Ce risti daca petreci multe ore in fata computerului

Advertorial
Luni, 22 Martie 2021, ora 18:42
6788 citiri
Ce risti daca petreci multe ore in fata computerului
calculator FOTO: Shutterstock.com

Computerul este vital pentru multe locuri de munca si activitati atat pentru adulti, cat si pentru copii. Insa folosirea sa un timp indelungat poate creste riscul de accidentare, putand duce la probleme musculare si de articulatii, vatamarea umerilor si a spatelui, probleme de vedere etc. Citeste mai jos despre principalele probleme asociate timpului petrecut in fata computerului, precum si ce masuri poti lua pentru a le evita sau limita efectele.

Probleme ale mainilor

Flexarea si extensia repetitive ale incheieturlori mainilor, comune activitatilor in fata computerului, pot duce pana la dezvoltarea sindromului de tunel carpian. Acesta se manifesta prin durere, senzatie de arsura, amorteala si furnicaturi in zona palmei si a degetului mare, a indexului, a degetului mijlociu si a jumatatii laterale a degetului inelar. De asemenea, poate aparea amortirea sau chiar umflarea mainii, pe termen lung observandu-se scaderea progresiva a fortei musculare.

Pentru a evita instalarea sindromului de tunel carpian:

  • Mentine mouse-ul la aceeasi inaltime precum tastatura, cat mai aproape de aceasta;
  • Foloseste intregul brat la miscarea mouse-ului si nu doar incheietura;
  • Tasteaza usor, fara miscari bruste;
  • Fa pauze regulate;
  • Indeparteaza mainile de pe tastatura atunci cand nu o folosesti pentru a permite articulatiilor sa se relaxeze.

Probleme ale muschilor si articulatiilor

O postura incorecta in fata computerului poate creste riscul de dureri de spate si gat, migrene, dureri de umeri si brate. Daca exista probleme musculare, acestea pot fi agravate de postura incorecta, iar statul pe scaun ore la rand dauneaza si el.

Chiar daca statul pe scaun necesita mai putin efort muscular decat statul in picioare, tot apare oboseala pe fondul mentinerii corpului in aceeasi pozitie pentru o perioada lunga de timp. Drept urmare, este afectata circulatia sangelui spre muschi, oasele, tendoanele si ligamentele; pot aparea, de asemenea, intepeneala si durerea.

Poti evita aceste lucruri daca:

  • Alegi un birou adaptat pentru folosirea computerului;
  • Monitorul se afla la nivelul ochilor sau usor mai jos;
  • Tastatura se afla la o inaltime confortabila, care permite odihnirea coatelor. Antebratul ar trebui sa fie paralel cu podeaua si la acelasi nivel cu tastatura. Poti folosi inclusiv o tastatura ergonomica care permite mentinerea mainilor intr-o pozitie naturala;
  • Ajustezi scaunul astfel incat picioarele sa se odihneasca lejer pe podea. Alternativ, poti folosi un suport pentru picioare;
  • Folosesti un scaun ergonomic special proiectat pentru a sustine curbura naturala a coloanei;
  • Iei pauze dese sau faci periodic cateva intinderi. Ridica-te in picioare la fiecare 30 de minute.

Probleme de vedere

Concentrarea ochilor la aceeasi distanta un timp indelungat duce la oboseala. Ochiul uman prefera ca obiectele privite sa se afle la distante mai mari de sase metri, astfel ca munca de aproape pune presiune asupra muschilor oculari. Mai mult, ecranul luminos oboseste si el ochii. In lipsa pauzelor poate aparea fenomenul de vedere incetosata, dificultate in vederea la distanta si dureri de cap.

Pentru a preveni aceste probleme de vedere este indicat sa:

  • Te asiguri ca sursa principala de lumina, de exemplu, fereastra, nu lumineaza direct in ecranul computerului;
  • Misti usor ecranul pentru a evita reflectiile;
  • Reduci contrastul si luminozitatea ecranului;
  • Faci pauze regulate uitandu-te in alta parte, in special privind obiecte aflate la o distanta mai mare;
  • Mergi periodic la consult oftalmologic daca te confrunti cu vedere incetosata sau dureri de cap periodice.

Probleme pe fondul folosirii laptopului

La inceput, laptopurile au fost proiectate pentru a fi folosite pentru intervale scurte de timp, in care angajatii nu aveau acces la un computer de tip desktop. In prezent, multa lume alege sa foloseasca un laptop. Principala problema este ca monitorul si tastatura sunt apropiate. O pozitie corecta a monitorului pentru a asigura postura corecta a spatelui si a gatului poate cauza ridicarea mainilor si a umerilor mult prea mult. Pe de alta parte, pozitia corecta a mainilor pe tastatura necesita aplecarea umerilor si a gatului.

Pentru a limita aceste probleme, limiteaza, pe cat posibil, folosirea laptopului si alege sa instalezi un computer desktop daca spatiul iti permite. Opteaza, ori de cate ori ai posibilitatea, pentru un mouse separat, un monitor separat si o tastatura separata. Daca nu ai de ales si trebuie sa folosesti laptopul, poarta-l intr-o geanta speciala, pentru a-ti proteja umerii si spatele.

Mai jos poti vedea alte sfaturi pentru a avea grija de sanatate atunci cand petreci ore la rand in fata computerului:

  • La fiecare 20 de minute ia o pauza de cel putin zece secunde si schimba pozitia pe scaun;
  • Fa intinderi. Acestea pot fi realizate atat in sezut, cat si ridicandu-te de pe scaun. Intinde mainile, picioarele, spatele si fa rotiri usoare ale trunchiului;
  • Sterge monitorul cel putin o data la doua zile. Astfel, vei scapa de praf si particulele care te impiedica sa vezi usor;
  • Dupa cel mult doua ore de lucru, fa o pauza mai lunga. Mergi la plimbare, scoate cainele afara sau fa un antrenament de pilates.

Lucratul in fata unui computer poate pune presiune asupra gatului, spatelui, umerilor. Miscarile repetitive de mouse si folosirea tastaturii pot afecta articulatiile. Poti evita aceste probleme prin alegerea unui echipament tehnic ergonomic, a unui mobilier adaptat nevoilor tale si adoptarea unei posturi corecte. Luarea pauzelor regulate si introducerea activitatii fizice in programul zilnic ajuta, si ele, la mentinerea sanatatii.

Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#riscuri, #calculator, #sanatate , #sanatate