Cele cinci condiții esențiale care te conving să faci vaccinul antiCOVID-19. Cum poate populația ezitantă să-și schimbe părerea

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 03:20
3777 citiri
Cele cinci condiții esențiale care te conving să faci vaccinul antiCOVID-19. Cum poate populația ezitantă să-și schimbe părerea
Vaccinarea împotriva COVID-19 FOTO: BBC News

În lume nu ar trebui să existe nicio îndoială în rândul oamenilor în privința vaccinurilor împotriva COVID-19: ele salvează vieți. Populația ezitantă ar trebuie să știe cei cinci factori care pot schimba părerea persoanele nehotărâte, pentru ca nivelul de imunitate colectivă să ajungă la o valoare foarte ridicată.

Datele oficiale din Marea Britanie relevă faptul că într-un studiu efectuat pe 200.000 de oameni, aproape fiecare a dezvoltat anticorpi împotriva virusului, în decurs de două săptămâni de la adminstrarea celei de-a doua doze, potrivit BBC News.

În ciuda îngrijorărilor inițiale că vaccinurile actuale ar fi mai puțin eficiente împotriva variantei Delta, cercetarile recente au arătat că vaccinurile Pfizer și Astra Zeneca reduc cazurile de spitalizare cu 92-96%.

Cu toate astea, un număr considerabil de oameni sunt încă reticenți de a se vaccina împotriva COVID-19. Potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internațional, procentul acesta variază de la 10-20% în Marea Britanie, la 50% în Japonia și de 60% în Franța.

În România, potrivit ultimelor statistici publicate de Our World Data, pe 25 iulie 2021, numărul persoanelor nevaccinate din România era de 14,36 milioane, ceea ce reprezintă aproximativ 74,4%. Nu există o statistică oficială la noi în țară, privindu-i pe cei care sunt ezitanți de a se vaccina.

Psihologii specializați în luarea deciziilor medicale susțin că aceste alegeri sunt rezultatul mai multor factori complicați, care trebuie să fie abordați în mod sensibil, dacă se dorește să se ajungă la o imunitate ridicată, la nivelul populației mondiale.

Deși este tentant să presupunem că oricine refuză vaccinul contra COVID-19 deține aceleași credințe, temerile celor mai mulți oameni ezitanți nu trebuie confundate cu teoriile celor fermi, anti-vaccinare.

Marea majoritate, a persoanelor care ezită să se vaccineze, nu are o agendă politică și nu se angajează într-o cauză anti-științifică. Ei sunt pur și simplu nehotărâți, în privința alegerii de a face serul.

Cum previi un atac de cord: Semnalele pe care le primești, cu o lună înainte

Oamenii de știință au efectuat studii referitoare la acest aspect, cu mult înainte de apariția virusului Sars-Cov-2. Unul dintre cele mai importante modele este cunoscut sub numele de 5C, care ia în considerare cinci factori psihologici.

1. Încrederea. Siguranța persoanei în eficacitatea și lipsa de primejdie a vaccinurilor, în serviciile de sănătate și factorii de decizie, care decid asupra acestora.

2. Satisfacția. Dacă persoana consideră sau nu boala în sine, ca fiind un risc major pentru sănătatea sa.

3. Calculul. Angajamentul individului de a căuta informații extinse, pentru a putea evalua costurile și beneficiile.

4. Constrângerile. Cât de ușor îi este persoanei în cauză să aibă acces la vaccin.

5. Responsabilitatea colectivă. Disponibilitatea de a-i proteja pe ceilalți de infectare, prin propria vaccinare.

Acești cinci factori sunt esențiali pentru oamenii care ezită să se vaccineze, pentru a le schimba convingerile. Desigur, mai există și alte cauze, legate de prejudecăți sau de teama de ace, ultima fiind la aproximativ 10% din populație.

Dacă bei prea multă cafea, crește riscul îmbolnăvirii de demență. Câte cești pe zi sunt periculoase

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#vaccinare covid, #vaccinare Romania, #vacccinare, #vaccin COVID, #vaccin COVID 19 , #vaccin