Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce trebuie sa stii despre chirurgia estetica?

Advertorial
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 13:04
9585 citiri
Ce trebuie sa stii despre chirurgia estetica?
Sursa foto: https://unsplash.com

Nu te prea incanta unele dintre insusirile tale fizice naturale si ti-ai dori sa le modifici? Acum, nu mai e ceva asa iesit din comun. Ai la indemana operatiile estetice. Daca te-ai intrebat, mereu, cum de unele vedete arata atat de bine, aproape perfect, a venit timpul sa afli ca multe dintre ele au apelat la operatii estetice.

Chirurgia estetica, mai cunoscuta si sub denumirea de chirurgie cosmetica, este acea ramura a medicinei care se ocupa cu imbunatatirea aspectului fizic, ascunderea semnelor de imbatranire sau corectarea unor defecte strict de ordin cosmetic. Operatiile si procedurile estetice nu tin cont de gen. Acestea se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor care isi doresc mici modificari ale corpului sau fizionomiei. Daca iei in calcul cel putin o operatie estetica, fa cunostinta cu tot ceea ce inseamna acest subiect din randurile de mai jos.

Chirurgie estetica vs. chirurgie plastica

Inainte de toate, trebuie sa inveti sa faci diferenta intre chirurgia plastica si chirurgia estetica. Probabil ca, pana acum, ai considerat ca termenii sunt sinonimi, asa cum fac foarte multe persoane. Totusi, ei nu trebuie confundati, fiindca se refera la proceduri diferite, facute cu scopuri diferite:

  • ● Chirurgia estetica/cosmetica: Include proceduri care au ca scop infrumusetarea, imbunatatirea sau corectarea unor caracteristici fizice in scop cosmetic, nu si medical. Cu alte cuvinte, chirurgia estetica nu trateaza nimic. O persoana care apeleaza la proceduri estetice nu are neaparata nevoie de acestea, fiindca defectele estetice nu sunt afectiuni medicale. Pacientii fac aceste proceduri din proprie initiativa.
  • ● Chirurgia plastica: Include proceduri care au ca scop repararea sau reconstructia tesuturilor, pentru a le reda functia sau aspectul anatomic normal. Pacientii au neaparata nevoie de aceste proceduri din punct de vedere medical, dar si estetic. Chirurgia plastica se utilizeaza in cazul persoanelor cu arsuri, traumatisme, malformatii, leziuni, ulceratii, infectii si multe alte afectiuni.
  • Tipuri de proceduri

    Operatii estetice la nivelul fetei

  • ● blefaroplastia - presupune indepartarea excesului de piele si a grasimilor de la nivelul pleoapelor si remodelarea zonei, conferind un aspect tineresc;
  • ● rinoplastia - remodelarea formei nasului;
  • ● ritidectomia (lifting facial) - indepartarea excesului de piele si a ridurilor;
  • ● liftingul sprancenelor- ridicarea sprancenelor si indepartarea ridurilor fruntii.
  • ● augmentarea pometilor - marirea volumului pometilor cu implant.
  • ● augmentarea barbii - reconturarea barbiei prin implant sau prin modificarea osului.
  • Operatii estetice la nivelul sanilor

  • ● reductia mamara - micsorarea sanilor si schimbarea formei, in cazul femeilor cu sani giganti.
  • ● implant mamar - marirea sanilor cu solutie salina sau silicon.
  • ● mastopexia (lifting sani) - indepartarea excesului de piele si remodelarea sanilor, in cazul femeilor cu sani lasati.
  • Operatii estetice la nivelul corpului

  • ● liposuctia - indepartarea excesului de tesut adipos (grasime) din unele zone ale corpului. Atentie! NU reprezinta un tratament pentru obezitate.
  • ● abdominoplastia - remodelarea si intarirea abdomenului.
  • ● marirea feselor - cu implant mamar sau cu grasime recoltata prin liposuctie din alta parte a corpului.
  • ● lifting fese - indepartarea tesutului de piele in exces si ridicarea feselor.
  • Proceduri minim-invazive

    Aceste proceduri care nu presupun chirurgia clasica fac referire la injectare, laser sau peelingul chimic. Acestea utilizeaza diferite substante, cum ar fi acidul hialuronic, toxina botulinica (botox), grasimea proprie si alte substante chimice, pentru marirea de volum a unor tesuturi, tratarea ridurilor, cicatricilor si acneei. Aici putem include si transplantul de par.

    Ce factori sa iei in considerare?

    Daca iti doresti sa faci o operatie estetica, trebuie sa ai in vedere cativa factori extrem de importanti:

  • ● Costurile - multe dintre operatiile estetice, destul de costisitoare, nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, prin urmare, vei suporta toate costurile.
  • ● Asteptarile - nu pleca la cabinet cu ideea ca vrei sa iti schimbi total fizicul sau sa arati la fel ca o anumita vedeta. Trebuie sa ai asteptari realiste, fiindca medicul poate face doar mici modificari estetice. Vei stabili cea mai potrivita modificare, impreuna cu medicul, astfel incat sa arati cat mai natural posibil, iar tesuturile sa nu fie lezate. Spre exemplu, nu poti beneficia de implanturi mamare exagerat de mari daca anatomia ta nu permite acest lucru. In unele centre, ti se poate face o simulare 3D a rezultatului.
  • ● Boli prezente - in cazul in care suferi de anumite boli cronice, este posibil ca unele proceduri sa fie contraindicate in cazul tau.
  • ● Riscuri - orice procedura medicala are si cateva riscuri. Prin urmare, trebuie sa iti asumi posibilitatea aparitiei unor complicatii.
  • ● Recuperare - operatiile estetice presupun si o anumita perioada de recuperare, uneori, de luni de zile. Perioada de recuperare difera in functie de pacient si stilul de viata.
  • ● Fumatul - este nevoie sa eviti fumatul, inainte de operatie, cu mai multe saptamani.
  • Asadar, chirurgia estetica nu este efectuata in scop medical, ci in scop cosmetic. Daca iti doresti o procedura din aceasta sfera, este indicat sa ceri sfatul medicului estetician.

    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
    Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
    Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
    #operatii, #operatii estetice, #tipuri operatii estetice , #sanatate