Ce trebuie sa stie barbatii despre hormonii feminini

Luni, 21 Februarie 2011, ora 16:15
11839 citiri
Ce trebuie sa stie barbatii despre hormonii feminini
Foto: How Stuff Works

Cand vine vorba despre comportamentul femeilor, de multe ori se da vina pe hormoni. Acestia reprezinta motivul multor crize de nervi si tot acestia sunt vinovati pentru faptul ca o femeie plange la un film romantic, chiar daca l-a vazut deja de zece ori.

Estrogenul este hormonul sexual feminin primar si este responsabil pentru multe lucruri, inclusiv cresterea sanilor si maturizarea organelor genitale in timpul pubertatii. Acesta este parte a ciclului menstrual si influenteaza alte functii ale organismului.

Progesteronul joaca, de asemenea, un rol important in ciclul menstrual, contribuind in pregatirea uterului pentru un embrion fertilizat. Atunci cand o femeie este insarcinata, progesteronul produs de placenta ei contribuie la sustinerea cresterii fetusului.

Testosteronul influenteaza, printre altele, densitatea osoasa si cea musculara, arata How Stuff Works.

Ceea ce functioneaza in cazul unei femei nu functioneaza in cazul altei femei. Asta inseamna ca hormonii functioneaza diferit de la femeie la femeie. Chiar si femeile insarcinate sunt afectate in mod diferit de acesti hormoni feminini. Unele femei sunt norocoase si nu simt unele efecte, insa in cazul altor femei acesti hormoni pot face "ravagii" in organism.

Unii oameni resping ideea de sindrom premenstrual, spunand ca este o scuza a femeilor. Cu toate acestea, unii medici spun ca trei din patru femei sufera de acest sindrom. Acest sindrom presupune schimbari bruste ale dispozitiei, anumite pofte, insomnii, dureri de cap si dureri stomacale. De cele mai multe ori, aceste simptome dispar in prima zi a ciclului menstrual.

De asemenea, anumite medicamente si consumul unor alimente pot ajuta femeile sa scape de aceste simptome.

Menopauza este un proces gradual si se manifesta diferit de la femeie la femeie. Unele femei intra cu usurinta in aceasta perioada. Prima etapa este perimenopauza, atunci cand productia de estrogen si progesteron incepe sa fluctueze si sa devina neregulata. Aceasta perioada poate incepe de la 30 - 40 de ani si poate dura ani de zile. Unele femei pot suferi de bufeuri, ce pot fi extrem de incomode. Pentru a scapa de aceste efecte unele femei iau medicamente sau suplimente pe baza de plante.

Atunci cand nivelul de estrogen este scazut, densitatea osoasa a femeilor are de suferit si creste riscul de osteoporoza si fracturi osoase. De asemenea, din aceasta cauza riscul aparitiei unor boli de inima creste.

In plus, hormonii sunt responsabili si pentru libidoul femeilor. Cu toate acestea, exista multi alti factori care afecteaza libidoul, printre care sanatatea, anumite medicamente, stilul de viata, alcoolul, tutunul si drogurile.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#barbati hormoni feminini, #hormoni feminini , #hormoni