Ceasul biologic, il avem in buzunar, dar nu stim sa citim ora

Vineri, 04 Mai 2012, ora 18:42
4223 citiri
Ceasul biologic, il avem in buzunar, dar nu stim sa citim ora
foto google

Cercetari recente au descoperit genele asociate procesului de imbatranire si chiar au gasit modalitatea de a dubla speranta de viata, dar deocamdata numai in laborator, pe sobolani.

Exista experti care au identificat gene programate sa sustina procesul vital, chiar si la oameni, dar factori inca neidentificati intervin pe parcurs, blocand programul primordial al genei, conform Metro.

Acesti factori necunoscuti opresc evolutia programata prin natura genelor si actioneaza in contradictie cu dorinta noastra de a trai mult, inradacinata in firea umana.

In cautarea unei vieti mai lungi

In primavara aceasta, interesul specialistilor din intreaga lume a fost atras de doua studii care au ca obiect impactul conditiilor biologice asupra procesului de imbatranire. Primul studiu apartine cercetatorilor britanici de la Kings College, care au identificat patru gene responsabile de incetinirea procesului de imbatranire in timp, conform Infoniac.

Genele sunt conectate la unele mecanisme naturale, actionate de factori externi: stilul de viata, regimul alimentar, cel ambietal. Ele raspund impulsurilor transmise pe parcurs de aceste mecanisme, modificand "ceasul biologic", adica regimul lor de functinare, asa cum a fost programat chiar de la nastere.

Speciaistii sunt convinsi ca, afland in detaliu programul genelor si legatura lor cu factorii externi, vor putea actiona din exterior asupra lor, astfel incat "ceasul biologic" sa functioneze corect.

Cel de al doilea studiu le apartine unor francezi de la Universite de Paris-Sud. El se bazeaza pe o substanta descoperita in 1985, pentru care chimistii Harold Kroto, Curl Robert si Richard Smalley au primit premiul Nobel in anul 1996.

Aceasta substante, tratata cu ulei de masline, administrata in anumite proportii si in anumite conditii, a dublat viata cobailor de laborator.

Facand alte experimente tot pe cobai, la inceputul anului 2012, mai multi cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh au descoperit efectul unor preparate injectabile, pe baza de celule stem, capabile sa mareasca de trei ori speranta de viata a cobailor.

Coroborand aceste informatii, expertii considera ca, in etapa actuala, detinem date suficiente pentru a intarzia substantial procesul de imbatranire. Singura rezerva consta in faptul ca rezultatele constatate in urma studiilor pe cobai nu pot aparea la om, decat dupa teste a caror durata este apreciata la circa un deceniu.

Nu este exclus ca omul sa traiasca peste o mie de ani

Deocamdata problema longevitatii milenara nu se pune inca, dar daca cercetarile vor sti sa depaseasca actualele praguri ale sperantei la viata, nu vor fi motive sa traim mai putin decat prevede "programul" genei.

Doctorul Aubrey de Grey, gerontolog britanic de renume, considera ca exista deja persoane al caror "ceas biologic" de la nastere este prevazut sa traiasca 150 de ani. Nu atingem asemenea varsta pentru ca modul nostru de viata, de alimentatie si de comportare opresc resorturile ceasului inainte ca acestea sa se uzeze.

Dar genele noastre, considera doctorul Aubrey de Grey, sunt astfel construite incat cel putin jumatate din populatie ar trebui sa atinga 1.000 de ani. El este convins ca dezvoltarea medicinei regenerative, aflata astazi in plin progres, va permite ca, in urmatorul sfert de secol, sa apara oameni capabili de a atige varsta milenara.

Poate ca unii se intreaba la ce ne-ar servi o viata atat de lunga. Raspunsul doctorului Grey este ca scopul principal nu este, de fapt, doar o prelungire a vietii, pur si simplu de dragul unei vieti lungi. Scopul este prevenirea deteriorarii sanatatii, iar longevitatea apare ca un fel de efect secundar al acesteia.

Este evident ca prelungirea duratei vietii va fi un mare succes al stiintelor biologice. Ramane de vazut de unde vor primi longevivii pensii si hrana, inr-un mediu aflat intr-o degradare non stop.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#cercetari speranta de viata, #oameni viata 1000 ani, #gene durata viata studii , #imbatranire