Ce spun mainile despre sanatatea noastra - sase indicii care nu trebuie ignorate

Joi, 17 Septembrie 2020, ora 06:52
14582 citiri
Ce spun mainile despre sanatatea noastra - sase indicii care nu trebuie ignorate
Foto: arhiva ziare.com

Intotdeauna, corpul uman transmite semnale de atentionare cand ceva nu este in regula cu el. Trebuie doar sa fim atenti la ele. Asa cum febra este semnalul unei infectii sau o eruptie cutanata indica o reactie alergica, si modificarile aparute in aspectul corpului sunt deseori mesaje ca ceva in sanatatea noastra s-a deteriorat si nu trebuie ignorate. Bunaoara, starea si aspectul mainilor ne ofera anumite detalii privind sanatatea organismului si ne ajuta sa obtinem un diagnostic timpuriu in cazul multor afectiuni.

Mainile ofera multe informatii despre starea noastra de sanatate (despre circulatia sangvina, despre tiroida sau anemie), indicand semne timpurii ale unor boli - ceea ce ajuta la diagnosticarea lor precoce si la evitarea multor complicatii.

Sfatul Medicului a notat sase indicii importante pentru sanatatea noastra, pe care mainile ni le pot furniza.

Degete umflate

Gustarile sarate si sindromul premenstrual pot determina edeme - ale mainilor, picioarelor si fetei. Dar la persoanele care nu mananca sarat si nu sunt in perioada premergatoare ciclului menstrual, acest tip de edem poate indica hipotiroidism (glanda tiroida nu mai secreta suficienti hormoni pentru reglarea metabolismului si buna functionare a organismului).

Problemele tiroidiene determina incetinirea metabolismului bazal, cresterea in greutate si acumularea de apa in tesuturi.

Hipotiroidismul netratat se poate manifesta prin oboseala, libidou scazut si, in cazurile severe, chiar insuficienta cardiaca.

Un test simplu de sange arata starea de functionare a tiroidei, iar administrarea de hormoni de sinteza, prescrisi de medic, ajuta la revenirea la normal a organismului - si, implicit, a degetelor.

Palme rosii

Palmele rosii, insotite de senzatii de mancarime si arsura pot indica o eczema, o reactie alergica sau o afectiune cronica a pielii care se agraveaza la stres. Pentru estomparea iritatiei se recomanda evitarea contactului cu substante chimice cu potential declansator, folosirea unor agenti de spalare mai putini toxici si purtarea de manusi in timpul treburilor casnice care presupun contactul pielii cu diverse solutii de curatenie.

Daca aceste masuri nu sunt suficiente, roseata poate fi un indicator pentru alergia la nichelul din bijuterii sau la antibiotice (in acest ultim caz, simptomele apar si in alte parti ale corpului, nu doar pe palme).

Aceste alergii sunt mai mult deranjante decat periculoase, iar medicul poate teste prin care sa determine care sunt substantele ce trebuie evitate.

Exista o singura exceptie de la aceste situatii patologice: femeile gravide. In timpul sarcinii, volumul de sange creste foarte mult, lucru care poate determina o inrosire a palmelor, fara semnificatie clinica.

Unghii palide

Unghiile trebuie sa se albeasca doar cand se apasa pe ele si sa revina la culoarea rozalie imediat dupa incetarea compresiunii. Daca unghiile raman albe mai mult de un minut sau doua, acest lucru poate semnifica prezenta anemiei feriprive (deficienta de fier).

Deficienta de fier poate duce la obseala sau, in cazuri severe, chiar la probleme cardiace.

Pentru tratarea acesteia se recomanda consumul de alimente bogate in fier: carne rosie, spanac si alte legume verzi, nuci, seminte si alimente bogate in vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului.

Degete cianotice sau amortite

Degetele cianotice (vinetii) pot semnala prezenta unei afectiuni numita sindromul Raynaud, un spasm temporar al vaselor de sange, care restrictioneaza fluxul sanguin spre degete. Sindromul Raynaud apare la 5-10 % din populatie, afecteaza mai frecvent femeile si este declansat de frig sau stres.

Desi cronic, sindromul Raynauld nu reprezinta o problema serioasa de sanatate, decat daca senzatia de amortire dureaza mai mult de o ora, caz in care degetele mainilor sunt in pericol si se recomanda consultarea de urgenta a medicului.

Pentru a preveni problemele circulatorii, este bine sa se renunte la fumat, sa se reduca la minim consumul de cofeina - intrucat acestea determina constrictia vaselor de sange - si sa se inceapa un program regulat de exercitii fizice pentru imbunatatirea circulatiei.

Unghii decolorate

Unghiile fara culoare pot indica prezenta unei infectii fungice, dar pot insemna si diabet. Sistemul imunitar si sistemul vascular al diabeticilor pot fi afectate, determinand un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a fungilor: unghiile prezinta decolorari verzui sau sunt groase, de culoare galben inchis, si se desprind de patul unghial.

In cazurile mai usoare de diabet, glicemia se tine sub control prin renuntarea la alimentele procesate si consumarea de carbohidrati complecsi.

Infectiile fungice pot fi tratate cu medicatie antifungica.

Deget aratator scurt

Femeile cu degetul aratator mai mic decat inelarul au un risc mai mare de osteoartrita si sindromul ovarului polichistic (afectiune hormonala care poate afecta fertilitatea).

Totusi, indiferent de raportul dintre aceste degete, controlul greutatii este unul dintre factorii importanti care poate proteja articulatiile, fertilitatea si sanatatea inimii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
#sanatate, #maini, #indicii, #diabet, #anemie, #artrita, #alergii , #sanatate