Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Ce poti face pentru a tine diabetul sub control

Advertorial
Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 17:34
9984 citiri
Ce poti face pentru a tine diabetul sub control
diabet shutterstock.com

Diabetul de tip 2 poate fi usor ignorat mai ales in stadiile incipiente. Multe persoane cred ca este suficient sa isi ia medicamentele recomandate de medicul specialist pentru ca totul sa fie bine. Insa boala, in lipsa schimbarii stilului de viata, poate afecta inima, vasele de sange, nervii, ochii si chiar rinichii. Astfel, este importanta mentinerea aproximativ constanta a glicemiei pentru a preveni astfel de complicatii. Poti tine diabetul sub control urmand recomandarile de mai jos.

Asigura-te ca esti cu analizele la zi

Multi diabetici merg la medicul specialist o data pe luna sau o data la doua luni, iar acest lucru este normal deoarece pot fi necesare ajustari ale dozelor unor medicamente. Insa, la fel de importanta este realizarea periodica a unor analize care pot indica progresul bolii. Acidul uric, ureea, creatinina sau albumina sunt doar cateva substante cu rol important in starea de sanatate a persoanei cu diabet.

In cazul celor cu diabet in stadiu sever, organismul va metaboliza inclusiv grasimile si proteinele corpului pentru a face rost de glucoza. Ca urmare a acestui consum, mai ales proteic, creste nivelul de deseuri din sange, respectiv acidul uric, ureea si creatinina. Un nivel crescut al glucozei poate irita rinichii si filtrul renal si poate duce la un nivel crescut al albuminei din sange.

Daca mergi la reteaua de laboratoare de analize Poliana vei beneficia de servicii medicale performante si poti testa toti parametrii care tin de diabetul zaharat, inclusiv glicemia serica.

De asemenea, cum in cazul diabetului pot aparea si alte probleme de sanatate, nu uita sa treci pe la oftalmolog o data pe an si pentru a vedea daca exista ulcer varicos sau anomalii ale circulatiei periferice.

Adopta o dieta sanatoasa

Modificarea dietei este esentiala pentru a controla diabetul deoarece orice mananci iti afecteaza nivelul zaharului din sange. Conteaza ce mananci si cat mananci. Mai jos sunt cateva categorii de alimente pe care le poti include in alimentatie:

  • Cereale integrale precum ovaz, orz, orez brun, paste din cereale integrale (cu masura), porumb (tot cu masura deoarece are un continut ridicat de carbohidrati);
  • Peste de cel putin doua ori pe saptamana - acesta ar trebui sa fie gatit la gratar, la abur sau la cuptor si niciodata prajit in ulei. Poti consuma somon, macrou, hering, pastrav etc;
  • Carne de pui sau curcan fara piele si neprajit;
  • Spata, muschi sau piept;
  • Fructe si legume - in special spanac, morcov, piersici si fructe de padure. Fructele dulci precum caisele, strugurii si bananele trebuie limitate cantitativ;
  • Leguminoase (fasole, linte, mazare) - consumate cu masura;
  • Lactate slabe, cu cel mult 1% grasimi (iaurt, lapte, branza);
  • Nuci si seminte fara sare.

In acelasi timp trebuie limitate urmatoarele categorii:

  • Dulciurile de orice fel inclusiv produsele pe baza de sucroza, glucoza, maltoza, dextroza, sirop de porumb, suc concentrat, miere, prajituri, tort, jeleuri;
  • Grasimi sau carne procesata (vita, porc, salam, hot dog, hamburger);
  • Sarea - este indicat sa consumi cel mult 2.300 mg pe zi, iar, in mod ideal, mai putin de 1.500 mg pe zi;
  • Grasimi saturate - acestea sunt prezente in lactate precum unt, lapte integral, branza, unele parti ale puiului, uleiul de cocos, uleiul de palmier si produsele care le contin.

Totodata este util sa pastrezi un jurnal al alimentatiei si glicemiei. Verifica glicemia la 1-1,5 ore dupa masa pentru a vedea cum reactioneaza organismul la ceea ce ai mancat.

Introdu activitatea fizica in rutina zilnica

Activitatea fizica este la fel de importanta precum dieta sanatoasa pentru a tine sub control diabetul. Mentinerea unui stil de viata activ poate ajuta la pierderea in greutate, stabilizarea glicemiei si reducerea riscului de aparitie a complicatiilor pe fondul bolii. Nu este nevoie sa te inscrii la un maraton, cel putin nu la inceput. Daca esti sedentar, poti fi activ prin plimbari in parc, gradinarit, mers pe bicicleta. Important este sa realizezi cel putin 30 de minute de miscare pe zi.

Redu stresul

Atunci cand esti stresat creste nivelul zaharului din sange. Mai mult, stresul si anxietatea te pot face sa uiti sa fii activ, sa mananci corect sau sa iti iei medicamentele. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce stresul:

  • Respira adanc de cel putin cinci ori;
  • Iesi afara la o plimbare. Daca este in natura, sub razele soarelui, cu atat mai mult te vei relaxa;
  • Fa-ti un plan pentru a rezolva problema care te macina, impartind-o in sarcini mai usor de realizat;
  • Asculta muzica preferata sau un podcast care te binedispune;
  • Fa o pauza pentru a vorbi cu o persoana draga sau joaca-te cu animalul de companie;
  • Deseneaza, coloreaza sau picteaza chiar daca nu esti talentat;
  • Uita-te la fotografii care iti starnesc amintiri placute;
  • Citeste o carte sau o revista;
  • Fa o baie relaxanta cu ulei esential de lavanda si spuma.

Diabetul este o problema de sanatate pe care va trebui sa o suporti intreaga viata. Cel mai bine este sa incerci sa il cunosti si sa va imprieteniti prin introducerea unor obiceiuri pozitive in viata ta. Realizarea periodica a analizelor medicale, luarea medicamentelor conform recomandarilor medicului specialist, precum si un stil de viata sanatos te vor ajuta sa tii diabetul sub control.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#diabet, #diabet alimentatie, #control diabet , #sanatate