Ce masuri poti lua in noul an pentru a-ti mentine sanatatea

Advertorial
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 14:25
8014 citiri
Ce masuri poti lua in noul an pentru a-ti mentine sanatatea
Sursa foto: Shutterstock

Sa fii sanatos inseamna mai mult decat sa mananci corect si sa faci miscare, inseamna sa ai o atitudine pozitiva asupra vietii si a propriei persoane si un stil de viata echilibrat. Pentru a preintampina aparitia unor probleme de sanatate, este important sa urmezi cateva recomandari. Astfel, corpul nostru ne va deveni, cu adevarat, un templu.

Evita sa consumi sucuri dulci

Bauturile dulci sunt printre cele mai nesanatoase produse pe care le introducem in corpul nostru. Creierul uman nu masoara caloriile din lichide la fel ca din alimentele solide, astfel ca prin consumul de sucuri ajungi sa consumi mai multe calorii. Acest lucru este valabil atat in cazul sucurilor carbogazoase cu sau fara zahar, cat si in cazul sucurilor pregatite acasa. Desi consumul ocazional nu pare a cauza probleme, consumul regulat de sucuri dulci creste riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli de inima si alte afectiuni.

Renunta la diete

Dietele sunt ineficiente si rareori functioneaza pe termen lung. De fapt, studiile arata ca urmarea unei diete reprezinta un factor de risc in ingrasare. Acest lucru poate fi pus pe seama faptului ca dupa incheierea dietei, persoana in cauza revine la obiceiurile anterioare si chiar este tentata sa consume mai mult.

In locul urmarii unei diete incearca sa adopti un stil alimentar mai sanatos. Concentreaza-te asupra acelor nutrienti de care are nevoie organismul si consuma alimente cat mai putin procesate. Introdu in alimentatia de zi cu zi fructe si legume proaspete. Acestea sunt bogate in vitamina C, minerale si antioxidanti, oferind energie si mentinand functiile sistemului imunitar.

Mai mult, nu uita de proteine. Pentru o sanatate optima consuma carne slaba de pui sau curcan, peste si oua, considerate de multi ca fiind o multivitamina naturala.

Redu consumul de sare si zahar

Consumul excesiv de sare creste riscul de hipertensiune arteriala care, la randul sau, poate duce la boli de inima si atac vascular cerebral. Sanatatea ta va avea doar de castigat daca vei consuma cel mult 5 g de sare pe zi, echivalentul unei lingurite. Pentru a face acest lucru redu cantitatea de sare folosita la mancaruri si limiteaza consumul de alimente bogate in sodiu: covrigei, saratele, chipsuri, salam etc. In schimb, poti folosi dupa gust condimente pentru a da savoare diverselor preparate si poti alege produse cu un continut redus de sodiu.

Zaharul se afla si el pe lista substantelor daunatoare. Consumul de zahar poate duce la degradarea dintilor si ingrasare. In mod ideal, zaharul ar trebui sa reprezinte maximum 10% din totalul caloric al unei zile atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pentru a reduce consumul de zahar limiteaza produsele dulci (prajituri, napolitane, bomboane, ciocolata etc) si bauturi dulci.

Dormi suficient

Un adult are nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Un somn insuficient poate creste apetitul si reduce performanta sportiva si cognitiva. De asemenea, lipsa somnului este considerata un factor de risc pentru obezitate. De fapt, somnul neodihnitor creste riscul de obezitate cu pana la 89% in cazul copiilor si pana la 55% in cazul adultilor.

Pentru a te odihni este recomandat sa eviti consumul de cafea dupa ora 16-17 si sa iti stabilesti o rutina a somnului. Inchide televizorul si evita expunerea la lumina dispozitivelor mobile cu cel putin o ora inainte de culcare. Doctorii cred ca expunerea la lumina albastra a smartphone-ului poate afecta productia de melatonina, hormonul somnului. In plus, poti face o baie in care ai pus cateva picaturi de ulei de lavanda pentru a-ti oferi o stare de relaxare inainte de culcare. Mai apoi, un ceai cald sau un pahar de lapte, muzica ambientala pe fundal si o carte usoara pot incheia rutina serii.

Pastreaza legatura cu cei dragi

Relatia cu prietenii si familia este importanta atat pentru sanatatea mintala, cat si pentru cea fizica. Exista unele studii care arata ca persoanele care au prieteni apropiati si rude pe care le tin aproape, vorbind la telefon sau prin apeluri video, sunt mai sanatoase si traiesc mai mult prin comparatie cu persoanele care nu au persoane dragi in viata lor.

Mergi periodic la consult medical de specialitate

Consultul medical periodic ajuta la depistarea timpurie a unor probleme de sanatate. Descoperirea si diagnosticarea unor afectiuni cresc sansele de succes ale tratamentului. De asemenea, hipertensiunea, numita uneori si "ucigasul tacut", poate fi prezenta fara alte simptome. Lasata necontrolata, hipertensiunea poate afecta inima, rinichii si creierul.

Pentru a evita complicatiile asociate unor boli este important sa realizezi periodic teste pentru HIV, hepatita B, tuberculoza si boli cu transmitere sexuala. Netratate, astfel de afectiuni pot duce la complicatii grave si chiar deces. Avand la indemana rezultatul investigatiilor, vei fi pregatit sa previi in continuare aceste afectiuni, cazul cel mai fericit, sau, daca esti pozitiv, sa beneficiezi timpuriu de tratament.

Introdu activitatea fizica in programul zilnic

Activitatea fizica reprezinta orice tip de miscare corporala care necesita consum de energie. In aceasta categorie mare intra atat sporturile si antrenamentele practicate la sala sau in aer liber, cat si gradinaritul, jucatul cu cei mici, treburile casnice sau activitati recreative (dans, inot in vacanta, drumetii, ski). Timpul aferent activitatilor fizice depinde de grupa de varsta, insa pentru adultii de 18-64 de ani miscarea ar trebui sa reprezinte cel putin 150 de minute pe saptamana.

Alege sporturi si exercitii care iti fac placere. Daca esti pasionat de un anumit sport, vei fi mai dispus sa il practici. Sportul nu inseamna sa te fortezi. Inseamna energie si sanatate. Variaza activitatile pentru a evita monotonia.

Realizarea unor schimbari in stilul de viata poate lua timp, insa daca insisti, vei reusi. Nu te concentra doar asupra alimentelor pe care le consumi. Somnul, activitatea fizica si relatia cu prietenii si familia sunt la fel de importante. Urmand recomandarile de mai sus vei fi plin de energie, sanatos si optimist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#schimbari, #sanatate, #viata sanatoasa , #sanatate