Ce este si ce simptome are intoleranta la gluten - cum poate duce la depresie sau cancer Interviu

Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 07:50
86818 citiri
Ce este si ce simptome are intoleranta la gluten - cum poate duce la depresie sau cancer Interviu
Foto: Genetic Center

Intoleranta la gluten sau boala celiaca este o afectiune de care sufera foarte multe persoane, unele fara sa stie. Mai grav este faptul ca netratata poate duce la depresie, infertilitate si chiar cancer gastro-intestinal.

Medicul genetician Cristina Ailenei, de la Genetic Center, explica intr-un interviu Ziare.com care sunt simptomele acestei afectiuni, cum poate fi diagnosticata, dar si ce persoane sunt predispuse.

De asemenea, medicul a mai explicat si ce boli pot fi provocate de intoleranta la gluten si ce alimente pot fi sau nu consumate.

Ce reprezinta intoleranta la gluten (boala celiaca), ca sa fie foarte clar

pentru fiecare cititor?

Boala celiaca este o afectiune autoimuna declansata de consumul alimentelor ce contin gluten la persoanele cu predispozitie genetica pentru aceasta boala. Pe intelesul tuturor, voi defini cativa termeni:

1. glutenul este o proteina vegetala prezenta in anumite cereale (grau, orz, ovaz, secara) ;

2. predispozitia genetica este determinata de prezenta anumitor gene pe care le mostenim de la parinti si care ne fac susceptibili sa dezvoltam o anumita patologie.

Astfel, la anumite persoane cu predispozitie genetica, ingestia unor cantitati chiar neinsemnate de gluten declanseaza o reactie imuna la nivelul intestinului subtire, ceea ce determina distrugerea mucoasei intestinale si deci a suprafetei de absorbtie a principiilor nutritive care are ca si consecinta o rata slaba de asimilare a nutrientilor. Simptomele ce insotesc aceasta boala sunt consecinta acestei asimilari defectuoase a substantelor nutritive din alimente.

Este un fel de alergie?

Denumirea corecta este de boala celiaca sau intoleranta la gluten sau enteropatie glutenica si nu de alergie la gluten. Trebuie sa se faca distinctia intre boala celiaca si alergia la grau sau gluten. Alergia la grau face parte din categoria alergiilor alimentare ce se manifesta prin stranut, urticarie, tuse, respiratie suieratoare sau in cazuri severe determina soc anafilactic. Alergia la grau nu determina inflamatie cronica la nivelul intestinului subtire, nu determina malabsorbtie asa cum se intampla in boala celiaca.

Ce persoane sunt predispuse la aceasta afectiune?

Persoanele la risc sa dezvolte boala celiaca sunt cele care au rude de gradul 1 (parintii, frati/surori, fiu/fiica) afectate de aceasta patologie. De asemenea, cei care au o patologie autoimuna (fie sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 1, fie cu tiroidita autoimuna, fie cu hepatita autoimuna, fie cu psoriazis, poliartita reumatoida sau orice alta boala autoimuna) sunt predispusi sa dezvolte boala celiaca. Exista cateva boli genetice cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Turner si Sindromul Williams in care riscul de a dezvolta boala celiaca este intre 8-12%, deci mult mai mare fata de riscul populatiei generale care este de 1-2%.

Se intalneste mai des la femei sau la barbati?

Conform statisticilor boala este de 2-3 ori mai frecventa la femei. In general, bolile autoimune sunt mai frecvente la sexul feminin.

Care sunt simptomele?

Boala celiaca poate avea simptome gastro-intestinale: crampe abdominale, diaree cronica, constipatie cronica, alternanta intre perioade cu diaree si perioade cu constipatie, balonari, flatulenta sau simptome/semne generale precum: scadere in greutate, oboseala neexplicata sau amenoree (lipsa mestruatiei), infertilitate, leziuni cutanate (dermatita herpetiforma), stomatita/afte bucale, dureri musculare sau articulare, copii cu greutate si statura mica in ciuda faptului ca au o alimentatie echilibrata. Boala celiaca poate fi semnalata si de modificarea anumitor parametri de laborator care arata anemie, deficiente de vitamine, minerale.

Pot fi simptomele confundate cu altceva?

