Ce trebuie sa stii despre cancerul de san?

Advertorial
Vineri, 26 Martie 2021, ora 12:25
5242 citiri
Ce trebuie sa stii despre cancerul de san?
cancer de san FOTO: pixabay.com

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata in cazul populatiei feminine, constituind totodata una din principalele cauza de deces in randul femeilor trecute de 40 de ani. Cu toate acestea, daca este depistat in stadiu incipient, cancerul de san se poate trata si vindeca, sansele de supravietuire fiind de aproape suta la suta in cazul pacientelor diagnosticate in stadiul unu.

Pentru a afla mai multe in legatura cu aceasta boala, am stat de vorba cu specialistii de la Institutul Sanului, care ne-au stat la dispozitie cu informatii si sfaturi pe acest subiect.

Care sunt cauzele cancerului mamar?

Exista o serie de factori de risc ce pot duce la aparitia bolii, unii dintre acestia putand fi evitati, iar altii nu. Dintre factori de risc ce nu pot fi evitati, specialistii au mentionat inaintarea in varsta, factorii genetici, istoricul familial, expunerea prelungita la estrogen si densitatea mare a tesutului mamar.

De cealalta parte, factorii de risc ce pot fi evitati sunt supraponderabilitatea si obezitatea in perioada de dupa menopauza, precum si consumul de alcool.

Cum se manifesta boala?

Un prim simptom care trebuie sa traga un semnal de alarma este aparitia unui nodul la nivelul sanului sau a axilei. In prima faza, acest nodul nu este dureros, iar in multe cazuri poate trece neobservat, in cazul in care persoana afectata neglijeaza autoexaminarea cu regularitate a sanilor.

Alte simptome ce pot aparea pe masura ce boala avanseaza sunt durerile la nivelul sanului sau axilei, inrosirea pielii sau aparitia de cute si striati la nivelul sanului, iritatii cu cruste la nivelul mameloanelor si scurgeri mamelonare.

Metode de diagnostic

Imediat dupa aparitia primelor simptome, este necesar un consult medical de specialitate, in urma caruia medicul va recomanda investigatii suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic.

Aceste investigatii constau in ecografie mamara bilaterala, mamografie, RMN de san. Medicul mai poate recomanda efectuarea unei punctii de san ghidata ecografic, iar proba de tesut astfel obtinuta va fi supusa biopsiei.

Cum se trateaza cancerul de san?

Cum spuneam, cu cat afectiunea este depistata mai devreme, cu atat sunt sanse mai mari ca terapia oncologica sa aiba succes, iar boala sa se vindece. In stabilirea tratamentului adecvat se tine cont de mai multe aspecte importante precum tipul de cancer, stadiul acestuia, varsta pacientei si sensibilitatea hormonala.

Prioritara este extirparea tumorii, care se face chirurgical, pentru a impiedica extinderea acesteia. In functie de caz, poate fi necesara efectuarea de chimioterapie, radioterapie sau tratament hormonal pentru reducerea dimensiunii tumorii, dupa care se intervine chirurgical. In cazurile mai grave, este necesara mastectomia totala, care poate fi urmata ulterior de o alta interventie de chirurgie reparatorie, pentru protezare mamara.

Tot in functie de caz, dupa interventia chirurgicala pot fi necesare mai multe sedinte de chimioterapie si radioterapie, urmate de terapie hormonala.

Metode de preventie

In primul rand, cancerul de san poate fi prevenit eliminand factorii de risc ce pot fi evitati. Astfel, medicii recomanda evitarea consumului de alcool si pastrarea unei greutati corporale optime, mai ales dupa menopauza. Mentinerea greutatii optime se face printr-o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, si printr-un stil de viata activ.

De asemenea, este recomandata autoexaminarea cu regularitate a sanilor, precum si efectuarea controalelor medicale periodice, mai ales in cazul femeilor la varste inaintate si al celor care au un istoric de cancer de san in familie. In acest mod, nodulii cancerosi fi depistati la scurt timp dupa aparitie, cand boala este in stadiu incipient iar sansele de vindecare sunt foarte mari.

Foarte important de retinut in cazul cancerului de san este faptul ca vizita la medic nu trebuie amanata nici un moment de la depistarea primului simptom. Odata declansata, boala evolueaza si nu va da inapoi fara tratament, iar orice zi de intarziere poate fi fatala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
#Cancer de san, #cancer , #sanatate