Tot ce stim despre controversatul ulei de palmier. De ce este atat de folosit desi contine grasimi nesanatoase

Sambata, 24 Aprilie 2021, ora 06:48
5655 citiri
Tot ce stim despre controversatul ulei de palmier. De ce este atat de folosit desi contine grasimi nesanatoase
FOTO Arhiva ziare.com/ Uleiul de palmier este controversat

Uleiul de palmier este un ingredient care poate fi gasit in aproape jumatate din produsele ambalate din supermarketuri, de la produse alimentare la produse cosmetice. Utilizarea sa intensa a dus la probleme grave de mediu care au pus producatorii de ulei de palmier in lumina publica.

Ce este uleiul de palmier si pentru ce se foloseste?

Este un ulei vegetal comestibil care provine din fructele palmierilor. Uleiul de palmier brut (obtinut din stoarcerea fructelor carnoase) este utilizat in principal in industria alimentara. Uleiul de samburi de palmier, cu un continut de grasimi saturate de aproximativ 80%, este utilizat in principal la fabricarea sapunurilor, cosmeticelor si detergentilor.

Uleiul de palmier este atat de utilizat la scara larga, deoarece este un ulei extrem de versatil: este semi-solid la temperatura camerei, astfel incat poate pastra consistenta produselor tartinabile, este rezistent la oxidare, este stabil la temperaturi ridicate, este inodor si incolor. Deoarece asigura consistenta multor alimente, cum ar fi cea a margarinelor, nu este necesar sa se utilizeze uleiuri vegetale partial hidrogenate care contin grasimi trans nesanatoase.

Uleiul de palmier a fost si continua sa fie un factor important de defrisare a unora dintre cele mai biodiverse paduri din lume, distrugand habitatul speciilor deja pe cale de disparitie.

De ce nu il inlocuim cu un ulei vegetal alternativ?

Nu poate fi inlocuit pur si simplu, deoarece este o cultura incredibil de eficienta. La nivel global, uleiul de palmier furnizeaza 35% din cererea mondiala de ulei vegetal pe doar 10% din teren. Pentru a obtine aceeasi cantitate de uleiuri alternative, cum ar fi soia sau uleiul de cocos, am avea nevoie de 4 - 10 ori mai mult teren, ceea ce doar ar muta problema in alte parti ale lumii si ar ameninta alte habitate si specii.

Mai mult, uleiul de palmier este o cultura importanta pentru PIB-ul economiilor emergente si exista milioane de fermieri mici care depind de producerea de ulei de palmier pentru existenta lor. Boicotarea uleiului de palmier nu este intotdeauna raspunsul, dar este nevoie de mai multe actiuni pentru a aborda problemele si a le depasi mai repede.

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
#ulei de palmier, #ulei de palmier pericol, #ulei, #sanatate , #nutritie