Cele mai stresante evenimente din viata

Advertorial
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 14:14
9980 citiri
Cele mai stresante evenimente din viata
angajat FOTO: pexels.com

Stresul este o constanta in viata noastra, iar situatiile care induc aceasta stare sunt mai mult decat frecvente. Cu toate acestea, se considera ca stresul, bine gestionat, poate sa fie o importanta resursa care motiveaza, ambitioneaza si este de ajutor pentru a face fata provocarilor. Pe de alta parte, exista cateva situatii calificate de specialistii (psihologi, medici) ca fiind cele mai stresante evenimente din viata, depasirea acestora fiind dificila si, deseori, traumatizanta si dureroasa.

Stresul legat de locul de munca

Sunt mai multe situatii extrem de stresante legate de locul de munca, iar unele dintre ele pot fi cauza unor episoade depresive si de anxietate extrem de severe. Unul din trei oameni spune ca locul de munca este cel mai mare factor de stres. La fel de multi considera stresanta perioada de inceput a unei noi activitati, mai ales daca vine dupa o perioada de somaj. Cel mai greu de suportat este absenta unui loc de munca, chiar si atunci cand persoana afectata beneficiaza de ajutor de somaj si alte solutii de ajutor social.

De notat este faptul ca femeile sunt cele mai afectate atunci cand pierd un loc de munca, dar si cele care au cel mai mic nivel de stres la serviciu. Barbatii sunt mai putin stresati atunci cand sunt someri, dar se consuma mai mult cand muncesc. Asociatia Psihologilor Americani (APA) sustine ca problemele financiare si somajul produc un nivel de stres comparabil cu cel care apare dupa un deces in familie.

Evenimentele din familie

Poate parea surpinzator, dar casatoria si divortul genereaza un nivel de stres similar. Barbatii considera ca divortul si separarea sunt printre cele mai stresante experiente ale vietii de familie, in timp ce femeile apreciaza ca pregatirile pentru casatorie si nunta pot duce nivelul de anxietate la un prag foarte ridicat. Interesant este ca in cazul cuplurilor care decid in mod amiabil divortul sau separarea, nivelul de stres este mai mic, iar revenirea la normal, dupa aceasta experienta, este rapida.

Moartea unei persoane dragi este in topul celor mai stresante situatii din familie pe care le putem experimenta. Doliul afecteaza oamenii in moduri foarte diferite, de la stari de soc si tristete profunda, pana la furie, depresie grava sau chiar sentimentul de vinovatie. De remarcat este faptul ca, pe masura ce inainteaza in varsta, nivelul de stres provocat de decesul unei persoane dragi creste, iar recuperarea dupa o astfel de pierdere devine extrem de dificila.

Schimbarea domiciliului

Mutarea intr-o casa noua, intr-un alt oras sau intr-o alta tara este alt eveniment care induce un nivel ridicat de stres. Daca decizia de a face un astfel de pas poate aduce entuziasm si euforie, concretizarea schimbarii domiciliului este stresanta si, uneori, provoaca pase depresive accentuate. Schimbarea domiciliului este cu atat mai stresanta cu cat familia este mai numeroasa. Ambalarea, despachetarea, gasirea de noi scoli, magazine si servicii, dar si a unui nou loc de munca implica adaptare, totul pe un fond ridicat de anxietate.

Psihologii spun ca adaptarea la un nou domiciliu necesita mai mult de un an, in cazul adultilor, iar in cazul copiilor, peste sase luni.

Evenimente din viata

Pensionarea induce un nivel de stres comparabil cu pierderea locului de munca. Foarte multi sunt cei care afirma, cu patima, ca abia asteapta pensionarea, dar, in realitate, tocmai acestia sunt cei care se tem cel mai tare de aceasta ultima etapa din viata. Dupa pensionare, cea mai dificila perioada este adaptarea la un nou stil de viata, precum si acceptarea pierderii rolului activ din societate si absenta rutinei.

Stresul nu ii afecteaza doar pe adulti. Adolescenta si trecerea la maturitate sunt perioade de mari schimbari. Acestea pot fi, uneori, extrem de stresante si greu de gestionat. Exista multe lucruri care produc anxietate si stres intens, de la presiunea examenelor si a competitiei, la gestionarea relatiilor romantice, pana la schimbarile fizice, presiunile academice, sociale si financiare.

Nasterea primul copil este, fara indoiala, un eveniment fericit. Cu toate acestea, bucuria vine la pachet cu o doza uriasa de stres pentru parinti, care decurge din cumulul de obligatii si responsabilitati pe care le au, practic, dintr-o data.

Boli cronice sau accidente

Starea sanatatii este un factor important, iar afectiunile acute, bolile cronice sau accidentele sunt elemente care pot provoca stres atat pentru cei afectati, cat si pentru familie. In plus, stresul legat de starea de sanatate accentueaza anxietatile legate de locul de munca si finante, cee ce complica si mai mult situatia.

In toate aceste cazuri, gestionarea corecta a stresului este necesara. In teorie, este usor de oferit sfaturi, dar realitatea este mult mai complicata. Ceea ce trebuie stiut de fiecare dintre noi, dat fiind faptul ca probabilitatea de a ne confrunta cu astfel de evenimente intens stresante nu trebuie ignorata, este ca solutiile, desi nu vin peste noapte, exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#stres, #factori stresanti, #evenimente stresante , #stiri sanatate