Ce este boala ficatului gras, care afectează tot mai mulți tineri. Alimente ce trebuie consumate pentru a o preveni

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 22:10
15061 citiri
Ce este boala ficatului gras, care afectează tot mai mulți tineri. Alimente ce trebuie consumate pentru a o preveni
Alcoolul în exces și alimentația nesănătoasă pot cauza boala FOTO Pixabay

Boala ficatului gras este o patologie care începe să afecteze tot mai frecvent tinerii. Principala sa caracteristică e faptul că grăsimile în exces se depozitează în celulele hepatice.

Concret, boala ficatului gras poate apărea la orice vârstă însă cel mai frecvent ea este întâlnită în cazul persoanelor care au între 40 și 60 de ani, care prezintă risc crescut de boală de inimă sau diabet de tip 2.

Totuși, specialiștii afirmă că a scăzut vârsta celor care suferă de această patologie. Cea mai gravă formă a sa este steatohepatita non alcoolică, în care apar inflamația și deteriorarea ficatului. Steatoza hepatică poate duce la ciroză, respectiv la insuficiență hepatică.

De ce apare boala ficatului gras

Conform medicilor, cauzele pentru care se acumulează grăsime la nivelul ficatului nu sunt foarte cunoscute, însă boala ficatului non alcoolic este asociată cu obezitatea, nivelul crescut al trigliceridelor în sânge precum și un nivel crescut al glucozei în sânge.

Există o serie de factori de risc între care se numără și colesterolul mărit, sindromul metabolic, sindromul ovarelor polichistice sau tiroida hipoactivă. De asemenea, persoanele care suferă de apnee în somn pot ajunge în situația de a dezvolta boala ficatului gras.

Care sunt simptomele bolii ficatului gras

Deși este o patologie silențioasă, boala ficatului gras are câteva semne care pot reprezenta semnale de alarmă și pentru rezolvarea cărora e bine ca pacientul să se adreseze unui specialist.

Mărirea dimensiunii ficatului, oboseala constanta, o durere în cadranul drept al abdomenului superior sunt doar câteva dintre semnele care pot indica apariția patologiei menționate. Înroșirea palmelor, icterul sau vasele mărite de sânge la nivelul pielii sunt alte semne care trebuie să îl determine pe pacient să ajungă la un specialist.

Asta pentru că boala ficatului gras poate duce la complicații, ciroza fiind ultimul stadiu de fibrozare a ficatului, ea apare ca un răspuns la lezarea hepatică. Netratată sau nedepistată la timp, ciroza poate duce la ascită, cancer hepatic, insuficiență hepatică sau encefalopatie hepatică.

Cum se pune diagnosticul

De regulă, pacientul ajunge la medic pentru alte analize decât cele specifice pentru boala ficatului gras. Asta pentru că patologia este una care nu dă simptome decât în stadii mai târzii, însă o dată ajunși la specialist, pacienții au nevoie de o hemoleucogramă completă, teste de screening pentru boală celiacă, profilul lipidic.

De asemenea, din seria investigațiilor imagistice, se poate face o ecografie abdominală simplă, o tomografie computerizată sau un RMN, precum și fibroscan sau elastografie prin rezonanță magnetică, în cadrul căreia se face o hartă vizuală care arată gradul de rigiditate a ficatului.

Cum poate fi prevenită apariția ficatului gras

Trecerea la o alimentație săracă în grăsimi săturate, reducerea aportului caloric, renunțarea la consumul de alcool, practicarea unei activități fizice moderate duc la un răspuns terapeutic foarte bun.

Nu există un tratament medicamentos care să se adreseze direct acestei afecțiuni, de aceea modificările la capitolul stil de viață sunt esențiale.

Pentru a preveni evoluția bolii și pentru a diminua intensitatea simptomelor, dacă acestea sunt prezente, persoanele cu ficat gras nonalcoolic ar trebui să evite consumul de alcool și să se implice regulat în activități fizice.

În cazul persoanelor supraponderale care suferă de acest tip de ficat gras, este esențială scăderea în greutate.

Este esențial să fie urmat un regim alimentar sănătos care să conțină o cantitate redusă de grăsimi animale, dar care să fie bogat în legume, fructe și grăsimi sănătoase (consumă, de exemplu, ulei de măsline și avocado).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze
Unii oameni își atacă zilnic un organ, fără să știe: Mortalitatea a crescut cu 400%, existând 2 cauze
Un studiu coordonat de experți de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie a dezvăluit faptul că unii oameni își atacă zilnic un organ din corp, fără să știe, în mod grav, cu...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#boala hepatica, #ficat gras, #boala ficatului gras, #alimentatie deficitara , #nutritie