Simptomele sunt nespecifice, adica ele pot fi prezente si in alte afectiuni si din acest motiv poate sa treaca un timp, chiar ani pana ce o persoana este diagnosticata. Sunt zeci de boli care se manifesta cu diaree, constipatie sau oboseala. Uneori simptomele pot fi subtile, motiv pentru care te prezinti cu intarziere la medic. Boala este subdiagnosticata. Cu siguranta sunt persoane care au aceasta boala fara sa stie.

Ce analize/teste trebuie facute pentru o diagnosticare corecta?

La persoanele la care se suspecteaza boala celiaca se determina prezenta anticorpilor anti-transglutaminaza. In functie de rezultat se efectueaza si alte teste serologice ce vizeaza determinarea altor anticorpi implicati in aceasta patologie (anticorpii anti-endomisium, anti-peptide gliadinice deamidate).

Alaturi de testele de laborator, biopsia intestinala cu examenul histopatologic al mucoasei intestinale este o analiza importanta in diagnostic. Exista ghiduri de diagnostic si ele se aplica pentru fiecare pacient suspectat de boala celiaca. Important este ca pacientii sa continue dieta cu gluten si pe parcursul investigatiilor, altfel rezultatele analizelor ar putea fi modificate.

Alternative pentru dieta fara gluten

La ce boli poate duce aceasta?

Intoleranta la gluten netratata poate conduce la o serie de complicatii, unele foarte grave: malnutritie, osteoporoza, rahitism la copii, manifestari neurologice sau psihiatrice (depresia fiind una dintre ele), tulburari de concentrare, de memorare, infertilitate, avorturi spontane, cancer gastro-intestinal (limfomul de intestin subtire fiind cel mai frecvent tip de cancer intalnit la acesti bolnavi).

Exista si tratament pentru aceasta sau tine de dieta?

Singurul tratament eficient este dieta fara gluten. Atentie! Tratamentul se respecta toata viata. Reintroducerea alimentelor cu gluten inseamna revenirea simptomelor.

Ce alimente trebuie evitate?

Trebuie evitat orice aliment ce contine gluten. Glutenul este prezent in cereale precum graul cu toate tipurile sale (alac, kamut, spelta, bulgur), secara, orz, ovaz, triticale. Trebuie evitat si grisul sau taratele din cerealele mai sus enuntate, cus-cus-ul, amidonul din grau.

Pot fi consumate cereale precum meiul, porumbul, orezul, quinoa, hrisca, tapioca, amaranth. Este important ca persoanele cu boala celiaca sa citeasca ingredientele tuturor produselor pe care le cumparata, glutenul poate fi gasit si in diverse sosuri, bauturi, mai ales berea, chiar si in unele produse cosmetice.

Intoleranta la gluten - cum se manifesta si cum ne protejam

Se pot face si analize pentru a confirma prezenta predispozitei genetice pentru boala celiaca?

Bineinteles. Este o afectiune cu o componenta genetica importanta. Testarea genetica presupune recoltarea unei probe de sange si determinarea prezentei haplotipului DQ2/DQ8. Statisticile arata ca 95% dintre pacientii cu boala celiaca au HLA DQ2 si 5% din pacientii cu boala celiaca au HLA DQ8.

Persoanele incadrate la risc crescut pentru boala celiaca ar trebui sa beneficieze de testarea HLA pentru boala celiaca inca din faza asimptomatica pentru a putea intra intr-un program de monitorizare riguros in cazul in care reiese ca sunt purtatorii genelor de predispozitie. Programul de monitorizare presupune evaluare clinica si serologica periodica. In cazul in care testul genetic este negativ, este imposibil sa dezvolti boala in viitor.

Exista o varsta minima pentru aceste teste?

Testul genetic de determinare a predispozitiei pentru boala celiaca se poate efectua inca din prima luna de viata. Acesta nu este influentat de varsta, de alimentatie, de stilul de viata. Se efectueaza o singura data in viata pentru ca predispozitia genetica o mostenim si nu se modifica in cursul vietii. Nu trebuie niciun fel de pregatire a organismului inainte de testare si ea poate fi facuta la orice varsta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#intoleranta la gluten, #boala celiaca, #simptome intoleranta la gluten, #teste intoleranta la gluten, #analize intoleranta la gluten , #afectiuni