Cele mai frecvente cauze ale mancarimii pielii

Duminica, 03 Noiembrie 2019, ora 07:42
18373 citiri
Cele mai frecvente cauze ale mancarimii pielii
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

Senzatia de mancarime a pielii, numita si prurit, este o afectiune intalnita relativ frecvent, care nu este grava si in cele mai multe cazuri dispare de la sine, fara tratament. Exista, insa, situatii care trebuie investigate, spre exemplu atunci cand pruritul este cauzat de probleme interne si poate persista indefinit sau pana la vindecarea afectiunii de fond care conduce la mancarime.

In functie de cauza mancarimii, pielea poate prezenta eruptii cutanate, umflaturi sau alte tipuri de iritatii vizibile. Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca, cu toate acestea, se poate intampla ca mancarimea pielii sa apara fara simptome clare, situatie in care cauza este mai greu de identificat.

Iata cele mai frecvente posibile cauze ale senzatiei de mancarime a pielii:

1. Pielea uscata - o cauza foarte comuna a senzatiei de mancarime, apare mai frecvent odata cu inaintarea in varsta si se prezinta fara eruptii cutanate. "In cele mai multe cazuri, uscarea pielii este cauzata de conditiile de mediu, cum ar fi umiditatea scazuta si vremea calda sau rece si anumite obiceiuri care pot afecta bariera de protectie a pielii, cum ar fi spalatul foarte des si/sau cu apa fierbinte. Problema poate fi tratata si prevenita prin utilizarea regulata a unui produs de hidratare, folosirea unui umidificator in perioadele mai uscate ale anului, precum si evitarea produselor de curatare agresive cu pielea", recomanda domnul doctor Laurentiu Vladau, dermatolog.

2. Alte afectiuni dermatologice: eczeme (dermatite), psoriazis, arsuri, cicatrici, piscaturi de insecte sau urticarie.

3. Iritatii si reactii alergice la anumite materiale (ex. lana), alimente, substante chimice, sapunuri, produse cosmetice sau medicamente (medicamente pentru diabet, antibiotice etc.).

4. Boli interne, printre care bolile hepatice, insuficienta renala, anemia, problemele tiroidiene si anumite tipuri de cancer. In aceste situatii, mancarimea pielii este un simptom al afectiunii de baza.

5. Tulburari ale sistemului nervos: scleroza multipla, diabetul, zona zoster.

6. Anumite probleme de psihiatrice pot provoca mancarimi ale pielii in lipsa unor eruptii cutanate. "Desi nu se stie cu exactitate de ce tulburarile de sanatate mintala pot provoca mancarime, se crede ca este vorba despre un dezechilibru al substantelor chimice din creier. Anxietatea, depresia si tulburarile compulsiv obsesive sunt asociate adesea cu senzatia de mancarime, care poate fi indepartata in aceste situatii prin tratarea problemei de baza cu ajutorul terapiei, a medicamentelor si a modificarilor stilului de viata", spune specialistul dermatolog.

7. Sarcina - in timpul sarcinii unele femei pot prezinta mancarimi ale pielii.

Desi aceasta problema nu prezinta, in cele mai multe cazuri, un risc pentru sanatate, exista situatii in care este necesar si recomandat un consult de specialitate la medicul dermatolog: atunci cand pruritul persista mai mult de doua saptamani si nu prezinta semne de ameliorare, ba chiar ajunge sa afecteze desfasurarea activitatilor de zi cu zi sau reprezinta un factor de stres in timpul somnului. Episoade de acutizare, extinderea in zone mai mari de pe corp sau prezenta unor alte simptome, cum ar fi oboseala extrema, scaderea in greutate, urinarile dese, febra - trebuie sa ne trimita, de asemenea, de urgenta la medic.

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cauze ale mancarimii pielii, #cauze mancarime piele , #pielea