Cerentelul, un bun calmant si dezinfectant

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 20:41
17715 citiri
Cerentelul, un bun calmant si dezinfectant

Cerentelul este o planta cu o valoare terapeutica de exceptie, fiind antiseptic si calmant intestinal, analgezic si hemostatic. Radacina, partea principala folosita in fitoterapie, este bogata in substante amare, tanin, ulei volatil si in eugenol, un compus specific acestei plante.

Daca vrei sa culegi chiar tu planta, atunci trebuie sa stii ca radacina se aduna in martie si aprilie, iar rizomii, toamna, in septembrie si octombrie.

In unele zone ale tarii, cerentelul se mai numeste si cuisorita, datorita rizomului care contine doua substante, ulei eteric si geina, care, atunci cand se descompun, au miros de cuisoare.

Cerentelul atenueaza durerile de orice fel, calmeaza spasmele musculare, combate varsaturile provocate de tulburari ale ficatului si problemele respiratorii si ajuta, de asemenea, la coagularea mai rapida a sangelui. Radacina de cerentel se administreaza sub forma de infuzie, decoct, pulbere si tinctura. Tratamentul cu cerentel este contraindicat suferinzilor cu afectiuni hepatice si renale.

Infuzia din radacina de cerentel, care se recomanda in infectii intestinale, se prepara turnand o cana de apa peste o lingura de radacina uscata si maruntita si se lasa la macerat cateva ore, dupa care se da in clocot si se strecoara. Infuzia, astfel obtinuta, se imparte in trei, si se bea dupa fiecare masa.

Bun in caz de dureri menstruale

Decoctul din radacina si rizomi de cerentel se prepara din doua lingurite de planta uscata, peste care se toarna o cana de apa si se fierbe 20 de minute. In caz de diaree si dismenoree se bea neindulcit, in trei reprize, dupa mesele principale. Pentru celelalte afectiuni, cum ar fi, de exemplu, durerile menstruale, se indulceste cu putina miere de albine. Tratamentul trebuie urmat timp de o saptamana.

Pulberea se obtine macinand radacina de cerentel, uscata si maruntita, in rasnita de cafea. Se macina atat cat se consuma timp de 14 zile, perioada dupa care planta isi pierde din proprietati. Pulberea se pastreaza la rece, in borcane mici, bine acoperite.

Se ia cate o jumatate de lingurita de doua ori pe zi, pentru afectiuni respiratorii, dispepsii gastrice, hemoragii, stomatite, gingivite. Extern, pentru tratarea ranilor purulente, se face un ceai din doua lingurite cu pulbere la o cana de apa.

Tinctura se obtine turnand 200 ml de alcool alimentar, tuica de casa sau votca peste doua linguri de pulbere de cerentel. Se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se strecoara si se pastreaza, la rece, in sticle mici, bine astupate. Tinctura de cerentel se recomanda pentru masarea zonelor in caz de dureri musculare. Tinctura poate fi folosita timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta.

Sa avem sanatate!

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#preparate cerentel, #infuzie dezinfectant boli piele, #pulbere cerentel afectiuni pulmonare, #ceai cerentel, #tinctura cerentel , #ceai