Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ceaiuri din plante care previn constipatia

Joi, 08 Octombrie 2020, ora 06:14
16294 citiri
Ceaiuri din plante care previn constipatia
Foto: Pixabay

Intre 40% si 60% dintre adulti au probleme cu constipatia - un tranzit intestinal lipsit de frecventa sau dificil, care persista cateva saptamani sau mai mult.

In general, constipatia este descrisa drept situatia eliminarii continutului intestinal cu o frecventa mai mica de trei scaune pe saptamana. Anumite plante medicinale si-au dovedit eficienta in stimularea sistemului digestiv si ameliorarea constipatiei.

De secole, ceaiurile din plante sunt folosite ca remediu pentru intreaga paleta de problemele digestive - crampe abdominale, balonare, diaree, constipatie, greata, ulcer.

In primul rand, consumul de lichide calde este o modalitate excelenta de a obtine mai multa apa in organism si de a ramane hidratat, aceasta fiind una dintre conditiile esentiale de prevenire a constipatiei. Deasemenea, lichidele calde stimuleaza sistemul digestiv.

Apoi, exista plante cu proprietati laxative sau relaxante musculare, care ajuta la ameliorarea constipatiei si la stimularea peristaltismului intestinal.

Laboretica le-a notat pe cele mai eficiente:

Senna

Senna este printre cele mai cunoscute si frecvent folosite ingrediente laxative din ceaiuri. Ceaiul Senna este fabricat din frunze uscate si pastai de arbust din senna alexandrina si are efect laxativ.

Planta senna contine compusi numiti glicozide, care stimuleaza sistemul digestiv. Multe pastile laxative contin concentratii mari de senna. Daca nu suferiti de constipatie cronica, nu este nevoie sa apelati la pastile - un ceai de senna va poate scoate din impasul temporar.

Menta

Ceaiul de menta este un remediu natural excelent nu doar pentru tratarea indigestiei si diareei, ci si a constipatiei.

Ghimbir

Ceaiul de ghimbir este foarte indicat pentru imbunatatirea digestiei. Daca beti una sau doua cesti de ceai de ghimbir in fiecare zi, dupa mese, sistemul digestiv va procesa mai bine alimentele, iar tranzitul greoi va ramane o amintire.

Papadie

Ceaiul de papadie este de ajutor in balonare sau constipatie ocazionala. Papadia stimuleaza ficatul sa produca bila, ceeace indirect ajuta si la remedierea constipatiei.

Papadia actioneaza si ca diuretic in organism, adaugand mai multa apa sistemului digestiv si implicit scaunelor, iar asta poate fi de folos in combaterea constipatiei. Beti, asadar, o ceasca de ceai de papadie, dupa mesele principale ale zilei, si va veti simti mult mai bine.

Ceai negru, ceai verde sau cafea

Ceaiul negru, ceaiul verde si cafeaua contin in mod natural cofeina, un stimulant care accelereaza miscarile intestinale. Oamenii consuma adesea aceste bauturi dimineata, pentru a-si trezi nu doar creierul, ci si tranzitul intestinal.

Trebuie, insa, sa fiti precauti cu cafeina, daca sunteti suferinzi de hipertensiune sau boli cardiovasculare.

Radacina de lemn dulce

Ceaiul din radacina de lemn dulce este un tonic popular pentru problemele digestive. Radacina de lemn dulce are un efect antiinflamator si poate ajuta digestia.

Beti o ceasca de ceai din radacina de lemn dulce, dupa mese - calmeaza sistemul digestiv si stimuleaza miscarea intestinala.

Radacina de nalba

Radacina de nalba are efecte similare cu cele ale lemnului dulce. In plus, proprietatile sale laxative o fac un ingredient comun in ceaiurile medicinale. Introduceti in rutina zilnica o ceasca de ceai de radacina de nalba, seara, si spuneti adio constipatiei.

Musetelul

Musetelul este recunoscut pentru efectele sale calmante. Consumul unei cesti de ceai de musetel, dupa fiecare masa, poate ajuta in preventia si ameliorarea constipatiei.

Patrunjelul

Traditional, oamenii mesteca frunze si tulpini de patrunjel, pentru a remedia respiratia urat mirositoare si flatulenta - in fapt, ambele probleme pot fi cauza problemelor intestinale.

Astfel, patrunjelul face mai mult decat sa acopere niste probleme, ci este de real folos in tulburarile digestive. Un ceai de patrunjel poate trata cu succes constipatiile usoare.

Desi ceaiurile din plante sunt nelipsite din orice gospodarie, exista cateva aspecte de care trebuie tinut cont.

In primul rand, nu faceti abuz de ceaiuri si nu neglijati hidratarea cu apa.

Apoi, trebuie stiut ca doar adultii ar trebui sa consume ceaiuri sau ierburi laxative, deoarece acestea pot avea rezultate diferite la copii. Adresati-va unui medic cand vine vorba despre cele mai bune modalitati de tratare a constipatiei copiilor.

Nu in ultimul rand, retineti ca unele ingrediente active din ceaiuri, consumate in exces, va pot azvarli in cealalta extrema - sa dati din constipatie, in diaree. Deasemenea, unele ingrediente din ceaiuri pot interactiona cu unele medicamente. Astfel, inainte de a folosi un ceai pentru ameliorarea constipatiei, intrebati medicul sau farmacistul daca acesta nu interactioneaza cu medicamentele curente.

Desi sunt foarte utile in ameliorarea unor probleme acute, ceaiurile nu sunt o solutie pe termen lung. In niciun caz nu trebuie sa ajungeti in stadiul in care sa fiti dependenti de ceaiurile laxative. Daca simptomele persista si constipatia e cronica, este foarte important sa mergeti la medic, pentru a depista cauza.

Constipatia cronica poate fi un simptom al unor afectiuni grave, astfel ca primirea unui diagnostic cat mai timpuriu este vitala.

In orice caz, pentru preventia constipatiei si sanatatea sistemului digestiv - si nu numai - trebuie sa transformati in mod de viata patru principii simple:

Hidratarea - este esentiala pentru sanatatea intestinului si a organismului, in general; persoanele cu constipatie recurenta ar trebui sa bea mai mult de 8 pahare de apa pe zi

Activitate fizica - stimuleaza sistemul digestiv si tranzitul intestinal lenes

Reducerea stresului - yoga, exercitiile de respiratie sau meditatia ajuta la tinerea sub control a cantitatii uriase de stres, in care se desfasoara viata moderna

Dieta - consumul multor alimente bogate in fibre (in primul rand, multe legume si fructe proaspete) contribuie la reglarea miscarilor intestinale si la sanatatea intregului organism

Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#sanatate, #constipatie, #remedii naturale, #ceaiuri, #plante, #medic , #remedii naturale