Ce probleme de sanatate risti daca nu mergi la toaleta cand corpul iti cere asta

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 06:43
10955 citiri
Ce probleme de sanatate risti daca nu mergi la toaleta cand corpul iti cere asta
Foto: Pixabay

Mersul la toaleta este o nevoie fiziologica si trebuie satisfacuta de fiecare data cand corpul ne semnaleaza asta. Amanarea acestei nevoi poate genera numeroase si serioase probleme de sanatate.

Daca "te tii" o perioada indelungata, din cauza ca nu vrei sa faci decat in confortul propriei case sau pur si simplu esti ocupat pana peste cap, te expui unui un risc major de infectii urinare sau, in timp, unor afectiuni mai serioase, informeaza Csid.

Urinarea intarziata creste riscul de cistita si pietre la rinichi.

Retentia de urina poate provoca infectii urinare severe, asa-numitele cistite, ca urmare a toxinelor din urina care stagneaza prea mult timp in vezica urinara, se multiplica si duc la modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.

Principalele simptome care tradeaza o infectie urinara:

- durere sau senzatie de arsura la urinare

- nevoia de a urina frecvent si eliminarea unei cantitati mici de urina

- sensibilitate sau greutate resimtite in partea de jos a abdomenului

- urina tulbure si urat mirositoare

- senzatie de greata si varsaturi

- durere care radiaza in spate, sub cutia toracica

Cum se previn infectiile urinare:

- consumul unei cantitati suficiente de lichide, mai ales apa plata

- urinarea imediat ce apare senzatia

- stergerea dinspre fata inspre spate, dupa evacuarea vezicii urinare, evitand astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din regiunea anala

- mentinerea unei igiene intime exemplara

- golirea vezicii urinare cat mai repede posibil dupa un contact sexual

- evitarea produselor igienice si cosmetice potential iritante

- evitarea deodorantelor intime, a pudrei de talc si a gelurilor de dus in regiunea genitala, pentru ca pot irita uretra; deasemenea, alimentele picante si cafeaua sunt iritante uretrale

- consumul de suc de merisor sau de suplimente cu extract concentrat de merisor - se pare ca merisorul scade incidenta infectiilor urinare, prin scaderea capacitatii de aderenta a bacteriei E. coli, la peretii tractului urinar, aderenta care este o conditie obligatorie pentru inmultire si infectie

Daca infectiile urinare apar frecvent si nu sunt tratate corespunzator, exista riscul formarii "pietrelor" la rinichi - formatiuni care iau nastere din cauza acumultarii excesive de calciu si sodiu in rinichi, care in mod normal sunt eliminate prin urinare.

Odata formate, aceste pietre la rinichi fie sunt eliminate de la sine, prin canalul urinar (dar numai daca au dimensiuni mai mici de 5 mm si, chiar si-asa, simptomele sunt chinuitoare), fie trebuie intervenit chirurgical.

In plus, daca urinarea este amanata pentru mult timp, te poti confrunta cu febra, frisoane, durerere de stomac, crampe abdominale, anxietate si dificultati de concentrare.

Eliminarea scaunului este, de asemenea, o nevoie fiziologica ce trebuie dusa la bun sfarsit atunci cand corpul iti cere asta si nu dupa o zi intreaga petrecuta la birou.

Medicii spun ca ar trebui sa avem doua scaune pe zi, unul dimineata si unul seara, dar nu este o regula general valabila, mai ales ca avem diete si obiceiuri de viata diferite.

Amanarea defecatiei (procesul de eliminare a materiilor fecale din intestine) este mult mai periculoasa decat ti-ai putea imagina. Specialistii spun ca, pe langa disconfortul resimtit la nivel abdominal, in cazurile extreme se poate ajunge inclusiv la deces.

In plus, cei care amana frecvent mersul la toaleta se pot confrunta, in timp, cu slabirea musculaturii din zona anala, ceea ce poate duce in final, la incontinenta fecala (eliminarea involuntara de scaun si gaze).

De asemenea, persoanele care prefera "sa se tina" sunt mult mai expuse riscului de a suferi de constipatie cronica, intensa si durereroasa, ceea ce duce la impactarea scaunului si formarea de fecaloame -scaunul se intareste in rect sau in intenstinul gros si impiedica trecerea oricarui alt scaun, provocand ruperea rectului sau chiar moartea tesutului.

Asadar, tine cont de riscurile la care te expui amanand mersul la toaleta si cantareste bine daca merita sa-ti pui viata in pericol din cauza rusinii, lipsei de timp sau a oricaror alte motive pe care le-ai putea invoca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
#sanatate, #infectii urinare, #pietre la rinichi, #constipatie, #incontinenta, #cistita , #sanatate