Ce inseamna insuficienta cardiaca?

Advertorial
Luni, 05 August 2019, ora 13:12
16674 citiri

Insuficienta cardiaca nu inseamna ca inima dumneavoastra se poate opri in orice moment. Inseamna ca inima nu functioneaza asa cum ar trebui.

Insuficienta cardiaca poate fi data de numeroase afectiuni. Simptomele includ retentia fluidelor, respiratia grea si oboseala. Medicamentele pot, de obicei, sa usureze simptomele si sa imbunatateasca evolutia.

Ce este insuficienta cardiaca?

Intr-o inima sanatoasa, in timpul fiecarei batai, o cantitate de sange intra in inima si este pompata in afara. Daca aveti insuficienta cardiaca, inima dumneavoastra nu se poate adapta cu a pompa intreaga cantitate de sange din fiecare bataie.

Insuficienta cardiaca se clasifica in general in functie de ce functie a inimii este afectata. Principalele tipuri sunt:

● Insuficienta cardiaca sistolica. Asta inseamna ca ventriculii nu se contracta asa cum ar trebui in timpul fiecarei batai cardiace, astfel incat sangele nu este pompat eficient in afara inimii. In unele cazuri, exista doar o reducere mica a puterii ventriculului. Daca puterea ventriculului si forta pompei sunt reduse mai mult, simptomele devin mai severe.

● Insuficienta cardiaca diastolica. Apare atunci cand ventriculul nu se umple cu suficient sange atunci cand inima se relaxeaza intre batai. Acest fapt poate fi dat uneori de faptul ca peretele ventriculului este mai rigid decat ar fi normal, ceea ce il face mai dificil de intins.

● O combinatie intre cele doua tipuri de mai sus.

Insuficienta cardiaca poate afecta doar ventriculul drept (insuficienta cardiaca dreapta), doar ventriculul stang (insuficienta cardiaca stanga) sau ambele parti.

Care sunt cauzele insuficientei cardiace?

Insuficienta cardiaca nu este un termen foarte exact. Este un termen mai general si se poate dezvolta drept complicatie a numeroase afectiuni. Afectiunile care cauzeaza insuficienta cardiaca afecteaza functia de pompa a inimii.

Afectiunile care cauzeaza insuficienta cardiaca pot fi:

● Boala cardiaca ischemica - numita si cardiopatie ischemica - este cea mai comuna cauza de insuficienta cardiaca. In aceasta boala, fluxul de sange care nutreste muschiul inimii este redus din cauza unei artere coronare ingustate. Muschiul inimii, apoi, nu va functiona corespunzator. Alt simptom al bolii cardiace ischemice poate fi angina pectorala (durere in piept) . In mod particular, insuficienta cardiaca apare dupa un infarct miocardic ("atac de cord") . Un infarct miocardic este o complicatie a bolii cardiace ischemice si duce la necroza unei parti a muschiului inimii. In locul partii afectate ale muschiului inimii, se formeaza tesut cicatriceal. Cu cat mai mare este infarctul miocardic si aria cicatriceala, cu atat functia inimii va fi afectata mai mult.

● Cardiomiopatii

● Hipertensiunea arteriala

● Boli ale valvelor inimii

● Boli ale pericardului

● Unele tipuri de aritmii

● Anumite substante precum alcoolul, cocaina, anumite feluri de chimioterapie

● Numeroase afectiuni non-cardiace, precum anemia severa sau boli tiroidiene.

● Uneori nu se poate stabili cauza insuficientei cardiace.

Care sunt simptomele insuficientei cardiace?

Simptomele care apar depind de tipul de insuficienta cardiaca. In general, insuficienta cardiaca stanga duce la respiratie grea. Aceasta se inrautateste la efort sau cand sunteti intins pe pat. Aceasta respiratie grea poate fi uneori asociata cu tusea.

Simptomul principal al insuficientei cardiace drepte este umflarea picioarelor si gleznelor. Acesta se datoreaza acumularii de lichid in exces in picioare (edeme) . Ficatul poate fi si el marit.

Alte simptome ale insuficientei cardiace pot fi:

● Oboseala

● Ameteala

● Constipatia

● Senzatia de rau

● Lipsa apetitului.

In functie de cauza insuficientei cardiace, puteti prezenta si alte simptome. De exemplu, angina pectorala daca aveti boala cardiaca ischemica sau palpitatii daca aveti o tulburare de ritm cardiac.

Cum se diagnosticheaza insuficienta cardiaca?

In timpul unui consult cardiologic, medicul care va examineaza poate descoperi semne asociate cu insuficienta cardiaca. De exemplu, inima marita, un puls mai rapid sau semne de retentie lichidiana (glezne umflate, ficat marit).

Cu toate acestea, aceste semne si simptome pot fi datorate numeroaselor afectiuni in afara insuficientei cardiace. In consecinta, anumite investigatii trebuie efectuate pentru a pune diagnosticul.

Investigatiile date de obicei includ o electrocardiograma (EKG) . Se efectueaza, de asemenea, o ecocardiograma. Aceasta investigatie neinvaziva si nedureroasa confirma de obicei prezenta insuficientei cardiace si poate frecvent sa diagnosticheze si cauza ei.

Pot fi recomandate si anumite analize de sange, precum NTproBNP. Pentru a exclude alte afectiuni care dau aceleasi simptome, pot fi recomandate si o radiografie toracica, un sumar de urina sau alte analize de sange.

Care este prognosticul insuficientei cardiace?

Este foarte dificil de dat un prognostic pentru un anume individ. In general, cu cat insuficienta cardiaca este mai severa, cu atat prognosticul este mai rezervat.

In multe cazuri, simptomele raman stabile pentru mult timp (luni, ani) inainte sa se agraveze. In alte cazuri, severitatea simptomelor se agraveaza progresiv.

In ultimii 15 ani, au fost introduse numeroase tratamente care au dus la o imbunatatire semnificativa a prognosticului pacientilor cu insuficienta cardiaca.

Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
O cercetare realizată de experții de la Spitalul General din Massachusetts, Statele Unite și care este publicată în revista Journal of the American College of Cardiology, a făcut o...
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a...
#insuficienta cardiaca, #boli inima, #probleme inima , #inima