De ce sa alegeti proteza dentara fixa pe implanturi in locul protezei mobile?

Advertorial
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 12:10
19694 citiri
De ce sa alegeti proteza dentara fixa pe implanturi in locul protezei mobile?

Protezele dentare sunt dinti artificiali care au rolul de a inlocui dintii naturali pierduti, atat in cazul edentatiei totale cat si a edentatiei partiale. Beneficiile unei proteze dentare fixe pe implanturi sunt numeroase, incluzand imbunatarirea pronuntiei cuvintelor, a procesului de masticatie si a increderii de sine. Protezele pot preveni de asemenea si lasarea timpurie a fetei, protejand eventualii dinti naturali ramasi in cazul protezelor partiale.

Acest tip de lucrari protetice sunt realizate personalizat in laboratoare dentare specializate, in functie de cavitatea bucala a fiecarui pacient, astfel incat sa fie confortabile si durabile, si sa corespunda functional si vizual cu eventualii dintii existenti ai pacientului (cazul protezelor partiale.

Tipuri de proteze dentare

  • Proteza dentara partiala
  • Proteza dentara partiala este utilizata atunci cand pacientul inca mai are dinti naturali sanatosi. De obicei, aceste lucrari proteice sunt fixate in jurul dintilor naturali ai pacientului cu ajutorul unor sisteme speciale care imita perfect culoarea dintilor existenti.

Proteza dentara totala

O proteza dentara totala este utilizata atunci cand toti dintii naturali de ambele arcade au fost pierduti ca urmare a unor accidente, infectii, leziuni, a parodontozei sau a altor afectiuni medicale. Dintii artificiali sunt atasati de o placa numita baza protezei, care este fixata apoi pe gingii. De regula, baza protezei si sistemul de prindere a lucrarii sunt realizate din metal sau acril si nu sunt vizibile, avand o culoare similara sau chiar identica cu cea a gingiilor pacientului. Pentru mentinerea lucrarilor intr-o pozitie optima se utilizeaza frecvent un adeziv special.

Proteza dentara fixa pe implanturi versus proteza mobila

O proteza dentara fixa pe implanturi este complet ancorata si sustinuta prin cimentare sau insurubare pe implanturile dentare si prezinta numeroase avantaje fata de proteza mobila.

Pe langa faptul ca permit inlocuirea tuturor dintilor lipsa dintr-o arcada dentara, implanturile dentare ajuta la prevenirea pierderilor osoase care apara in timp din cauza lipsei dintilor. Astfel, cand nu exista dinti, mandibula si maxilarul nu mai au niciun rol functional, ceea ce duce la atrofierea osului acestora. Aceasta contractie a osulelor maxilare are consecinte importante pentru fizionomie, provocand un aspect imbatranit, mai ales in cazul edentatiei totale cand lipsesc toti dintii. Utilizand proteze dentare fixe pe implanturi, osul este astfel stimulat sa creasca, pastrand suportul facial.

O proteza dentara fixa pe implanturi poate inlocui atat dintii, cat si tesutul gingiilor. Aceasta arata si actioneaza intocmai ca dintii naturali. Proteza fixa pe implanturi ramane in siguranta chiar si atunci cand mesteci si vorbesti, fiind cimentata sau insurubata pe implanturi. In plus, aceasta nu permite miscarea si deplasarea dintilor naturali opusi, protejand muscatura si articulatia maxilarelor.

Cate implanturi dentare sunt necesare pentru fixarea protezei?

De obicei, se utilizeaza 4 implanturi dentare la mandibula si 6 la maxilar pentru a oferi suportul minim necesar acestui tip de proteza dentara fixa. Planul de tratament final si determinarea exacta a numarului de implanturi dentare necesare sustinerii acestei proteze totale fixe se bazeaza pe factori biomecanici, specifici fiecarui pacient in parte. In urma unui CT dentar se stabilesc calitatea si cantitatea osului, apoi se iau in considerare starea arcadei opuse, fortele masticatorii generate de pacient si limitarile anatomice.

Realizarea protezelor dentare fixe pe implanturi presupune amprentarea initiala si post-operatorie. Lucrarile dentare sunt apoi ajustate pentru a obtine suport adecvat pentru buze, muscatura corecta si un aspect estetic cat mai aproape de natural.

Care sunt componentele unei proteze fixe pe implanturi?

  • Implanturile dentare fabricate din titan 100% biocompatibil cu organismul uman, sunt inserate in arcada superioara sau inferioara pentru a inlocui radacinile unora dintre dintii lipsa (sau tuturor dintilor lipsa in cazul edentatiei totale).
  • Bonturile protetice din titan sunt fixate pe implanturi cu un surub special. Aceasta parte conecteaza implanturile la proteza si o fixeaza.
  • Proteza dentara provizorie atasata in maxim 24 de ore este realizata dintr-un rasina acrilica speciala si se insurubeaza in bonturi. Astfel pacientul poate beneficia de dinti ficsi pe toata durata tratamentului.
  • Proteza definitiva care se ataseaza la 4-6 luni dupa inserarea implanturilor este realizata din diverse materiale estetice, functionale si durabile. La fel ca proteza provizorie, proteza dentara definitiva se fixeza prin insurubare pe implanturi. Dintii finali artificiali trebuie discutati inainte de inceperea tratamentului, deoarece diferitele optiuni au cerinte diferite pentru estetica adecvata, functia, spatiul planificat pentru proteza si numarul de implanturi care sustin proteza respectiva.

Ce cost are o proteza dentara fixa pe implanturi?

Costul final al unei proteze dentare fixe pe implant este dat de numarul de implanturi necesare si de pretul materialelor din care sunt realizate lucrarile dentare definitive: compozit, ceramica, zirconiu, ceramica pe zirconiu sau ceramica presata VIP.

Clinica stomatologica Dental Premier din Bucuresti va ofera aceasta metoda simpla si rapida de reconstructie a zambetului bazata pe tehnologie germana de ultima generatie. Specialistii nostri in implantologie si chirurgie dentara au primit Certificatul de Excelenta SKY Fast & Fixed by Bredent - IMPLANTURI SI DINTI FICSI IN DOAR 24 DE ORE!

Dental Premier indeplineste cele mai inalte standarde internationale, detinand Certificatul de Excelenta Dentsply Sirona, liderul mondial in tehnologie dentara! Astfel, medicii nostri specialisti sunt in masura sa ofere consultanta la cel mai inalt nivel profesional, iar pacientii beneficiaza exclusiv de cele mai noi si moderne tehnologii dentare in cele 9 cabinete stomatologice ultradotate 'High Tech Dentistry'! De asemenea, clinica dispune de radiologie digitala dotata cu cea mai noua inovatie din domeniul radiologiei dentare, si anume, tomograful dentar cu fascicul conic - Cone Beam Computer Tomography.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#proteza dentara, #proteza dentara fixa, #proteza dentara pe implanturi , #stiri sanatate