Ce trebuie sa stii daca esti alergic si bei vin

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 23:00
9188 citiri
Ce trebuie sa stii daca esti alergic si bei vin

Pentru cei mai multi dintre noi, vinul este un aliment extrem de apreciat. Nu este insa si cazul celor care prezinta simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de vin.

Pentru a evita efectele neplacute ale unei alergii la vin, Yahoo! Shine subliniaza o serie de aspecte ce trebuie analizate:

1. Glutenul / graul

De regula, glutenul se gaseste in malt, din care se obtin berea si unele tipuri de cidru tare, astfel incat vinul e considerat o bautura sigura pentru cei alergici la aceasta proteina.

In cazul persoanelor extra-sensibile, ar trebui subliniat ca si in cazul vinului se poate veni in contact cu proteina de gluten, in doua moduri:

Prin intermediul butoaielor in care e tinut vinul (deoarece in unele cazuri capetele butoaielor se lipesc cu o pasta pe baza de faina).

Prin intremediul agentilor de limpezire a vinului, care pot contine urme de gluten.

Majoritatea vinurilor sunt fara gluten, dar este bine ca persoanele alergice sa verifice etichetele produselor, intrucat exista si exceptii.

2.Ouale / laptele

Desi asocierea acestor alimente cu vinul poate parea ciudata, trebuie sa aratam ca ouale (in special albusurile) si cazeina din lapte pot juca un rol important in procesul de limpezire a vinului.

Albusurile de ou sunt ideale pentru a clarifica si stabiliza vinul, deoarece ele actioneaza cu blandete in procesul respectiv.

Cazeina din lapte este folosita deoptriva pentru limpezire, cat si pentru obtinerea nuantei dorite la vinurile albe, eliminandu-se tentele de maro.

Persoanele alergice la aceste alimente trebuie sa verifice cu atentie daca in procesul de limpezire au fost folositi agentii respectivi.

3. Sulfitii

Producatorii de vin uneori adauga sulfiti in vin pentru o conservare mai buna. La persoanele predispuse, sulfitii pot declansa crize de astm si chiar soc anafilactic.

In Romania, producatorii sunt obligati sa mentioneze prezenta sulfitilor, daca concentratia acestora este mai mare de 10 la 1 milion; pentru majoritatea persoanelor concentratiile mai mici decat acestea nu detemina un raspuns alergic.

Vinurile organice sunt, prin lege, fara adaos de sulfiti, desi unele dintre ele contin cantitati suficiente de sulfiti naturali pentru a declansa crize de astm la persoanele predispuse.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#vin sulfiti, #alergii vin, #alergie sulfiti , #alergii