Cele mai importante sfaturi pentru slabit

Sambata, 10 Octombrie 2020, ora 03:26
5258 citiri
Cele mai importante sfaturi pentru slabit
Foto: Pixabay

Una dintre principalele conditii ale unui organism sanatos este o greutate sanatoasa. Iar atingerea si mentinerea unei greutati sanatoase depinde in mare masura de alimentele pe care le consumam si in ce cantitati.

Exercitiile fizice reprezinta si ele un element cheie in mentinerea unei greutati sanatoase sau in procesul de pierdere in greutate - si in sanatatea organismului, in general - pentru ca ard caloriile, tonifica musculatura si ne umplu de vitalitate.

"Toata lumea ar trebui sa fie activa fizic, sa faca miscare moderata, cu regularitate, deoarece asta ne protejeaza inima, reducand riscul de boli cardiovasculare", explica dr. Lee Kaplan, directorul Institutului de Obezitate, Metabolism si Nutritie, din cadrul Spitalului General Massachusetts, Statele Unite ale Americii.

Un somn suficient si odihnitor (7-9 ore pe noapte) si un nivel de stres redus, prin practicarea tehnicilor de relaxare sau prin meditatie, pot fi de asemenea de ajutor, atat in atingerea, cat si in mentinerea unei greutati sanatoase.

Dieteticienii americani de la Cleveland Clinic considera ca pierderea in greutate si mentinerea unei greutati sanatoase depind in mare masura de comportamentele adoptate. In opinia acestora, orice persoana care doreste sa slabeasca si sa-si mentina greutatea ideala trebuie sa tina cont de cateva sfaturi simple, noteaza Regina Maria.ro:

Nu va lasati pacaliti de foame

Oricare ar fi dieta pe care o urmati, nu renuntati la ea din cauza foamei - este o senzatie trecatoare.

"Foamea este unul dintre motivele pentru care multi oameni nu reusesc sa urmeze un plan de slabit, mai mult de cateva saptamani. Nu va lasati pacaliti de foame si tineti minte ca atunci cand mancati mai putin celulele adipoase elibereaza mai multi hormoni de foame, ceea ce creste apetitul. Cele mai bune diete care va ajuta sa tineti sub control senzatia de foame si apetitul sunt cele bazate pe un aport crescut de proteine si redus de carbohidrati", sustine Dawn Noe, dietetician la Cleveland Clinic Wellness Institute.

Deasemenea, evitati sa manancati la micul dejun paine alba, covrigi, briose sau gogosi, pentru ca au un continut bogat in carbohidrati procesati. Puteti opta pentru alimente bogate in proteine, cum ar fi oua sau iaurt grecesc amestecat cu seminte de chia si fructe de padure. Veti descoperi ca senzatia de satietate se mentine timp indelungat.

Consumati carbohidrati bogati in fibre

Carbohidratii bogati in fibre sunt asa-numitii carbohidrati buni, care nu ingrasa. Fibrele imbunatatesc controlul glicemiei, ajuta la scaderea colesterolului si reduc riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul colorectal si bolile de inima.

Alimente bogate in fibre

- legume si leguminoase: broccoli, spanac, varza de Bruxelles, cartofi dulci, fasole uscata, linte

- fructe: mere, pere, fructe de padure, portocale

Dieteticienii incurajeaza consumul de fibre si recomanda evitarea, pe cat posibil, a carbohidratilor "rai": paine alba, paste, covrigei, produse de patiserie, bomboane, sucuri carbogazoase.

Concentrati-va pe adoptarea unei alimentatii sanatoase, nu pe numarul kilogramelor

Este foarte usor sa va descurajati si sa renuntati la dieta, atunci cand va concentrati numai pe numarul kilogramelor. Expertii recomanda, in schimb, sa va preocupe mai mult alegerile alimentare sanatoase, tinerea sub control a dimensiunilor portiilor si miscarea regulata. Odata adoptate aceste comportamente, veti incepe sa culegeti curand si roadele - kilogramele in plus se vor topi, treptat, sanatos.

