul care evalueaza efectele consumului de oua, pe un esantion mare de adulti chinezi, noteaza MedicalXpress.

Dr. Ming Li, experta in epidemiologie si in sanatate publica, spune ca incidenta diabetului este in crestere, in special in China, unde schimbarile suferite de dieta traditionala afecteaza sanatatea populatiei, iar specialistii se straduiesc sa afle cum pot stopa asta.

"Dieta este un factor cunoscut si modificabil, care contribuie la aparitia diabetului de tip 2, deci este importanta intelegerea gamei de factori dietetici care ar putea afecta prevalenta tot mai mare a bolii. In ultimele decenii, China a trecut printr-o tranzitie nutritionala substantiala, care a facut ca multi oameni sa se indeparteze de dieta traditionala, formata preponderent din cereale si legume, si sa adopte o dieta mai procesata, care include cantitati mai mari de carne, gustari si alimente procesate, cu un aport caloric ridicat. Deasemenea, consumul de oua a crescut constant: din 1991 pana in 2009, numarul persoanelor care consuma oua in China aproape s-a dublat", spune dr. Li.

Dr. Li explica faptul ca asocierea dintre consumul de oua si diabet s-a dezbatut adesea si ca acest studiu a fost gandit pentru a evalua consumul de oua, pe termen lung, si efectele asupra sanatatii oamenilor.

Rezultate studiului sugereaza ca un consum mai mare de oua este asociat cu riscul de diabet la adulti si ca efectul este mai pronuntat la femei decat la barbati. Insa dr. Li spune ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a explora relatiile cauzale.

Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Beneficiile mersului pe jos. 15 minute fac adevărate minuni pentru sănătate
Mersul pe jos face piciorul frumos. Știi expresia aceasta care pare veche de când lumea? Să se limiteze mersul pe jos doar la acest beneficiu și nimic mai mult? Ei bine, trebuie să știi că...
#sanatate, #alimentatie, #oua, #diabet, #risc, #cercetare , #alimente