Consumul excesiv de alcool poate duce la cazuri mai timpurii si mai severe de Alzheimer

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 06:11
3661 citiri
Consumul excesiv de alcool poate duce la cazuri mai timpurii si mai severe de Alzheimer
Foto: Pixabay

Cercetatorii au inceput sa inteleaga relatia dintre consumul de alcool si evolutia maladiei Alzheimer. Consumul excesiv de alcool poate fi legat atat de varsta debutului, cat si de cresterea severitatii bolii Alzheimer, iar oamenii de stiinta au descoperit acum o modalitate de descifrare a fiecarei etape moleculare implicate in modul in care alcoolul duce la cea mai comuna forma de dementa.

Studiul, realizat de Institutul Feinstein pentru Cercetari Medicale, din New York, porneste de la o premisa foarte simpla: consumul excesiv de alcool este toxic pentru creier. Alcoolul in exces joaca un rol nefast in modificarea unei proteine normale a creierului intr-un agent biologic foarte raspandit in cazul bolii Alzheimer - proteinele Tau.

Potrivit Medicalxpress, proteinele Tau se gasesc in mod normal in neuronii care moduleaza stabilitatea microtubulilor axonali. Numarul lor crescut, insa, este unul dintre semnele distinctive ale Alzheimerului. Studiul Institutului Feinstein explica faptul ca excesul de alcool se afla la baza producerii de proteine tau anormale, nu doar la cresterea numarului lor.

Oamenii de stiinta aprofundeaza modul in care proteinele Tau pot fi transformate, ceea ce inseamna ca li se modifica structura chimica si rolul in creier, sub influenta consumului excesiv de alcool.

"Consumul frecvent si intens de alcool este legat de aparitia timpurie si de severitatea crescuta a bolii Alzheimer. Studiul nostru a aratat ca exista o corelatie intre consumul de alcool si atrofia corticala specifica Alzheimerului, la persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala. Deasemenea, au fost observate corelatii si intre consumul de acool si varsta mai mica de debut a bolii", a declarat dr. Max Brenner, profesor asistent al Institutului Feinstein.

"Studiile in stadiu incipient sugereaza ca alcoolul agraveaza depunerea beta amiloidului, prin cresterea nivelului de proteina precursoare amiloida (APP), ceea ce creste enzima care schimba precursorul in beta amiloid si scade eliminarea celulara a beta amiloidului. Totusi, am decis sa ne concentram asupra cercetarii efectelor alcoolului asupra proteinelor Tau, deoarece aceste depuneri se coreleaza mai bine cu declinul cognitiv al bolii Alzheimer, decat beta amiloidul", a mai spus dr. Brenner.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
#sanatate, #boli, #Alzheimer, #acool, #alcoolism, #studiu , #alzheimer