Ce este stresul pandemic. Afectiunea poate avea efecte severe asupra sanatatii fizice si psihice

Vineri, 10 Iulie 2020, ora 06:25
4740 citiri
Ce este stresul pandemic. Afectiunea poate avea efecte severe asupra sanatatii fizice si psihice
Mii se oameni s-au revoltat la Belgrad fata de restrictiile impuse de guvern pe fondul pandemiei de COVID-19 FOTO Hepta.ro

Stresul pandemic este un pericol cu bataie mai lunga asupra sanatatii noastre fizice si psihice, decat constientizam acum. Este o greseala sa ne credem imuni la presiunile pe care pandemia de COVID-19 le pune pe noi.

Moartea se afla in fata tuturor, precedata de o catastrofa sau doua de-a lungul vietii, pentru multi dintre noi. Dar o pandemie forteaza limitele rezistentei normale in fata perspectivei mortii. Iar anxietatea pe care o provoaca poate avea consecinte grave asupra sanatatii noastre, isi incepe Ford Vox articolul din CNN.

Noua pandemie de coronavirus poate face imposibila privirea dincolo de furtuna, la orizont.

Primul val de Covid-19 este ca un tsunami, care ameninta un numar tot mai mare de state.

Dr. Anthony Fauci, principalul expert in boli infectioase din SUA, a declarat recent ca America ar putea ajunge la 100.000 de cazuri, zilnic.

In aceste conditii, cresterea nivelului de stres este inevitabila. Covid-19 ne-a "infectat" deja mintea, indiferent daca a intrat sau nu in corpul nostru. Este momentul sa inceapa lucrul metodic pentru tratarea creierului pandemic.

Cazurile critice de Covid-19 din spitale reprezinta cea mai mare problema cu ne confruntam. Dar, pentru multi oameni fara urme de virus in corpul lor, reactiile de stres pandemic inclina deasemenea balanta catre catastrofe medicale.

Stim ca exista o legatura clara intre stres, anxietate si sanatatea cardiovasculara. Peste tot stresul si oboseala fizica obisnuite, acum s-au inchis multe afaceri -asta inseamna mult timp liber si munti de griji, pe care unii aleg sa ii inece in alcool.

Anxietatea combinata cu alcool sau droguri sfarsesc cu infarct.

De asemenea, mersul la medic este lasat pana in ultimul moment, in contextul pandemiei, iar ingrijirile medicale acordate cu intarziere deseori au consecinte invalidante.

Pentru fiecare persoana al carei stres creste la nivelul unui atac de cord sau accident vascular cerebral, exista multe alte persoane care prezinta doar o usoara crestere a tensiunii arteriale sau a markerilor inflamatori din sange. E doar o chestiune de timp pana cand vor avea consecinte in starea de sanatate.

Este o greseala sa ne credem imuni la presiunile pe care pandemia le pune pe psihicul nostru.

Niciunul dintre noi nu este pregatit pentru asa ceva.

Anxietatea este fireasca, dar a-ti mentine creierul conectat prin smartphone, in mod constant, la toate problemele lumii este profund nesanatos.

"Doomscrolling"-ul face ca anxietatile din 2020 sa fie supraincarcate sintetic.

Chiar si cu purtarea de masca si evitarea multimilor, nu putem detine controlul deplin in lupta cu Covid-19.

Singurul control firav pe care-l avem tine de modul in care reactionam la aceasta noua realitate, unde ne directionam atentia si cum gestionam toata avalansa de griji.

Desigur, doar pentru ca va faceti griji pentru Covid-19 nu inseamna ca veti face un accident vascular cerebral.

Analistii de la Washington Post au evaluat mai bine de trei luni date pandemice din cinci state si au stabilit ca au existat 8.300 de decese cauzate de boli cardiovasculare.

Decese fara eticheta Covid-19, dar multe au fost efectul ingrijirii intarziate si, probabil, in unele cazuri, rezultatul stresului pandemic.

Saptamana trecuta, jurnalul Asociatiei Medicale Americane a publicat o analiza a datelor care sugereaza faptul ca numarul deceselor de Covid-19 sunt sub-raportate semnificativ, numarului real de decese cauzate de impactul stresului pandemiei asupra sanatatii oamenilor.

Nimeni nu ne poate oferi garantii ca nu vom ramane fara afacere, fara job, sau ca cineva drag nu va ajunge la spital, in stare grava, izolat. In aceasta perioada detinem mai putin control asupra vietilor noastre, decat oricand.

Cu toate acestea, exista unele lucruri pe care le putem face pentru a incerca sa ne mentinem sanatatea fizica si psihica, in timp ce acceptam ca nu, nu este totul regula.

O cheie a supravietuirii noastre este sa ne gestionam cu calm reactiile de stres pandemic, acceptand ceea ce nu putem schimba.

Specialistii recomanda o deconectare constienta, apoi reconectare selectiva la ceea ce este cu adevarat important in vietile noastre. Restul, "aruncati-le peste bord"

Tot mai multe se muta in online -munca, viata sociala si multe alte servicii de baza, inclusiv asistenta medicala. Straduiti-va sa reduceti cat de mult posibil timpul petrecut in fata ecranului si sa protejati tot timpul liber pe care il aveti, tinandu-va departe pe ecran.

Un hobby e binevenit, exercitiile fizice si dieta s-ar putea sa nu mai fie suficiente pentru a ne proteja inima si creierul.

Deasemeni, reduceti consumul de politica maligna -fix in acelasi mod in care incercati sa va limitati aportul de desert. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne abatem de la democratie, mai ales intr-un an crucial ca acesta, dar implicati-va cu masura.

Este firesc sa fim mahniti pentru lumea si inocenta pe care am pierdut-o, insa nu ar trebui sa subestimam efectele de durata ale acestui stres asupra sanatatii noastre.

Supravietuirea este in discutie acum. In realitate, despre asta a fost intodeauna viata.

Se schimba doar modurile in care interactionam, in care facem afaceri -o mare parte, pe termen lung. Dar viata a fost mereu supusa schimbarilor. A accepta asta ne va ajuta sa reducem anxietatea.

Puzzle-uri, pictura, drumetii, caiac, un animal de companie, jocuri online cu prietenii -orice orice ne poate muta privirea de pe furtuna, la orizont.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Curățenia de primăvară, beneficii uimitoare pentru sănătate!
Poate părea o corvoadă doar când stai să te gândești cum să faci curățenia, dar, în realitate, odată ce ai intrat în priză și începi să faci ordine în casă pentru a sărbători...
#coronavirus, #pandemie, #stres, #online, #politica, #sanatate, #infarct, #AVC, #sport, #hobby , #sanatate