Asadar, in loc sa va propuneti sa slabiti un kilogram pe saptamana, stabiliti-va alte obiective, cum ar fi sa manancati o portie (o ceasca) de legume la cina si sa mergeti pe jos 20 de minute, in fiecare zi.

De asemenea, este important sa tineti un jurnal alimentar, pentru a monitoriza schimbarile facute in stilul de viata, dieta, exercitiile fizice si greutate. In acest fel, la sfarsitul fiecarei saptamani, veti sti unde ati gresit si ce este nevoie sa corectati.

Bazati-va dieta pe legume si fructe

Fiecare persoana in parte, in functie de nevoi si preferinte, opteaza pentru un anumit plan de slabit. Sunt disponibile numeroase diete si cure de slabire, insa fiecare dintre acestea trebuie sa se bazeze in principal pe legume.

Consumati cu incredere legume bogate in amidon: broccoli, conopida, varza Kale, castraveti si varza chinezeasca (bok choy). De asemenea, includeti in dieta fructe de padure, mere si pere.

O dieta bazata pe legume si fructe nu numai ca ajuta la pierderea in greutate, ci previne instalarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat sau bolile cardiovasculare. In plus, legumele si fructele contin o varietate de vitamine, minerale si fitonutrienti, inclusiv fibre si apa, crescand senzatia de satietate.

Niciun aliment nu este 100% interzis

Atunci cand impartim alimentele in "bune" si "rele", automat ne concentram asupra produselor pe care nu ar trebui sa le consumam si poftim mai mult la ele. Orice este interzis devine mai apetisant.

Sfatul expertilor este sa incercati sa va concentrati pe consumul de alimente sanatoase in proportie de 80%-90%. Acest obicei, combinat cu un program constant de exercitii fizice, va conduce pe termen lung la pierderea in greutate. In plus, in acest fel, va acordati libertatea de a va bucura, ocazional, de alimente bogate in calorii, fara sa va simtiti vinovati.

Sentimentul de vinovatie, generat de consumul de alimente "interzise", actioneaza ca un bulgare de zapada in formarea emotiilor nesanatoase in copilarie, adolescenta si chiar la maturitate.

Consumati caloriile, cu intelepciune

In cazul in care dieta consta in principal in alimente bogate in zahar, sare, grasimi saturate si grasimi trans, care pot crea dependenta, puteti dezvolta pofte serioase pentru alimente bogate in calorii cu valoare nutritiva mica. In timp, acest comportament alimentar duce la cresterea in greutate sau la dificultati in reducerea numarului de kilograme.

Consumati alimente bogate in proteine slabe, grasimi sanatoase si fibre: oua, piept de pui sau curcan fara piele, fasole, linte, produse lactate degresate, ton, somon, tofu sau alte produse din soia, nuci, alune de padure, migdale, caju. Veti consuma mai putine calorii, ceeace va duce la pierderea in greutate, si nici nu veti mai fi chinuti de senatia de foame, pentru ca aceste alimente sunt foarte satioase.

Planificati de astazi ce veti manca maine

Planificarea meselor ajuta sa rezistati impulsului de a consuma primele alimente care va pica in mana, cand va este foame. Odata ce apare senzatia de foame, riscul de a manca "prostii", sarace in substante nutritive si nesanatoase, este foarte mare.

Stabiliti de seara ce veti manca a doua zi. Astfel, veti avea timp suficient sa le pregatiti si sa va fie la indemana cand va loveste foamea.

Cititi si:

Alimente care te ajuta sa slabesti

Lapte de soia, ovaz, migdale, orez, nuca de cocos - care este cel mai bun pentru sanatatea noastra

Gustari sanatoase pe care le poti lua cu tine oriunde

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#sanatate, #diete, #sfaturi, #greutate, #nutritie , #dieta