Ce legatura exista intre lifestyle si declinul mental?

Advertorial
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 11:30
11046 citiri
Ce legatura exista intre lifestyle si declinul mental?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Declinul mental sau dementa apare cel mai adesea din cauza bolii Alzheimer si se manifesta mai frecvent la persoanele peste 65 de ani.

Desi cauzele pot fi reprezentate de factori genetici, anumite boli sau, pur si simplu, de degradarea asociata cu inaintarea in varsta, se pare ca stilul de viata este strans legat de declinul mental. Iata cum influenteaza stilul de viata aparitia dementei.

Care sunt simptomele declinului mental?

Declinul mental este, de fapt, un ansamblu de simptome care reflecta degradarea celulelor nervoase.

Acest lucru este asociat cu afectarea functiei cognitive si afective, comportamentului, memoriei, atentiei si orientarii in spatiu. Cum se manifesta dementa:

● Bolnavul se rataceste in locuri familiare (chiar si acasa).

● Pierderi de memorie pe termen scurt, adica pacientul nu-si mai poate aminti evenimente recente.

● In stadii severe, poate fi dificil sa recunoasca chiar si persoanele apropiate.

● Manifestarea unor comportamente violente verbal si fizic, aparent fara motiv.

● Declansarea brusca a unor stari de agitatie si neliniste, sub influenta unor factori perturbatori (lumina puternica, constipatie, sete, foame, zgomot puternic, inducerea unor sentimente negative de catre cei din jur prin comportamente neadecvate).

● Dificultati de vorbire - bolnavul poate uita unele cuvinte si i se poate parea dificil sa comunice.

● Dificultati de intelegere a informatiilor transmise de cei din jur, confuzie.

Insomnie si alte probleme de somn.

● Halucinatii si delir.

Dementa este o boala progresiva, de aceea simptomele se agraveaza odata cu trecerea anilor. Acestea debuteaza cu un declin mental minor, prin simptome greu perceptibile.

In general, declinul mental minor evolueaza spre stadiul de dementa in decurs de 3-6 ani. In acest timp de tranzitie, schimbarea stilului de viata ajuta la incetinirea progresiei spre dementa.

Dementa poate avea manifestari severe si poate fi greu de controlat de catre membrii familiei. In situatiile extreme, in care bolnavul nu mai poate fi ingrijit acasa, unele centre speciale, cum este caminul de batrani Affinity Life Care, ofera servicii de calitate pentru ingrijirea acestora.

Care este legatura dintre dementa si lifestyle?

Studiile au demonstrat influenta stilului de viata sanatos in scaderea riscului de dementa. Desi dementa nu poate fi prevenita in totalitate, aparitia si evolutia ei pot fi intarziate printr-un stil de viata sanatos.

Conform cercetarilor, persoanele predispuse genetic la dementa, care au mentinut un stil de viata sanatos au avut un risc mai mic de aparitie a bolii.

Un stil de viata echilibrat inseamna evitarea fumatului, dieta echilibrata, sport moderat (minim 150 de minute pe saptamana), consum minim de alcool, stimulare mentala prin diverse activitati intelectuale.

Persoanele care au repectat toate aceste reguli au avut un risc cu 60% mai mic de a dezvolta dementa, in comparatie cu persoanele care au adoptat doar un singur obicei dintre cele recomandate. Cei din urma au avut un risc cu doar 22% mai mic.

Preventia declinului mental

Pentru prevenirea declinului mental trebuie respectate si urmatoarele reguli:

● Consumul de sare, zahar si grasimi de origine animala trebuie limitat.

● Alimentatia trebuie sa fie variata si sa includa o cantitate mare de fructe si legume proaspete, cereale integrale si grasimi "sanatoase" care se gasesc in peste, seminte oleaginoase si fructe oleaginoase, uleiuri extravirgine crude (mai ales de in si de nuci, bogate in Omega-3).

● Hidratare corecta (6-8 pahare de apa/zi).

● Activitati fizice cel putin 150 de minute pe saptamana, de intensitate moderata (plimbare, jogging, mers pe bicicleta, gradinarit, dans, zumba etc.)

● Consumul de alcool trebuie sa fie minim.

● Controlul greutatii corporale.

● Fumatul trebuie evitat.

In concluzie, intre lifestyle si declinul mental exista o legatura stransa, demonstrata prin cercetari stiintifice.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#camin batrani Bucuresti, #camin batrani privat , #creier