Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > inima
A   A   A

Cel mai bun "medicament", daca suferi de inima

Cel mai bun "medicament", daca suferi de inima
Foto: Arhiva Pixabay
A avea un caine e cel mai bine pentru sanatate, mai cu seama in cazul celor care au avut un infarct sau un atac cerebral, arata studii recente.

Riscul unui al doilea atac de cord sau cerebral este cu doua treimi mai mic daca la intoarcerea acasa pe pacient il asteapta si un caine. Iar riscul de mortalitate este cu 24% mai mic in cazul celor care traiesc cu un caine, comparativ cu cei care traiesc singuri, arata doua studii recente, publicate in jurnalul Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

In cadrul uneia dintre cercetari, unde subiecti au fost 300.000 de suedezi cu varste cuprinse intre 40 si 85 de ani, care suferisera un atac de cord sau un atac vascular cerebral ischemic, a reiesit ca riscul de deces era cu 33% mai mic pentru detinatorii de caini. Cei care locuiau cu un partener sau cu un copil aveau un risc de mortalitate cu 15% mai mic decat daca ar fi locuit singuri, arata IFL Science.
O explicatie e aceea ca a avea un caine ii scoate din izolare pe pacienti, aducandu-le si mai multe interactiuni.

Al doilea studiu, pentru care au fost folosite date provenind de la 3,8 milioane de oameni cu varste peste 18 ani, din 10 tari, a avut rezultate similare - un risc de mortalitate cu 24% mai mic in general si o reducere de 65% a riscului de nou atac de cord si de 31% de probleme cardiovasculare.

Autorul studiului, Caroline Kramer, a explicat ca persoanele care au un caine au parte si de mai multa activitate fizica, iar aceasta nu face decat sa amelioreze sau sa goneasca depresia. Iar interactiunile cu ceilalti, atunci cand isi plimba cainii, alunga singuratatea. Atat depresia, cat si singuratatea au efecte asupra sistemului cardiovascular.
Vezi si Esti alergic? - vezi ce rase de pisici si de caini ti se potrivesc (Galerie foto)

A.P.
Facebook ShareTweet
 Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:10

 Articol citit de 14118 ori

Citeste si: