Ce spune aspectul parului despre sanatatea oamenilor

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 06:20
10138 citiri
Ce spune aspectul parului despre sanatatea oamenilor
Foto: Pixabay

Chiar daca, cel mai adesea, un par degradat sau un scalp cu probleme nu au legatura cu vreo afectiune, ci inseamna doar ca trebuie sa ne ingrijim podoaba capilara mai bine, uneori aspectul parului poate trada unele probleme de sanatate.

Exceptand problemele cauzate de factorii de mediu, de lipsa de ingrijire sau de anumite medicamente, degradarea parului ne poate transmite indicii pretioase despre degradarea starii de sanatate a organismului.

In primul rand, trebuie spus ca este normal sa pierdem, in medie, 50 de fire de par zilnic, acestea fiind inlocuite cu unele noi. Daca insa cad peste 100 de fire, in fiecare zi, podoaba capilara este amenintata de o rarire vizibila, pentru ca ritmul de regenerare nu poate tine pasul cu pierderea.

Dincolo de aspectul estetic, parul este un barometru foarte sensibil al starii de sanatate. Astfel, caderea masiva a parului, firele de par subtiri si casante, schimbarea brusca a aspectului parului pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal, ale unor carente alimentare sau ale unei traume fizice ori emotionale - stresul, o cura de slabire drastica, un eveniment nefericit de viata, o infectie insotita de febra puternica etc.

Bolile metabolice sau hormonale (diabet, hipotiroidism, hipertiroidism), bolile autoimune (lupus, tiroidita Hashimoto, sclerodermie, psoriazis) accelereaza pierderea parului.

De asemenea, administrarea unor medicamente (cortizon, interferon, chimioterapice) sau expunerea la substante toxice determina caderea parului. Nu intamplator in cursul unor anchete se efectueaza analize ale firelor de par, pentru a depista consumul de droguri sau de alte subtante toxice - scalpul atrage toxinele ca un magnet, iar urmele de medicamente, droguri, poluanti, metale grele, pesticide pot fi detectate prin analiza tisulara, chiar si la 90 de zile dupa expunere.

Barber Store a notat principalele semnale de alarma pe care parul ni le poate transmite:

Parul subtire, moale si uscat

Exista numerosi factori care pot conduce la uscarea in exces a parului: radiatia solara, folosirea uscatorului de par, vopselele de par, sarea din apa marii, clorul din piscina etc. Totusi, atunci cand textura firelor de par sufera modificari semnificative (in special cand se subtiaza considerabil), asta poate indica proasta functionare a glandei tiroide, respectiv hipotiroidism.

Pe langa schimbarea aspectului podoabei capilare, hipotiroidismul se manifesta si prin stari frecvente de oboseala, cresteri in greutate sau senzatii de frig. In anumite cazuri, sprancenele pot fi si ele afectate, subtiindu-se sau rarindu-se vizibil.

Daca va confruntati cu astfel de "indicii", mergeti la medicul de familie si solicitati verificarea nivelurilor hormonilor tiroidieni.

Descuamarea scalpului

Daca pe scalp incep sa se formeze cruste groase, care se descuameaza, este posibil sa suferiti de psoriazis. Psoriazisul este o afectiune autoimuna si afecteaza un numar semnificativ de oameni, in intreaga lume.

Exista o serie de produse pentru ameliorarea psoriazisului de pe scalp - sampoane cu acid salicilic si gudron sau creme si unguente pe baza de aloe vera si zinc. Dar cel mai indicat este sa mergeti la medicul specialist dermatolog.

Subtierea si rarirea parului

Daca zilnic cad mai mult de 100 de fire de par, nu este normal. Este posibil sa fie de la stres, de la o infectie virala sau de la o infectie bacteriana. Dar este posibil si sa aveti diabet, care angreneaza modificari hormonale, printre ale caror efecte se numara si caderea excesiva a parului. Oricum ar fi, trebuie sa apelati la ajutorul medicului specialist.

Caderea masiva a parului. Alopecia

Si barbatii, si femeile se pot confrunta cu alopecie. Cauzele sunt, in principal, genetice sau hormonale.

In randul barbatilor, alopecia este cel mai adesea ereditara si incepe cu rarirea parului in zona tamplelor si in partea din spate a capului.

O alta cauza frecventa a alopeciei este, insa, si diabetul zaharat. Deasemenea, bolile autoimune si medicamentatia utilizata pe termen lung pot conduce la caderi masive ale podoabei capilare.

La fel ca in situatiile precedente, este necesar sa se solicite parerea unui medic de specialitate, pentru a se identifica exact cauza caderii parului si cea mai eficienta forma de tratament.

Parul casant

Cand parul nu cade ca urmare a problemelor foliculului (cu tot cu radacina), ci se rupe si va treziti cu fragmente de par pe perna, este momentul sa incetati orice agresiune externa (chimica, mecanica, terminca) asupra lui. Pe langa asta, insa, parul casant poate indica si niste afectiuni interne, precum hipoparatiroidismul si sindromul Cushing.

Parul carunt

Chiar daca multe persoane percep parul carunt drept un indiciu al unui nivel de stres ridicat, expertii sunt de parere ca albirea parului este mai degraba dictata de mostenirea genetica a fiecaruia.

Daca totusi nu aveti in familie persoane care au albit prematur, nu ar strica sa reduceti stresul din viata dumneavoastra.

Alopecia areata

Alopecia areata presupune caderea parului in anumite portiuni, sub forma unor monede. Este vorba despre un raspuns de aparare al organismului, in fata unui dezechilibru, si poate fi un semn de instalare a diabetului.

Cea mai eficienta cale de tratament implica administrarea cortizonului chiar pe zona afectata, pe cale injectabila.

Depistarea din vreme a cauzelor, grija pentru o alimentatie echilibrata, ingrijirea corespunzatoare si, nu in utimul rand, recomandarile medicului dermatolog ajuta la stoparea caderii parului si la redarea vitalitatii lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#sanatate, #par sanatos, #simptome, #par uscat, #caderea parului , #sanatate