Ce te ajuta sa previi aparitia cancerului la san

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 12:13
6334 citiri
Ce te ajuta sa previi aparitia cancerului la san
Breast-cancer-treatments

Preocuparea pentru prevenirea cancerului de san exista de cateva decenii, insa multe dintre cercetarile facute s-au contrazis. Un volum de specialitate publicat recent a structurat insa un program unic de prevenire a cancerului de san, benefic atat pentru femeile sanatoase, cat si pentru cele care au invins boala si se afla in stadiul de recuperare.

Programul, realizat de un cunoscut dietetician american, Mary Flynn, pe baza a 25 de ani de cercetari si studii, are doua roluri majore. Primul este acela de a te ajuta sa slabesti in cazul in care ai ceva kilograme in plus, acestea constituind unul din factorii care contribuie la aparitia acestui tip de cancer, iar cel de-al doilea rol este acela de a reduce nivelul biomarkerilor (substante din sange care sunt indicatori ai riscului de a face cancer).

Dieta care reprezinta elementul de baza al programului presupune, potrivit dailymail.co.uk, o preocupare de a consuma zilnic anumite alimente, si nu una pentru numarul de calorii, asa cum sunt cele mai multe.

Dupa ce ai ajuns la greutatea dorita, dieta poate fi tinuta si pe termen lung, timp in care iti mai poti permite zile in care sa nu tii cont de ea.

Iata ce ar trebui sa nu lipeasca zilnic din alimentatia ta:

1. Amidon

Consuma 6-7 portii mici de cereale pe zi, de preferat cereale integrale. O portie poate fi: o felie de paine, 25 de grame de cereale pentru micul dejun, 25 de grame de paste sau orez (masurate inainte de fierbere), 150 de grame de cartofi.

2. Legume

La acest capitol, ideal este sa mananci cel putin patru portii pe zi si chiar mai mult de atat. Daca sunt gatite, de preferat este sa fie folosit uleiul de masline.

3. Grasimi

Cel putin trei portii de ulei de masline si, per total, 4-5 portii pe zi de grasimi. O portie inseamna, spre exemplu, o lingurita cu ulei, doua lingurite cu nuci sau seminte de floarea-soarelui, un sfert de avocado.

4. Fructe

Din acestea este nevoie de trei portii pe zi, o portie insemnand aproximativ: un mar, patru caise, o jumatate de banana, 13 cirese, 17 boabe de struguri, o nectarina, un kiwi si jumatate, o piersica, o portocala, trei prune, doua linguri de stafide.

5. Lactate

In ceea ce priveste aceasta categorie de alimente, unde dieteticianul include si ouale, sunt recomandate doua portii pe zi. O portie inseamna: 250 de mililitri de lapte degresat, 25 grame de branza uscata, 100 de grame de telemea, 125 mililitri de iaurt, un ou.

6. Carne

Aceasta este optionala si are conditia de a nu se depasi aproximativ 340 de grame de pui sau peste pe saptamana. O data pe luna poti inlocui jumatate din aceasta cantitate cu carne de miel, porc sau vita.

In afara de aceasta dieta, pe baza cercetarilor din cei 25 de ani, doctorul Flynn a identificat cateva alimente care au in mod special un rol in prevenirea cancerului de san, acestea fiind incluse de altfel in regim. Iata care sunt ele:

A. Uleiul de masline - contine antioxidanti, vitamina E si are o proportie mai mare de grasimi mononesaturate decat orice alt ulei.

B. Cerealele integrale - sunt bogate in fibre care te ajuta sa slabesti si sa iti mentii greutatea apoi.

C. Legumele - au atatia nutrienti care pot combate cancerul incat ar trebui incluse cat mai des si variat posibil in dieta (si sa fie cat mai proaspete).

D. Fructele - sunt bogate in antioxidanti in special, insa sunt limitate la trei portii pe zi deoarece sunt destul de bogate din punct de vedere caloric.

E. Lactatele - acestea ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului, insa sunt limitate la doua portii deoarece caloriile care ar fi acumulate in plus nu s-ar justifica prin beneficiile aduse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#cancer san, #prevenire cancer san, #sfaturi prevenire cancer san, #dieta prevenire cancer san, #alimentatie cancer san , #cancer