Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea afectiunilor cardiace

Advertorial
Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 16:22
5339 citiri
Cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea afectiunilor cardiace
medic FOTO: pexels.com

Afecțiunile cardiace se referă la orice boală care afectează inima -aritmia, insuficiența cardiacă și cardiomiopatia- dar și afecțiuni ale vaselor sangvine, cum ar fi ateroscleroza sau boala arterială coronariană. Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], bolile de acest tip reprezintă cauza principală de deces la nivel global, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral reprezentând 4 din 5 decese cauzate de bolile cardiovasculare.

Stilul de viață nesănătos −dieta nesănătoasă, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool etc.− este unul dintre principalii factori care pot duce la apariția acestor afecțiuni.

Pentru a-ți afla istoricul medical, cardiologul face o anamneză, iar dacă este cazul, și un examen clinic general. În cazul în care suspectează prezența unei afecțiuni de natură cardiacă, medicul cere efectuarea unor investigații specifice pentru o diagnosticare exactă.

4 metode eficiente pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace

Deoarece medicul are la dispoziție o gama variată de investigații care pot include teste neinvazive, proceduri minim invazive și nu numai, acesta va alege investigația corespunzătoare în funcție de fiecare caz în parte. Pentru asta, va ține cont de sănătatea generală, de existența altor afecțiuni, de simptomele prezentate și așa mai departe.

Cele mai eficiente metode pentru diagnosticarea afecțiunilor cardiace includ:

Electrocardiograma

Electrocardiograma sau EKG-ul reprezintă un test care înregistrează activitatea electrică a inimii. Deoarece investigația evidențiază ce se întâmplă în fiecare zonă cardiacă, aceasta poate identifica orice problema asociată cu funcționalitatea inimii, cum ar fi tulburările de ritm cardiac sau infarctul miocardic.

Electrocardiograma este un test neinvaziv care poate dura aproximativ 10 minute. Cu toate acestea, există și opțiunea de electrocardiogramă de 24 de ore, care implică purtarea pe corp a unui dispozitiv de dimensiuni mai mici, pentru a monitoriza inima în timpul activităților obișnuite în acest interval.

Ecografia Doppler

Această investigație folosește ultrasunete pentru a crea o imagine a inimii și a vaselor de sânge. Datorită metodei de funcționare, ecografia Doppler arterială și venoasă reprezintă un test neinvaziv și nedureros care poate oferi medicului informații exacte despre circulația sângelui în vasele sangvine. Acest test poate permite și observarea și măsurarea potențialelor îngustări sau blocaje arteriale, putând fi sugerat astfel în cazul afecțiunilor precum ateroscleroza sau boala arterială coronariană.

Coronarografia sau angiografia coronariană

Această procedură este una minim invazivă, care folosește substanță de contrast și raze X pentru a evidenția circulația sangvină și potențialele întreruperi sau îngustări existente. În timpul procedurii de diagnostic, chirurgul face o incizie la nivelul unei artere specifice, prin care introduce un cateter. Cu ajutorul imaginilor obținute prin raze X, chirurgul va ghida cateterul până la zona afectată, moment în care va elibera o substanță de contrast în circulația sangvină pentru a evidenția clar vasele de sânge și potențialele blocaje sau îngustări.

Testul de stres la efort

Testul de stres la efort reprezintă un altă investigație neinvazivă prin care persoana în cauză este conectată la aparate care măsoară activitatea electrică (EKG) și tensiunea arterială în timpul activităților fizice. Pentru acest test, persoana este rugată să meargă prin cabinet sau să folosească o bandă rulantă, astfel încât activitatea inimii în acele momente să fie înregistrată și observată în timp real. Durata testului poate fi de 30 de minute, perioadă în care este recomandată menționarea oricăror probleme sau simptome apărute, cum ar fi durere în piept, dispnee, stare de amețeală etc.

Toate aceste investigații de diagnostic și multe altele pot fi obținute în clinici și spitale specializate, motiv pentru care este recomandată apelarea la serviciile acestora dacă există probleme sau îngrijorări de natură cardiacă.

Referințe:

1. “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#diagnosticare afectiuni cardiace, #afectiuni cardiace , #sanatate