Ce este periartrita scapulohumerală

Advertorial
Marti, 31 August 2021, ora 15:16
6800 citiri
Ce este periartrita scapulohumerală
periartrita scapulohumerala FOTO: freepik.com

1. Ce este periartrita scapulohumerală?

Când vorbim despre periartrită, vorbim despre inflamația țesutului din jurul articulației, cea mai frecventă formă este cea care afectează umărul și se numește periartrită scapulohumerală.

Acest lucru este cauzat de:

  • inflamația tendoanelor mușchilor care sunt responsabile de mișcarea rotativă a umărului
  • inflamația bursei seroase deltoide subacromiale (reprezintă spațiul dintre mușchiul deltoid și acromion, pe de o parte, și mușchii rotativi, pe de altă parte, adică spațiul de alunecare dintre mușchi și oase) cu sau fără inflamația capsulei articulației scapulohumerale (articulația dintre omoplat și humerus).

Această inflamație este cauzată fie de o predispoziție congenitală (spațiu prea mic între mușchi și oase), fie de stres excesiv (activități sportive intense sau activitate profesională care tensionează excesiv articulația umărului).

2. Cum se manifestă periartrita scapulohumerală?

Simptomele sunt locale și sunt reprezentate de dureri articulare cu mișcare limitată a acestora. Funcția intensității durerii sau imobilizarea articulației, bursa seroasă, tendoanele musculare pot fi afectate sau capsula este îngroșată. Durerea este în general intensă mai ales atunci când se încearcă mobilizarea articulației.

Există, de asemenea, diagnosticul de umăr pseudoparalitic, acesta este cauzat de un stres excesiv și implică ruperea tendoanelor, durerea este ușoară, dar pacientul este incapabil să își miște umărul (frecvent, la sportivi).

Boala se caracterizează prin 3 etape de dezvoltare:

  • Etapa inițială a fazei de „îngheț” începe cu durere difuză și inflamație acută a articulației umărului și a nervului chiar și în repaus. Durerea va deveni adesea mai răspândită și mult mai gravă noaptea. Această fază poate dura între 2 și 9 luni.
  • Faza de “îngheț” implică imposibilitatea mișcării aproape în toate direcțiile, în special în timpul rotației. Această fază poate dura între 3 și 9 luni.
  • Dezghețarea sau faza regresivă se caracterizează prin scăderea înșelătoare a durerii de umăr, în timp ce intervalul de mișcare scade și poate duce la rigiditatea totală a umărului - capsulită adezivă. A treia fază poate dura între 12 și 24 de luni.

3. Care sunt factorii de risc asociați bolii?

Anumiți factori vă pot crește riscul de a dezvolta această afecțiune.

Vârsta și sexul

Persoanele cu vârsta peste 40 de ani, în special femeile, au mai multe șanse să aibă această boală.

https://alternamed.ro/sarea-beneficii/

Persoanele care au avut imobilitate prelungită sau mobilitate redusă a umărului prezintă un risc mai mare de a dezvolta periartrită. Imobilitatea poate fi rezultatul multor factori, inclusiv:

  • Rănirea rotatorilor
  • Braț rupt
  • Accident vascular cerebral
  • Recuperarea după operație
  • Boli sistemice

Persoanele care au anumite boli par să fie mai susceptibile de a dezvolta această boală. Bolile care ar putea crește riscul includ:

  • Diabet
  • Tiroida hiperactivă (hipertiroidism)
  • Tiroida subactivă (hipotiroidism)
  • Boala cardiovasculara
  • Tuberculoză
  • boala Parkinson

4. Cum diagnosticăm periartrita scapulohumerală?

Diagnosticul și gradul de afectare vor fi stabilite de medicul specializat. Aceasta nu este o afecțiune severă, dar dacă nu este tratată, aceasta poate duce la imobilizarea articulației.

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă deplasați în anumite moduri pentru a verifica durerea și pentru a evalua raza de mișcare (raza activă de mișcare). Medicul dumneavoastră vă poate cere să vă relaxați mușchii în timp ce el sau ea vă mișcă brațul (raza de mișcare pasivă). Periartrita scapulohumerală afectează atât mișcarea activă, cât și cea pasivă.

În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate injecta umărul cu un medicament antialgic (anestezic) pentru a determina gama de mișcare pasivă și active.

Această afecțiune poate fi diagnosticată de obicei numai din semne și simptome. Dar medicul dumneavoastră vă poate sugera teste imagistice - cum ar fi raze X sau RMN - pentru a exclude alte probleme.

5. Cum se tratează periartrita scapulohumerală?

Majoritatea tratamentului implică controlul durerii umărului și păstrarea cât mai multă mișcare a umărului în umăr.

Medicamente

Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate. În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru calmarea durerii și antiinflamatoare.

Terapie

Un fizioterapeut vă poate învăța exerciții de mișcare pentru a vă ajuta să vă recuperați cât mai multă mobilitate în umăr. Angajamentul dumneavoastră de a face aceste exerciții este important pentru a optimiza recuperarea mobilității.

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

Majoritatea cazurilor se îmbunătățesc singuri în decurs de 12 până la 18 luni. Pentru simptome persistente, medicul dumneavoastră vă poate sugera:

  • Injecții cu steroizi. Injectarea corticosteroizilor în articulația umărului poate ajuta la scăderea durerii și la îmbunătățirea mobilității umărului, în special în primele etape ale procesului.
  • Distensie articulară. Injectarea apei sterile în capsula articulară poate ajuta la întinderea țesutului și poate facilita mișcarea articulației.
  • Manipularea umărului. În această procedură, primiți un anestezic general, astfel încât veți fi inconștient și nu veți simți durere. Apoi medicul mișcă articulația umărului în direcții diferite, pentru a ajuta la slăbirea țesutului strâns.
  • Interventie chirurgicala. Apelarea la intervenție chirurgicală în cazul periartritei scapulohumerale este rară, dar dacă nimic altceva nu a ajutat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul cicatricial și aderențele din interiorul articulației umărului. Medicii efectuează de obicei această intervenție chirurgicală cu instrumente tubulare iluminate inserate prin mici incizii în jurul articulației (artroscopic).

Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști în ortopedie pediatrică din cadrul clinicii Physiomedica, clinică medicală de excelență din Cluj-Napoca, care oferă servicii de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie, cardiologie și medicină internă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#periartrita, #periartrita scapulohumerala , #sanatate