Cinci activitati benefice pentru sanatatea fizica si mentala pe care e bine sa le practici pana la adanci batraneti

Joi, 16 Iulie 2020, ora 07:43
8398 citiri
Cinci activitati benefice pentru sanatatea fizica si mentala pe care e bine sa le practici pana la adanci batraneti
Foto: Pixabay

Batranetea vine cu riscuri crescute de a dezvolta boli cronice, precum bolile cardiovasculare, cancerul, artrita. Cercetarile au descoperit, insa, ca socializarea sau voluntariatul sunt benefice pentru sanatatea mentala si fizica si chiar ne pot prelungi viata.

Cu cat oamenii participa la activitati sociale, cu atat au un risc mai mic de a dezvolta afectiuni cronice, au stabilit cercetarile recente, informeaza The Conversation.

Oamenii de stiinta au studiat persoane cu varsta peste 50 de ani, din 12 tari europene, pe o perioada de cinci ani si au ajuns la concluzia ca cei care participau saptamanal la activitati sociale au prezentat cu 22% mai putine riscuri de a dezvolta o afectiune cronica, decat cei solitari.

Asadar, doar cateva ore dedicate unei activitati sociale, in fiecare saptamana, va pot proteja sanatatea fizica si psihica.

Iata o lista cu cinci exemple de activitati care, practicate regulat, va pot imbunati si chiar prelungi viata:

Invata ceva nou

Studiile arata ca oamenii care citesc carti traiesc mai mult, iar persoanele bilingve au o sanatate cognitiva mai buna. Obtinerea de noi cunostinte si deprinderea de noi abilitati ajuta memoria sa se mentina in forma.

Participarea la un curs de arta sau muzica sunt, desemenea, asociate cu sanatatea creierului, deoarece imbunatatesc comunicarea intre diferite zone ale acestuia, precum si rezistenta psihica, adica o mai buna rezistenta la stres.

Cei care au invatat toata viata au, in general, o sanatate fizica si mentala mai buna si inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare si obezitate, iar cei cu obiceiuri sanatoase -o nutritie buna, exercitii fizice, nefumatori), au dovedit o mai buna cunoastere a sensului vietii.

Alatura-te unui club de sport sau social

Handbalul si fotbalul, sporturile de echipa in general s-a observat ca sunt foarte sanatoase -mentin scazuta tensiunea arteriala, un ritm cardiac mai bun, intaresc oasele si muschii, mentin scazute grasimile.

Activitati mai putin obisnuite, cum ar fi alpinismul, elimina simptomele depresiei, in timp ce drumetia promoveaza sanatatea emotionala, creativitatea, mintea ascutita si relatiile sanatoase.

Una dintre explicatii este ca efortul fizic distrage atentia de la stres si griji.

Chiar si activitatile statice, dar care stimuleaza mental, cum ar fi jocul de carti, sahul, jocurile video) imbunatatesc si sustin buna sanatate mentala si cognitiva.

Cantatul protejeaza, deasemenea, sanatatea fizica si mentala. Mentine in forma plamanii si reduce anxietatea, gratie practicii de respiratie controlata.

Fa voluntariat

Vechea afirmatie ca este mai bine sa dai decat sa primesti se verifica si stiintific. Cercetarile arata ca voluntariatul este asociat cu sanatate mintala imbunatatita, activitate fizica mai mare, mai putine limitari functionale si un risc mai mic de mortalitate.

Actele de bunatate in general, in general, ofera sens vietilor noastre si astfel asigura o buna sanatate mintala. In plus, cresc respectul de sine, solidaritatea si compasiunea si ofera oportunitati de conectare cu ceilalti.

Implic-te in comunitate

Implicarea politica sau civica sunt, de asemenea, benefice pentru sanatatea mintala, fizica si psihica. Unele cercetari arata ca implicarea civica la 33 de ani va proteja impotriva deficientei cognitive la 50 de ani, ceea ce inseamna ca a fi activ intr-un grup civic este legat de sanatatea cognitiva de peste 15 ani.

Practica o activitate religioasa sau spirituala

Religia si spiritualitatea, in general, au si ele un impact pozitiv asupra sanatatii mintale si fizice si scad riscul de imbolnavire prin imbunatatirea imunitatii si scaderea raspunsului la stres.

Atunci cand se imbolnavesc, multi oameni isi folosesc convingerile religioase pentru a face fata bolilor, lucru important deoarece un psihic prabusit poate prelungi boala si creste riscul de deces al pacientului. In consecinta, unele dovezi sugereaza ca oamenii religiosi tind sa aiba o recuperare mai buna atunci cand sunt bolnavi sau au suferit o interventie chirurgicala.

Participarea la slujbele religioase este asociata cu viata lunga si o mai buna sanatate a creierului, precum si cu o rezistenta crescuta la depresiei -chiar si in cazul persoanelor care prezinta risc ridicat.

Indiferent de activitatea pe care o alegi, toate au trei principii in comun: actiune, apartenenta si implicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Locurile de muncă solicitante pentru creier ar proteja oamenii de apariția demenței
Locurile de muncă solicitante pentru creier ar proteja oamenii de apariția demenței
Cercetătorii au descoperit că, cu cât oamenii îşi folosesc mai mult creierul la locul de muncă, cu atât mai bine par să fie protejaţi împotriva problemelor de gândire şi de memorie care...
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
#tinerete, #batranete, #Alzheimer, #dementa, #activitati sociale, #sport, #religie, #credinta, #limbi straine, #stres , #sanatate