Ce patesti daca nu dormi destul?

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 12:18
21586 citiri
Ce patesti daca nu dormi destul?

Cei mai multi oameni si-au facut un program de somn si se straduiesc sa-l respecte, chiar daca asta inseamna ca nu reusesc niciodata sa se odihneasca suficient.

Fiecare simte in felul sau oboseala si poate aprecia cat trebuie sa doarma pentru a nu-si da organismul peste cap, insa cand vine vorba de ce ni se poate intampla daca nu dormim destul, concluziile sunt foarte asemanatoare, la fel ca si corpurile noastre, scrie revista Prevention.

Te umpli de microbi

Oamenii care dorm mai putin de sapte ore pe noapte risca de trei ori mai mult sa raceasca, potrivit cercetatorilor americani.

Cei zece inamici ai somnului linistit

Alte studii arata ca cei care nu dorm destul au mai putini anticorpi si un sistem imunitar mai slabit decat cei care se odihnesc suficient.

Asimilezi mai greu zaharul

Medicii au demonstrat ca dupa sase zile cu odihna insuficienta, corpul uman dezvolta o rezistenta la insulina, hormonul ce ajuta la transportarea glucozei din sange la celule.

Ritualuri pentru un somn cat mai bun

De asemenea, o cercetare separata a aratat ca oamenii care dorm mai putin de sase ore pe noapte nu pot metaboliza zaharul in mod corect, ceea ce poate duce la aparitia diabetului.

Ai pofta de junk-food

Lipsa somnului poate da peste cap hormonii ce controleaza apetitul, provocand o mare pofta de alimente bogate in grasimi si carbohidrati, iar corpul va crede ca are nevoie de mai multe calorii decat i-ar trebui, in realitate.

Alimente care iti saboteaza somnul

Cercetatorii sustin ca dupa numai doua nopti de nesomn, cei mai multi oameni vor da iama in restaurantele fast-food, incercand sa-si potoleasca o nevoie organica ireala, simtita din cauza dereglarii indicatorilor hormonali.

Esti stresat la maximum

Cercetatorii de la Universiatea din Chicago au descoperit ca lipsa somnului declanseaza eliberarea unei cantitati mai mari de cortisol, supranumit si hormonul stresului, in special dupa-amiaza si seara.

Somnul pierdut intr-o saptamana nu se recupereaza in weekend

Acesta provoaca o crestere a ritmului cardiac, a tensiunii si a nivelului de glucoza din sange, crescand riscul aparitiei bolilor de inima, hipertensiunii si diabetului.

Esti indispus si aiurit

Dupa o noapte de nesomn, timpul tau de reactie scade semnificativ, ceea ce te poate afecta destul de grav, mai ales daca trebuie sa te urci la volan.

Ce se intampla in fiecare etapa a somnului

In plus, lipsa somnului iti provoaca si o irascibilitate suplimentara, ce iti va garanata un inceput de zi nu tocmai promitator.

Pari mai batran

Daca fata palida, cu cearcane adanci, ce te priveste din oglinda dupa prea putine ore de somn nu era de ajuns, afla ca o crestere a nivelului de cortisol inseamna si incetinirea producerii de colagen.

Trucuri simple ca sa ai un somn linistit si odihnitor

Cu alte cuvinte, te vei umple si de riduri, daca incerci sa sari peste somnul de frumusete.

Te dor toate oasele

Lipsa odihnei amplifica senzatia de durere, iar dupa numai cateva nopti de nesomn, vei ajunge sa simti foarte bine fiecare impuls dureros din corpul tau.

Cand si de ce somnul devine film de groaza

Oamenii de stiinta au aratat ca, fara un somn sanatos, toleranta oamenilor la durere tinde sa scada cu repeziciune, iar toate durerile cronice devin foarte suparatore.

Risti sa faci cancer

Nu in ultimul rand, lipsa somnului favorizeaza aparitia cancerului, ajungand chiar sa anuleze efectele benefice ale altor masuri de prevenire a acestei boli, cum ar fi exercitiile fizice.

Invata cum sa debordezi de energie

De asemenea, insuficienta odihnei poate duce la dezechilibre hormonale si metabolice, aflate in stransa legatura cu aparitia cancerului.

Poti evita toate aceste neplaceri dormind mai mult. Incearca sa te culci in fiecare seara cu un sfert de ora mai devreme, iar in loc sa deschizi computerul sau televizorul, ia-ti pijamaua si pregateste-te de culcare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lipsa somn efecte, #boli lipsa somn, #odihna insuficienta, #boli somn , #sanatate